Ce nume de botez mai poarta copiii nostri

marți, 13 martie 2001, 00:00
3 MIN
 Ce nume de botez mai poarta copiii nostri

In incercarea de a fi originali cu orice pret, multi parinti isi inseamna pe viata copiii alegindu-le niste nume de botez de-a dreptul stranii. In registrele de Stare Civila figureaza copii care au fost botezati fie de mame amatoare de telenovele, fie de tati care adora fotbalul si au tinut neaparat ca fiii lor sa simta pe propria piele cum e sa fii Ronaldo sau Pele.
Exista insa si situatii in care parintii, lipsiti de un elementar simt al ridicolului, aleg nume pretentioase, de regula straine, care nu au alt cusur decit acela de a se potrivi ca nuca in perete cu cel de familie.
Printre copiii inregistrati anul trecut la Galati se numara Maurizio Alifie, Roberto-Mario Bors, Jessica Duru (pe care o mai cheama si Ify, probabil de la Ivy) si Olivia Ailenii. Mai mult sau mai putin inspirate, prenumele micutilor, cit se poate de cosmopolite, suna rau de tot in combinatie cu numele de familie neaos romanesti. Din pacate, nimeni nu-i poate impiedica pe parintii bietilor copii sa aleaga ce combinatii doresc. Optiunea lor pentru prenume cu rezonanta cit mai "deosebita" e impartasita si de alte cupluri care se inspira fie din Biblie (Beniamin, Estera sau Abel), fie din geografie sau istorie (Spania sau Darius), fie din telenovele (Rosalinda, Rafaela, Fredita, Lorenzo si alte asemenea). Un pusti s-a pricopsit cu numele de botez Morgan, iar pe un altul il cheama Kevin, mamica fiind, probabil, o admiratoare a lui Kevin Costner, in vreme ce o fetita va purta prenumele unui manechin celebru: Naomi. Alti parinti, dotati de la natura cu ceva mai multa fantezie, au inventat pur si simplu nume nemaiauzite pentru mostenitorii lor: Sefora, Alsidia, Leria, Aleyna, Jatin-Noris sau Maricelus. In fata acestor mostre de orgoliu parintesc, cei care si-au botezat copiii Radu, Alexandru, Costica sau Vasile au toate motivele sa moara de invidie.
Din pacate, singurii care ar putea suferi de pe urma numelor ciudate cu care i-au inzestrat cei care le-au dat viata nu pot fi consultati in momentul in care se elibereaza certificatul de nastere. Mai tirziu, unii dintre ei s-ar putea simti jenati din pricina acestor curioase denumiri si alaturari si chiar s-ar putea decide sa-si schimbe numele cu unul ceva mai banal dar mai putin hilar.
Schimbarea numelui pe cale administrativa implica insa o procedura destul de greoaie si nu se poate realiza inainte de implinirea virstei de 14 ani decit la solicitarea parintilor.
Cererea de schimbare a numelui se depune la Starea Civila dar ea trebuie sa fie foarte serios motivata. Daca este aprobata, cererea trebuie aprobata de cei de la Evidenta Populatiei. Actele necesare pentru schimbarea numelui sint: un exemplar al Monitorului Oficial in care a fost publicata cererea de schimbare a numelui, copii legalizate de pe certificatele de stare civila ale celui care solicita schimbarea numelui, actul de consimtamint dat in forma autentica a celuilalt sot, in cazul schimbarii numelui de familie comun purtat in timpul casatoriei si orice alte acte pe care solicitantul le considera necesare pentru motivarea cererii sale. (Georgiana MUNTEANU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii