Sidex a scapat de taxa anti-dumping impusa de Comunitatea Europeana

marți, 22 august 2000, 23:00
5 MIN
 Sidex a scapat de taxa anti-dumping impusa de Comunitatea Europeana

De asemenea, in urma demersurilor facute, Combinatul a convins Comisia Comunitatilor Europene sa accepte un angajament de pret minim la care sint semnatare toate casele sale de comert si prin respectarea careia Sidex este scutita de aplicarea taxei antidumping definitiva asupra importurilor de produse laminate la cald din otel nealiat impusa de Comisie pe data de 9 august 2000 si care se ridica la 5,7%. Conducerea Combinatului va mai aplica o metoda de evitare a acestor taxe, care de altfel este folosita si de alte companii metalurgice din lume, si anume diversificarea tipurilor de otel fabricate. Astfel se doreste schimbarea imaginii Sidex despre care in momentul de fata se stie ca produce numai oteluri "uzuale" si inceperea unor negocieri cu diversi parteneri pentru contractarea noilor sortimente de oteluri aliate cu limite de curgere ridicate.
O alta posibilitate de relansare a produselor colosului galatean o constituie faptul ca marii producatori europeni intentioneaza sa majoreze de la 1 octombrie preturile la tabla groasa cu 30 de euro pe tona.
Combinatul galatean a avut in ultimii ani probleme cu taxele ant-dumping impuse de diferite tari care considerau ca preturile practicate de Sidex erau prea mici si deci subminau piata. Astfel, pe continentul nord-american, atit Statele Unite ale Americii cit si Canada au hotarit instituirea unor taxe pentru imporatorii de produse metalurgice de la Sidex, taxe care care au ajuns si pina la 67%. "In ciuda acestui fapt, 23% din exporturilor noastre de laminate la cald pe primele sapte luni ale acestui an merg spre America", ne-a declarat directorul Directiei Relatii Comerciale Import-Export din cadrul Sidex, Liviu Zaharia. Acesta a mai afirmat ca in cele din urma canadienii au renuntat la taxa, astfel ca in luna septembrie vor fi livrate pe aceasta piata primele 5000 de tone de tabla groasa, urmind ca pina la sfirsitul anului sa mai fie trimise inca 15.000 de tone din acelasi produs.
Taxa asupra importurilor de laminate la cald din China, India si Romania
Cea mai noua decizie pentru evitarea dumpingului in Europa a fost emisa pe 9 august de catre Comisia Comunitatii Europene si prevede impunerea unei taxe anti-dumping definitive asupra importurilor de produse plate laminate la cald din otel nealiat originare din China, India si Romania. Initial, Comisia stabilise o taxa provizorie de circa 9%, insa producatorul exportator roman a reclamat ca pretul CIF (cost, asigurare, navlu) la frontiera Comunitatii nu a fost calculat corect, avind in vedere faptul ca nu au fost luate in consideratie asigurarea si navlul. S-a constatat ca aceasta reclamatie a fost intemeiata si s-au facut ajustarile corespunzatoare la pretul de export. In plus, in decizia Comisiei la capitolul "Consideratii generale" se mai arata ca "producatorii exportatorii romani au pretins ca impunerea de masuri anti-dumping ar incetini procesul de restructurare al industriei romanesti si ar pune in pericol procesul de aderare la Uniunea Europeana. In acest context, comisia mentioneaza ca Comunitatea va continua sa urmareasca intensificarea legaturilor economice cu Romania. Cu toate acestea, se asteapta ca, in acelasi timp, producatorii exportatori romani sa aiba un comportament comercial in conformitate cu acordurile internationale. Trebuie mentionat ca masurile anti-dumping nu au ca obiectiv inlaturarea de pe piata comunitara a produselor originare din Romania, ci asigurarea restabilirii unui mediu concurential neafectat de practici de dumping."
In urma analizelor efectuate de Comisie, aceasta a decis ca nivelul taxei aplicat la pretul net CIF la frontiera Comunitatii sa fie de 8,1% pentru toate companiile din China, 22,3% pentru toate companiile din India iar pentru Romania taxa sa se aplice pe doua categorii. Astfel, pentru produsele Sidex se percepe un nivel de 5,7% si pentru toate celelalte companii 11,5% .

Scutiri de taxa daca se respecta un angajament de pret minim
Comisia Comunitatii Europene a facut totusi o exceptie de la plata taxei acceptind angajamentele de pret oferite de unele companii din India si Romania. Semnatarele angajamentului sint, alaturi de Sidex, toate casele sale de comert. Pe lista acceptata de Comisie figureaza alaturi de Sidex S.A. Galati urmatoarele zece societati Sidex Trading SRL Galati, Metalexportimport S.A. Bucuresti, Metanef S.A. Bucuresti, Metagrimex Business Group S.A. Bucuresti, Uzinsider S.A. Bucuresti, Uzinexport S.A. Bucuresti, Shiral Trading Impex SRL Bucuresti, Metaltrade International’97 SRL Bucuresti, Romilexim Trading Limited SRL Bucuresti si Metal S.A. Galati.
Scutirea de taxe este conditionata de prezentarea la Departamentul Oficiului Vamal al Statelor Membre a unei "facturi de angajament" care sa identifice clar producatorul si care contine informatii exacte despre produse si conditiile de vinzare. In cazul in care nu se prezinta acest act sau daca produsul nu corespunde cu datele inscrise, nivelul corespunzator taxei anti-dumping va fi fixat in asa fel incit sa se evite sustragerea de la angajament.
Diversificarea gamei de produse, o solutie pentru refacerea imaginii Sidex
Pentru a nu mai fi in atentia Comisiilor anti-dumping din toata lumea, conducerea Sidex a hotarit sa adopte o procedura practicata de mai toate companiile metalurgice si anume diversificarea tipurilor de otel fabricate. In momentul de fata Combinatul galatean este cunoscut ca fiind un producator de oteluri "uzuale" si pentru a schimba aceasta imagine a Sidex Directia Tehnica si de Productie a intocmit un material in care se arata si alte tipuri de otel ce pot fi produse de catre Combinat cum ar fi oteluri slab aliate si care au pret care nu intra in dumping. "Am demarat negocieri cu diversi parteneri pentru a incerca sa incheiem contracte si pentru oteluri aliate cu limite de curgere ridicate cum ar fi oteluri pentru poduri, recipiente sub presiune sau pentru recipiente supuse la temperaturi scazute", a afirmat directorul Directiei de import-export, Liviu Zaharia.
De asemenea, tabla groasa produsa de Sidex va putea fi relansata in Europa deoarece marii producatori europeni au anuntat ca, incepind de la 1 octombrie vor majora preturile la acest produs cu 30 euro pe tona. Tabla groasa fabricata de Combinat in special la Laminorul de Tabla Groasa nr.1 nu putea fi vinduta pina acum tocmai pentru ca cheltuielile de productie erau prea ridicate, insa pe fondul majorarii preturilor pe piata europeana si mai ales cresterii cererilor la acest produs, Sidex a hotarit ca Laminoarele sale sa produca din plin acest sortiment de tabla. (Nicoleta OPREA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii