Afaceristii din Primarie

joi, 21 martie 2002, 00:00
3 MIN
 Afaceristii din Primarie

Peste o suta de angajati ai Primariei au fost depistati ca fiind asociati sau administratori de firme, ei sau rudele lor. Cea mai mare pondere o detin lucratorii comerciali de la Directia Piete (DP) si salariatii de la Directia de Finante Publice Locale (DFPL). "Acestia vor trebui sa aleaga intre a lucra in Primarie si a se ocupa de afaceri. In mod normal, ar trebui sa solicit Parchetului anchetarea lor pentru fals in declaratii, pentru ca au declarat pe proprie raspundere ca nu fac parte, sau nu au firme. Insa, vor avea termen o saptamina pentru a se decide pentru ce opteaza", a spus primarul Constantin Simirad. Primarul se refera la declaratiile date de subordonatii sai dupa aparitia Ordonantei de Guvern nr. 5/2002, prin care se interzice alesilor locali si angajatilor din subordinea autoritatilor locale sa faca parte din societati comerciale care deruleaza contracte cu aceste autoritati. Totusi, cei care ar putea fi anchetati pentru fals in declaratii sint numai angajatii Primariei implicati in firme care fac afaceri cu municipalitatea.
Cei 111 angajati implicati in activitati private au fost descoperiti in urma datelor primite de Primarie de la Camera de Comert si Industrie Iasi (CCI). Functionarii Serviciului Personal urmeaza sa definitiveze lista acestora, prin confruntarea informatiilor trimise de CCI cu cele aflate in dosarele de la Palatul Roznovanu. "Trebuie sa verificam fiecare nume in parte pentru a evita eventualele coincidente. De asemenea, pe linga cei 111 depistati pina acum, CCI trebuie sa ne mai trimita date despre inca aproximativ 100 de salariati", a precizat Dana Mihai, sefa Serviciului Personal. Al doilea pas, pe care il vor urma inspectorii Primariei va fi o noua triere. In urma acesteia vor verifica daca firmele la care sint asociati angajatii din Palatul Roznovanu au derulat sau nu afaceri cu administratia locala.
Afaceristii din Primarie au fost depistati la Camera de Comert
Operatiunea de identificare a salariatilor Primariei care detin firme a inceput acum o luna. Atunci, Guvernul a emis Ordonanta nr. 5/2002 prin care interzice alesilor locali si angajatilor din subordinea autoritatilor locale, precum si rudelor acestora pina la gradul II, sa fie manageri, actionari, asociati, administratori, cenzori, membri in consiliile de administratie sau intr-o functie de conducere a unei societati comerciale care are sau ar putea avea contracte comerciale incheiate cu autoritatile administratiei publice locale, regiile autonome sau societatile comerciale aflate in subordinea acestora. Pentru a-i descoperi pe angajatii care au sau fac parte din societati comerciale care fac afaceri cu Primaria, municipalitatea a solicitat CCI date despre fiecare angajat al sau. Din cele 1.066 de nume trimise la CCI, a rezultat ca "111 salariati au cel putin o calitate in societati comerciale, asociatii familiale sau sint persoane fizice autorizate", scrie in adresa primita de Primarie. "Deocamdata nu stim daca societatile din care fac parte cei 111 salariati sau sotii ori sotiile lor au contracte cu Primaria. Ramine sa verificam si acest aspect, dar dupa ce vom definitiva lista", a spus Mihai. Sefa de la Personal a adaugat ca, deocamdata, cei descoperiti pot fi acuzati de fals in declaratii, intrucit acestia au afirmat ca nu au alte surse de venit in afara salariului pe care il ridica de la Primarie. "Pentru completarea declaratiei privind impozitul pe venitul global li s-a solicitat sub semnatura sa declare daca au si alte surse de venit. Toti au scris «nu», insa datele de la CCI arata altceva", a mai precizat Dana Mihai. Insa, este posibil ca, fie si indeplinind calitatea de actionar la o societate comerciala respectivul salariat sa nu fi incasat si bani de pe urma exercitarii acestei functii.
Functionarii nu au voie sa faca afaceri
Legea 188/1999, privind Statutul functionarilor publici interzice acestora, la art. 56, sa detina "functii la regii autonome, societati comerciale sau in alte unitati cu scop lucrativ". Conform organigramei Primariei, salariatii de la Piete sau de la Finantele Locale nu sint functionari publici, ci angajati cu contract de munca. Practic, acestia nu intra sub incidenta legii, putind sa fie implicati si in activitati private. Daca insa exista functionari care au societati comerciale, ei vor fi obligati sa aleaga pentru una din cele doua calitati. In citeva zile, inspectorii Primariei vor oferi un raspuns final dupa ce vor finaliza toate aceste verificari. (Bogdan P.)

Comentarii