Sifonarii si tarabagii, chemati la scoala

vineri, 07 noiembrie 2003, 00:00
3 MIN
 Sifonarii si tarabagii, chemati la scoala

In Marasesti, umplerea sifoanelor in timpul saptaminii a devenit o adevarata problema. Insetatii se trezesc in fata usii sifonariilor fie cu un lacat, fie cu un carton pe care scrie „sint la cursuri!”. Alti vinzatori, mai atenti sa nu-si piarda musterii, au afisat banalul „vin imediat” si, daca sinteti curiosi ce inseamna acest lucru ca timp de asteptare, nu aveti decit sa incercati. In frigul de afara, va asteapta o raceala adevarata.
Pe linga banii pierduti la marfa nevinduta, patronii spun ca au mai platit si un milion de lei pentru scolarizare, potrivit normelor impuse de Uniunea Europeana.
Pentru a nu ramine insa cu buza umflata, ca au inceput calificarea si nu s-au putut autoriza, cei care nu au reusit sa termine cursurile pina ieri mai pot fi autorizati pina pe 30 iunie 2004.
Vinzator in Marasesti, alergator de frunte
Majoritatea magazinelor din Marasesti au de toate, de la aparate de ras sau ciorapi, pina la bauturi racoritoare sau cascaval afumat. Pentru ca marasestenii sint clienti modesti, patronii alearga zilnic dupa marfa ieftina, chiar mai mult decit in alte locuri din judet. In magazinele de aici gasesti cizme sau pantaloni la un pret care il fac invidios si pe cel mai ieftin en-grosist chinez. Datorita incasarilor reduse, patronii de magazine sau sifonarii sint de obicei persoane fizice autorizate sau asociatii familiale. Daca nu vind chiar ei insisi, atunci isi lasa rudele la tejghea ori la masina de umplut sifoane. De cele mai multe ori, rudele sint tineri absolventi, mame sau bunici, fara scoala comerciala. Nu au calificare de vinzator, asa cum cere legea. Acelasi lucru se intimpla si cu tarabele din piata si cu chioscurile de ziare. Nu va mirati daca la tejgheaua amenajata in camera din fata a locuintei patronului, va intimpina vreun rapper de liceu, pentru ca „mama e plecata dupa marfa”.

Studii pentru calificarea de sifonar
Adaptarea la pretentiile europene cere desigur si un comert civilizat. In acest sens, se aplica prevederile Legii nr. 507/2002, privind organizarea si desfasurarea unor activitati economice de catre persoane fizice. Aceasta lege stipuleaza necesitatea calificarii profesionale a vinzatorilor pentru obtinerea autorizatiei de functionare a magazinelor sau tarabelor. Conform prevederilor legale, daca vinzatorul nu este absolvent al unei institutii de ?nvatamint de specialitate, atunci trebuie sa urmeze cursuri de pregatire profesionala intr-un cadru organizat, eventual de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca.
Nimeni nu contesta legea. De aceea persoanele fizice, care au dorit autorizarea si inca nu sint calificate ca vinzator, s-au inscris la cursurile de 3 luni si jumatate ale AJOFM. Solicitantii din Marasesti sint putini. Lor li se adauga insa multi cursanti din comunele invecinate care-si desfac marfa pe tarabele orasului. Patronii au de ales intre a-si inchide pravalia sau a-si lasa rudele la tejghea. Oricum se urca zilnic in trenul pentru Focsani. Ion Grigore are o sifonarie pe strada ce traverseaza orasul prin centru. „Vind eu doar pina la prinz pentru ca trebuie sa plec la scoala. Ma mai ajuta sotia cit mai este timpul frumos, iar la iarna, termin si eu cursul si pot sa vind din nou oficial”, ne-a spus el.
Pina la vara, sa te tot califici si autorizezi!
Aceste cursuri tin zilnic 8 ore, iar orarul trenurilor nu le permite sa-si mai deschida sifonaria sau magazinul. Pe linga banii neincasati de la clientii pierduti, patronii-vinzatori au mai platit si taxa de scolarizare de un milion de lei. Citeodata ei mai chiulesc de la ore si atunci primesc zimbitori de la tejghea, dojenelile clientilor nerabdatori. Pe cei mai multi musterii, insa, ii roaga sa revina simbata sau duminica, pentru ca atunci nu sint cursuri.
Maria Stoleru, purtatoarea de cuvint a Agentiei Judetene, ne-a precizat ca „aceste ultime cursuri de calificare pentru vinzatori sint organizate in doua serii, prima serie, intre 16.10.2003 si 28.01.2004, iar a doua serie intre 21.10.2003 si 19.01.2004”.
Conform legii, obtinerea sau preschimbarea autorizatiei magazinelor sau tarabelor se putea face doar pina ieri. Inspectoarea comerciala a Primariei Marasesti, Monica Enache, a inaintat dosarele pentru autorizare, la majoritatea magazinelor sau tarabelor. Dintre acestea, 22, nu aveau decit dovada ca patronii s-au inscris la cursurile AJOFM de vinzatori. Ieri a fost contactata telefonic de reprezentantii Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Vrancea care au anuntat-o ca s-a prelungit termenul de obtinere a autorizatiei de functionare pina pe 30 iunie 2004. Prelungirea termenului se va face probabil printr-o ordonanta sau hotarire de Guvern.
Asa ca patronii pot sa-si vada linistiti de scoala, si, cine stie, intr-o buna zi si fii lor, rapperii, isi vor inchide taraba cu CD-uri si casete, pentru calificarea atit de necesara. (Doina DAMIEAN)

Comentarii