Burlui, in rolul principal din mascarada unui concurs banal

vineri, 31 ianuarie 2003, 00:00
4 MIN
 Burlui, in rolul principal din mascarada unui concurs banal

Puse in fata scandalului declansat, DSP si Ministerul Sanatatii sint in dificultatea de a explica motivele aminarii concursului, variantele lor batindu-se cap in cap. Intrebat cu doua zile in urma de ce candidatii au fost trimisi acasa, directorul adjunct al DSP, Eugen Popescu, a spus ca decizia apartine ministerului, care a dispus din motive necunoscute schimbarea comisiei de concurs. Noua componenta trebuia comunicata ieri, asa cum sustinea atunci Popescu. Noul director al DSP reintors din strainatate, a oferit un cu totul alt raspuns: "S-a primit ieri (n.r.- miercuri) de la minister o adeverinta ce consfintea modificarea de comisie, Vasile Burlui fiind nominalizat de minister drept presedinte", a spus Stefan Georgescu. Motivul acestei schimbari, potrivit directorului Georgescu, este ca in functia de presedinte la concursurile de ocupare a posturilor de medici, ce se sustin in centrele universitare, trebuie numiti numai conferentiari sau profesori, in timp ce Liviu Zetu, presedintele avizat initial, este sef de lucrari. "Exista anumite normative legate de concursuri care prevad acest lucru", a spus Georgescu, care proaspat numit in functie, nu a stiut sa indice care normative. "Nu este adevarat", il contrazice Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor, institutia care avizeaza concursurile de ocupare a posturilor. "Exista un ordin al ministrului prin care se cere ca membrii comisiei sa fie medici primari. Nicaieri nu scrie de conferentiari sau profesori", spune Astarastoae.
"Directorul Traistaru a observat greseala de la Cluj?"
Intrebat de ce a schimbat presedintele comisiei, Teodor Traistaru, director la Resurse Umane in minister, a spus ca "aceste concursuri se organizeaza in centre universitare tocmai pentru a avea comisii formate din cadre universitare cu experienta, profesori sau conferentiari". Traistaru a confirmat practic spusele lui Astarastoae, ca aceasta clauza nu este prevazuta in vreun regulament, dar functioneaza ca o lege nescrisa. Intrebarea este de ce Traistaru a validat initial prima comisie, in frunte cu un sef de lucrari, Liviu Zetu. "Imi asum aceasta neatentie. A fost o greseala", spune directorul Traistaru.
O opinie diferita are Liviu Zetu, cel recuzat din functia de presedinte de minister. "Am auzit ca s-ar fi incercat inlocuirea mea cu profesorul Burlui care ar fi intervenit in acest sens la directorul Traistaru", afirma Zetu in seara aminarii examenului, nestiind ca jocurile erau deja facute. "In Iasi numai unul ii frumos si destept, restul sint «yes-men»-i", motiva Liviu Zetu de ce Burlui nu ar fi putut suporta faptul ca in acest an a fost sarit de pe lista examinatorilor. Incercind sa argumenteze cit mai plauzibil motivul pentru care nu a observat din vreme numirea unui sef de lucrari in fruntea comisiei, Traistaru adauga: "Am vrut sa fac din timp modificarea, insa directorul DSP era plecat in strainatate, iar directorul adjunct era bolnav si n-am avut cui sa ma adresez". "Directorul Traistaru a observat greseala cind era la Cluj?", intreaba retoric Astarastoae facind referire la faptul ca in ziua aminarii examenului, cind s-a comunicat noua componenta a comisiei, Traistaru se afla la Cluj impreuna cu Burlui, la reuniunea decanilor. De altfel, cei doi sint cunostinte vechi, ambii avind functii de conducere in Uniunea Nationala a Asociatiilor Stomatologilor din Romania (UNASR): Traistaru este presedinte, iar Burlui vice.
Burlui, protapit in fruntea comisiei
De altfel, Traistaru nu neaga faptul ca a contribuit la numirea lui Burlui ca presedinte al comisiei, invocind insa motive mult mai elevate. "A fost cel mai usor sa fie numit profesorul Burlui: este numele cel mai cunoscut", explica Teodor Traistaru. Presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae, spune insa ca nu este competenta ministerului de a numi sau macar propune componenta unei comisii, ci doar aceea de a valida propunerile facute la nivel local. Cu alte cuvinte, cind a observat "greseala" validarii lui Zetu, directorul de Resurse Umane de la minister ar fi trebuit doar sa ceara Iasului un nou presedinte de comisie. Potrivit ordinului ministrului, rolul de a desemna comisia revine DSP si Colegiului Medicilor, care avizeaza de altfel si componenta finala. "In alti ani, se cerea si consultarea UMF, insa anul acesta nu s-a cerut acest lucru. Noi n-am facut decit sa respectam ad literam ordinul ministrului", spune Astarastoae. Cu toate ca nu s-a cerut si consultarea UMF, Colegiul Medicilor si fosta conducere a DSP au luat in calcul la desemnarea comisiei de concurs si una dintre propunerile lui Burlui, Norina Forna. Cert este dupa toata aceasta bulibaseala, concursul a avut loc ieri cu Burlui presedinte, spre nemultumirea Colegiului Medicilor. "Colegiul nu valideaza nimic retroactiv", spune Astarastoae. (M.C., N.M.)

Comentarii