Trei persoane cu handicap angajate pe loc

sâmbătă, 07 iunie 2003, 23:00
4 MIN
 Trei persoane cu handicap angajate pe loc

Comparativ cu Bursa locurilor de munca pentru persoanele cu handicap organizata in 2002, cea din acest an reprezinta un succes. Din cele 29 de persoane cu handicap participante, trei au fost angajate pe loc si 24 au fost selectionate in vederea incadrarii.
La actiunea de ieri au fost prezenti efectiv reprezentantii a 11 firme din cele 83 contactate de specialistii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Vrancea. Totodata, participantii au avut de ales dintre cele 189 de locuri de munca ce le-au fost puse la dispozitie.
Persoanele cu handicap care au participat ieri la Bursa locurilor de munca destinata lor special au avut oferte de angajare ca timplari, confectioneri, impletitori rachita si muncitori necalificati. „Poate ca nu toate cele 24 de persoane care au primit dispozitii de recomandare vor reusi sa treaca si de proba practica pe care vor trebui s-o sustina la sediul angajatorilor, dar mai mult de jumatate cu siguranta vor fi angajati. Au fost prezente persoane cu handicap de la CITO Odobesti, Scoala Speciala ?Elena Doamna? din Focsani, dar si persoane cu handicap inregistrate in baza noastra de date si cu care am avut sedinte de consiliere. Cei care nu si-au gasit acum un loc de munca sau chiar si cei dintre care au fost selectati nu vor fi angajati, nu inseamna ca nu vor avea alte posibilitati. Actiunea nu s-a incheiat, sprijinul nostru pentru a-i ajuta sa depisteze locuri de munca va continua”, a declarat Maria Stoleru, purtatorul de cuvint al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Vrancea. Totodata, Bianca Cercel, inspector teritorial la Inspectia Regionala Vrancea, a precizat ca „avem in obiectiv deschiderea unui centru de consiliere si orientare profesionala”, in timp ce Daniela Nicolas, directorul Derviciului Public Judetean de Asistenta Sociala a subliniat faptul ca, incepind cu luna iulie, „prin conventia incheiata cu AJOFM, vom transmite lunar lista persoanelor cu handicap apte de munca. Comisia de expertiza va consilia persoanele cu handicap in sensul obtinerii unui loc de munca si le vor indrepta spre AJOFM”, a spus Daniela Nicolas.
Norocul, cu alta ocazie
Daca cele mai multe persoane cu handicap au primit cel putin o scrisoare de recomandare, altele au fost ocolite de noroc. Unul dintre acestia, aflat intr-un fotoliu rulant, a inteles – cine stie pentru a cita oara – ca handicapul care i-a fost harazit de soarta este o piedica in calea angajarii. „Imi pare rau ca nu am gasit nimic pentru mine. Sint in scaunul asta de doi ani. As fi vrut un post de operator contabil pe calculator. Imi place informatica. Nu pot lucra altceva. N-am avut noroc. Poate cu alta ocazie voi putea prinde un post pe masura”, a marturisit Valerica Padurean, din Focsani. Omul a incercat in urma cu trei ani sa stringa bani muncind peste hotare. De acolo s-a intors insa in fotoliul rulant, dupa ce a suferit un accident de munca. O alta participanta la Bursa, Mioara Neagu din Focsani, a spus ca locurile de munca oferite de aceasta data de angajatori nu sint pe gustul sau. „Am opt clase. Nu e ce mi-am dorit. O sa incerc si alta data, pentru ca handicapul de la ochi nu ma descurajeaza”, a subliniat tinara.
Angajatorii prezenti la fata locului nu au manifestat insa nici un fel de reticenta fata de oamenii care au venit ieri sa-si gaseasca un loc de munca. „Sintem optimisti cu privire la integrarea persoanelor cu handicap in procesul de productie, precum si in colectiv”, a declarat reprezentantul unei societati cu profil confectii din Focsani. Iar un altul a precizat ca „sintem pentru prima oara la o astfel de bursa. Totusi avem in fabrica persoane cu handicap si lucreaza cot la cot cu ceilalti. Sint la noi de multa vreme si s-au aratat intotdeauna constiinciosi, harnici si buni colegi. Astazi vom accepta si persoane fara experienta, urmind a fi calificati la locul de munca”, a precizat angajatorul focsanean. Si Marasestiul a fost prezent la bursa de ieri, reprezentantul firmei respective cautind insa doar persoanl cu experienta. „Initiativa apartine AJOFM Vrancea. Acceptam deocamdata doar pe cei cu experienta in meserie. Vor sustine o proba de lucru mai intii. Consideram integrarea lor putin mai delicata”.
Facilitati prevazute de lege
Legea care reglementeaza incadrarea in munca a persoanelor cu handicap prevede clar ca acest lucru se poate face prin crearea de locuri de munca protejate si special organizate. Modalitatea de incadrare este contractul individual de munca si se poate face si cu munca la domiciliu. In acest caz, angajatorul se obliga sa asigure transportul la si de la domiciliu a materiilor prime si materialelor pe care salariatul el utilizeaza in activitate si a produselor finite pe care le realizeaza. Persoanele cu handicap pot fi angajate atit in cadrul unitatilor protejate, cit si in cadrul agentilor economici, institutiilor publice, ONG-uri, care au obligatia de a le asigura adaptarile necesare. Pot fi unitati protejate agentii economici cu personalitate juridica, indiferent de forma de organizare si proprietate, care au cel putin 30% din numarul total de angajati persoane cu handicap incadrate cu contract individual de munca. Unitati protejate mai pot fi sectiile, atelierele sau alte structuri fara personalitate juridica din cadrul agentilor economici sau ONG-urilor care au contabilitate proprie si cel putin 30% salariati din rindul persoanelor cu handicap. De asemenea, asociatiile familiale, fundatiile si asociatiile fara scop lucrativ, constituite de cel putin o persoana cu handicap, precum si persoanele cu handicap care sint autorizate sa desfasoare activitati independente pot fi unitati protejate care beneficiaza de o serie de facilitati: scutire de plata impozitului pe profit; scutire de plata taxelor vamale pentru importurile de materii prime, materiale, semifabricate, utilaje si parti componente ale acestora, necesare procesului de productie, cu mentiunea ca acestea nu se pot instraina timp de cinci ani; scutire de TVA a operatiunilor desfasurate in aceste unitati; alte facilitati care pot fi acordate de autoritatile administratiei publice din fonduri proprii. (L. BREANA, C. CHITROCEANU)

Comentarii