Un profesor cere viata

luni, 11 august 2003, 23:00
3 MIN
 Un profesor cere viata

Bolnav de o anemie severa, profesorul cere cu disperare ajutorul celor care au aceeasi grupa de singe cu el. „Daca as fi bancher, probabil as scoate bani din buzunar sa le dau celor care ar putea sa ma ajute. Dar sint un biet instructor si nu am de unde sa dau atitia bani. Nu doresc nimanui sa fie in locul meu si sa depinda de ceilalti, pentru a-si salva viata”, povesteste profesorul. Toti cei care doresc sa il ajute se pot adresa Centrului Judetean de Transfuzie Sanguina.
In urma cu aproape 20 de ani, profesorul focsanean, in virsta de 49 de ani, a fost diagnosticat cu anemie severa, care a necesitat o transfuzie de singe, prin care medici au reusit sa-i salveze viata. Ghinionul lui a fost sa aiba o grupa de singe rara, a caror donatori sint foarte greu de gasit. „In ’86 mi s-a descoperit boala. Cind au vazut despre ce este vorba, medici au hotarit ca trebuie sa-mi scoata splina pentru ca imi minca globulele rosii si in acest fel anemia se agrava de la o zi la alta. Dupa interventie si dupa transfuzia de singe au urmat cei mai buni ani din viata mea. M-am simtit foarte bine. Asta pina in ’93, cind am avut pentru a doua oara o cadere brusca”, sustine profesorul.
Viata omului a fost una cit se poate de normala. Numai ca, de parca cineva ar fi vrut sa-i amintesca de boala pe care o are, veneau momente in care se simtea foarte slabit si transfuzia de singe era absolut vitala. „Ma simteam slabit si nu mai aveam pofta de mincare. Citeodata mi se incetosa vederea si atunci stiam ca trebuie sa-mi fac transfuzia pentru ca altfel ma simteam si mai rau”, povesteste profesorul.
Stare sa grava de sanatate a impus, de fiecare data, internarea la Spitalul Fundeni. In ciuda eforturilor facute de familie, cei apropiati nu au reusit sa gaseasca pina acum donatorii care sa il tina in viata. „Toti au grupe diferit de singe si mama si fiul meu, student la drept in anul III. Toti au vrut sa faca ceva ca sa ma ajute. Dar degeaba, toti au grupe de singe diferite si nu m-au putut ajuta”, se tinguie profesorul.
35 de donatori pentru o viata
Centrul Judetean de Transfuzie Sanguina precizeaza ca pacientul are nevoie de 24 de pungi de singe A II pozitiv, care sa i se administreze in cel mai scurt timp. Pentru ca este foarte posibil ca unii donatori sa nu fie in perfecta stare de sanatate, asa cum cere regulamentul, trebuie sa existe o marja de siguranta si cantitatea de singe sa fie mai mare decit necesarul. Criza de singe cu care se confrunta Centrul Judetean de Transfuzie a determinat aparitia acestei situatii. In plus, bolnavul are nevoie de o cantitate destul de mare, care nu poate fi „onorata” de centru.
„Imi este teama ca nu voi reusi. Oamenii nu se simt foarte motivati de ceea ce li se ofera in urma unei donatii si imi este teama ca nu vor veni. Nu pot sa explici starea in care esti atunci cind stii ca viata ta depinde de altii”, spune profesorul.
Cu cit transfuzia de singe se intirzie, cu atit starea sa de sanatate se agraveaza. „Singele trebuie sa-l primesc cit se poate de repede. Altfel s-ar putea sa fie prea tinrziu. Nu as avea cuvinte sa le multumesc celor care m-ar putea ajuta. Vorbele mele ar fi pur si simplu de prisos” spune cu lacrimi in ochi profesorul.
Mentionam ca profesorul a tinut sa-i pastram anonimatul, nici la Centrul de Transfuzii nu a vrut initial sa fie inregistrat, motivind ca i s-ar pune in pericol slujba. El este cadru didactic la un liceu focsanean, iar conducerea scolii confirma, ca si medicii de altfel, situatia extrem de grava in care se afla. Toti cei care considera ca pot ajuta la salvarea acestei vieti, pot contacta direct Centrul de Transfuzii sau redactia noastra. (Anca GIRNEATA)

Comentarii