A meritat sau nu sa faca atita greva generala? Ce salarii vor primi cadrele didactice

vineri, 06 ianuarie 2006, 00:00
3 MIN
 A meritat sau nu sa faca atita greva generala? Ce salarii vor primi cadrele didactice

In circa o luna, dascalii ieseni isi vor vedea in buzunare banii pentru care au facut greva timp de trei saptamini, in luna noiembrie a anului trecut. Conform grilei de salarizare intocmite de sindicalistii din invatamint si reprezentantii Ministerului, cresterile nete, acordate de la 1 ianuarie (primite efectiv in mina la inceputul lui februarie), se situeaza intre 400.000 si 500.000 de lei vechi. Sumele se vor acorda in ordinea descrescatoare a vechimii, ceea ce inseamna ca debutantii vor fi mai bine stimulati decit dascalii cu experienta. A doua transa a maririi salariale se va acorda din septembrie.
Cresteri mai mici la lefuri mari
Maririle salariale obtinute in urma grevei din noiembrie insumeaza, pentru tot anul 2006, un procent de 11,89%, impartit in doua transe. Astfel, un prim procent, de 5,5%, se va calcula la salariul dascalilor din aceasta luna. Urmeaza ca restul, de 6% (aplicat inclusiv la cresterea anterioara de 5,5%, ceea ce da un total de 11,89 pe tot anul) sa fie adaugat incepind cu 1 septembrie, anul curent. Pina una alta, dascalii fac socoteli pentru salariile marite pe care le vor primi la inceputul lunii februarie. Cei mai fericiti vor fi atunci debutantii si profesorii cu gradul II si vechime de pina la 14 ani. Cresterea la debutanti, de exemplu, va fi de aproximativ 500.000 de lei. Astfel, dascalii din primii doi ani de invatamint, care au acum un salariu net de 4,6 milioane lei vechi, vor avea in mina din februarie 5,1 milioane. „Aceste sume, orientative, se acorda dupa ce se scad toate impozitele si darile la stat, tinind cont si de faptul ca debutantii nu au adaugate la salariu sporuri”, a spus Gabriela Hirtan, sefa serviciului plan din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ).
Sa luam un alt exemplu, cel al profesorului cu gradul II si o vechime de la 10 la 14 ani, situatie in care se regasesc cei mai multi dascali ieseni. Daca acest profesor a avut pina in aceasta luna un salariu net de 7,8 milioane, in care a fost inclus doar sporul de vechime, acum va lua cu aproximativ 400.000 de lei vechi mai mult, adica 8,2 milioane, in care sint incluse aceleasi sporuri. Sefa serviciului plan al ISJ ofera si un alt exemplu. Un profesor cu gradul I si o vechime intre 22 si 25 de ani, cu salariu de merit si dirigentie, va avea din aceasta luna un salariu net de 10,9 milioane. Pina acum, leafa acestuia era cu aproximativ 400.000 de lei mai mica, adica 10,5 milioane lei. Cu aproximativ aceeasi suma va creste si leafa unui profesor cu gradul I si vechime maxima de 40 de ani, care cistiga acum 14 milioane lei net.
Pina pe 15 ianuarie se da al 13-lea salariu
Acestea nu sint insa cresterile definitive ale salariilor dascalilor. A doua transa de majorari, de 6%, aplicat la salariul din august, se va acorda de la 1 septembrie. Atunci, fiecare dascal va primi inca o data suma adaugata la salariul din aceasta luna. De exemplu, debutantul va primi inca 600.000 de lei la cei 5 milioane, pe care ii va lua in mina in septembrie, iar un profesor cu gradul II si o vechime de 14 ani, alti 500.000 de lei la cei 8,2 milioane. Maririle vor fi simtite efectiv in buzunarele dascalilor din luna februarie, cind se acorda salariul pe ianuarie, si din octombrie, cind se imparte leafa pe septembrie. In aceste zile, pina in jurul datei de 15 ianuarie, angajatii din invatamint isi iau abia salariul pe decembrie (care nu l-au luat deja la finele anului trecut) si cel de-al 13-lea salariu. (Marinela RATA)

Comentarii