Cadrele medicale se pregatesc de greva generala

sâmbătă, 16 martie 2002, 00:00
2 MIN
 Cadrele medicale se pregatesc de greva generala

Cadrele medicale din Sanatate nu mai au rabdare sa-si astepte drepturile ce li se cuvin. De aceea, miscarile sindicale din sistemul sanitar vor debuta in forta la inceputul lunii aprilie, cind va fi declansata greva generala pe termen nelimitat. Reprezentantii sindicalistilor din toata tara, intruniti la Bucuresti in Consiliul National al Federatiei "Sanitas", sindicatul reprezentativ din sistemul sanitar, au hotarit ca singura solutie de rezolvare a problemelor este finantarea corespunzatoare, pentru care sint decisi sa intre in greva. "Am solicitat o intrevedere de urgenta cu presedintele Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS – n.r.), ministrul Sanatatii si Familiei si ministrul Finantelor, cu medierea primului ministru. Speram ca, in urma acestei intilniri, sa se inteleaga ca banii strinsi la fondul asigurarilor de sanatate trebuie sa ajunga toti in sistem fara nici un fel de limitare. Daca toti banii ajung in Sanatate, majoritatea problemelor existente in prezent in sistem ar fi rezolvate, toate necazurile datorindu-se subfinantarii", ne-a declarat Marius Petcu, presedintele Federatiei "Sanitas". Daca intilnirea nu are loc pina pe 25 martie sau rezultatul ei este negativ, incep miscarile de protest in mod gradual, de la pichetari ale caselor judetene a asigurarilor de sanatate si prefecturilor la miting in Bucuresti si greva generala pe termen nelimitat. "Pe 7 aprilie, de Ziua Sanatatii, vor fi primele actiuni de pichetare in toate judetele, urmind ca mai apoi sa se parcurga si celelalte etape legale. Este vorba de miting de protest, greva cu intreruperea activitatii pentru doua ore si greva generala pe termen nelimitat. Oamenii
s-au saturat de indiferenta celor pusi sa conduca destinele din sistemul sanitar, si daca nimeni nu doreste sa-i asculte decit dupa ce ies in strada, asa se va proceda", a spus Viorel Tanase, liderul judetean "Sanitas".
Sindicalistii solicita, pe linga garantarea primirii salariilor la timp, finantarea unitatilor medicale conform normelor de aplicare a contractului-cadru nu in proportie de 44%, cum se intimpla acum. Din cauza subfinantarii crunte, in spitalele iesene sint bani doar pentru acordarea salariilor (si asta numai dupa ce CNAS a facut o redistribuire a fondurilor intre judete) iar pentru celelalte cheltuieli nu a mai ramas nici un leu, supravietuirea fiind pusa pe seama unora dintre furnizori care mai accepta inca aprovizionarea pe datorie. Sindicalistii cred ca s-a ajuns in aceasta stare din cauza sumelor importante pe care CNAS nu le poate cheltui, desi le aduna de la asigurati, pentru ca Ministerul de Finante nu permite acest lucru. "Unde sint cele 9.000 miliarde de lei din 2001 si alte 5.000 de miliarde din 2000, bani strinsi de casele de asigurari, dar care nu au ajuns in sistemul sanitar pentru ca asa a stabilit Ministerul de Finante?", se intreaba liderul "Sanitas" Iasi.
Angajatii din Sanatate solicita si celelalte drepturi legale, tichetele de masa si al 13-lea salariu, drepturi prevazute in contractul colectiv de munca. (Cristian DONOSE)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii