Comisarul Josanu a pus in genunchi Primaria Tg. Frumos

miercuri, 10 august 2005, 23:00
5 MIN
 Comisarul Josanu a pus in genunchi Primaria Tg. Frumos

Pentru a intelege cum a reusit Josanu performanta de a-si dubla averea imobiliara este necesar sa o luam cu inceputul. Spre sfirsitul anului 2002, la un an dupa ce fusese detasat in Tirgu Frumos, Ioan Josanu a depus o cerere la Primarie prin care solicita acordarea unui apartament din fondul locativ. Desi una din conditii era sa nu fi detinut vreodata un apartament proprietate personala, se pare ca nimeni nu l-a intrebat pe Josanu ce proprietati a mai avut. La 1 octombrie 2002, CL a raspuns solicitarii comisarului. In urma unei sedinte de consiliu s-a hotarit evacuarea unei gradinite de la parterul unui bloc si atribuirea spatiului lui Ioan Josanu. O luna mai tirziu, SC „Termoserv” Tirgu Frumos, in calitate de titular al dreptului de administrare privind fondul de locuinte proprietate de stat, a incheiat contractul de inchiriere cu Josanu. „Josanu a spus ca nu are casa si am vrut sa-l aducem aproape de noi. Pentru a fi la datorie atunci cind e nevoie. Asa s-a procedat si cu directorul scolii, directorul spitalului. Si cu popa am fi facut la fel daca era cazul. E important ca sefii de institutii sa nu faca naveta”, a motivat aprobarea cererii facute de Josanu secretarul CL Tirgu Frumos, juristul Mihai Tucan.
Apartament vindut aproape gratis
Dupa inca o luna, in ajunul Craciunului, comisarul Josanu a cerut cumpararea apartamentului. Si de aceasta data edilii orasului au fost de acord. Au evaluat spatiul la 25 milioane lei, de cel putin patru ori mai putin decit preturile pietei de atunci. „Pretul de 25 milioane lei este corect. Statul controleaza pretul acestor locuinte. Se fac evaluari periodic, functie de vechimea blocului si alte conditii, iar acesta este pretul stabilit la acea vreme”, a spus consilierul juridic Radu Bartic, de la „Termoserv” Tirgu Frumos. Pe 10 ianuarie 2003, dupa ce a achitat integral valoarea apartamentului, Josanu a devenit proprietar cu acte in regula a locuintei primite de la stat. Apoi, s-a pus pe amenajari.
Pentru un somn linistit, comisarul a investit in dotari de lux: intrare separata in bloc cu scari exterioare cu gresie marginite de balustrade metalice, geamuri termopan, gradina cu trandafiri si un modest garaj pentru cele doua masini. In primavara anului trecut, cind reporterii „Ziarului de Iasi” au prezentat pe larg despre cum a obtinut Josanu in mod scandalos o jumatate de parter de bloc, somnul politistului s-a tulburat. Autosesizati din articol, in care era dezvaluit faptul ca Josanu a primit locuinta in ciuda faptului ca mai avea un apartament la Iasi, pe Soseaua Nationala, juristii si conducerea „Termoserv” l-au actionat in instanta, solicitind anularea contractului de vinzare-cumparare. Nimeni nu credea ca juristii nu ar avea suces in instanta. Mai ales ca se descoperise ca Josanu mai avea o locuinta. Judecatorii au fost insa de alta parere.
Incepe razboiul in instanta
In fata instantei, Ioan Josanu a scos pe tapet articolul 3 al Decretului Lege 61/1990 (decret elaborat in mandatul FSN) si dispozitiile articolului 30 alineatul 3 din Legea 114/1996 (legea locuintei-n.r.) conform carora apartamentele de stat „se vind cetatenilor romani cu domiciliul in tara, cu achitarea integrala a pretului la incheierea contractului de vinzare-cumparare… fara restrictii privind detinerea in proprietate a unei a doua locuinte”. In ajutor a invocat si articolul 30 din Legea 114 conform caruia au prioritate „functionarii publici transferati in interes de serviciu”. Juristii „Termoserv” au spus insa ca afacerea politistului este ilegala deoarece, conform articolului 10 al Legii 114/1996, „de prevederile art. 7 beneficiaza, o singura data, persoanele fizice care, impreuna cu familia, nu au detinut si nu au in proprietate o locuinta”. Pentru a fi convingatori, juristii au depus la dosar si adresa exacta a celeilalte locuinte din Iasi a lui Josanu.
Cum i-au dat judecatorii casa lui Josanu
In batalia celor doua tabere, judecatorii au decis ca Josanu are dreptate. Magistratii Judecatoriei Pascani, in numele legii, au decis: „se respinge actiunea civila introdusa de reclamanta Termosev SA Tirgu Frumos … in contradictoriu cu piritul Josanu Ioan…. Cu drept de apel in termen de 15 zile de la comunicare”. Motivatia a fost urmatoarea: „…reclamanta (Termoserv-n.r.) a mai invocat si prevederile art. 10 din legea locuintei care stipuleaza ca nu pot cumpara o locuinta din fondul locativ de stat persoanele care impreuna cu familia au detinut sau au in proprietate o locuinta. Prevederile acestui articol fac trimitere la art.7 din legea 114. Art. 7 prevede ca din depozitele special constituite Consiliile locale pot realiza locuinte in vederea inlesnirii unor categorii de persoane (tineri pina la 35 de ani, alte categorii). Apartamentul cumparat de pirit nu a fost construit in aceste conditii expres prevazute la art 7 din legea 114, facind parte la data cumpararii din categoria locuintelor construite din fondurile statului si inchiriate”. Deci, potrivit judecatorilor, Josanu are de ce sa fie proprietarul locuintei primit extrem de generos din partea edililor din Tg. Frumos.
„Se pare ca legal a fost, nu si moral”
Infrinti in instanta de politist, juristii au predat armele extrem de repede. Chiar daca ar mai fi avut calea apelului, ei au renuntat sa il mai scoata pe Josanu din locuinta facuta cadou in urma cu peste doi ani de zile. „Nu am mai facut apel. Noi am incercat sa dam o interpretare legii dar instanta a decis. Se pare ca legal a fost, insa nu si moral din punctul meu de vedere. Era si orgoliul nostru sa il invingem in instanta, dar Josanu s-a dovedit a fi mai istet”, a spus juristul Radu Bartic. Contactat de reporterii „Ziarului de Iasi” pentru a comenta situatia, comisarul Josanu a tinut mortis sa insinueze ca are urechi peste tot. „De vreo trei zile ma tot scotociti in stinga si in dreapta. Ce v-a luat asa mult pina m-ati contactat?”, a spus ironic comisarul Josanu. „In ceea ce priveste modul cum am obtinut apartamentul este totul precizat in hotarirea instantei. Studiati legea, totul a fost legal”, s-a rezumat la a comenta acesta. (Anca TELEOJAN)
Josanu-multe case
De-a lungul timpului, prin miinile lui Josanu au trecut mai multe locuinte. El a avut o casa in Soseaua Birnova, situata mai sus de Hanul „Trei Sarmale”, precum si un apartament in zona Billa. Casa a fost vinduta, iar apartamentul i-a ramas sotiei. In primavara anului trecut, la insistentele reporterilor, Josanu a recunoscut ca a detinut o casa si in Piatra Neamt. „Am cumparat un apartament in Piatra Neamt, unde am fost mutat cu serviciul, pe care ulterior l-am vindut”, a declarat in urma cu un an comisarul. Juristii de la Termoserv au descoperit ca Josanu a detinut un apartament in Soseaua Nationala.
Declaratia de avere a sefului Politiei Tg Frumos
In declaratia de avere completata in aprilie 2005, comisarul Josanu recunoaste ca este proprietarul a doua locuinte. Conform actului, el este proprietarul unui apartament de 46 mp, achizitionat prin contract de vinzare cumparare in anul 2002, situat in Iasi, precum si a contestatei locuintei de 76,7 mp din Tirgu Frumos. Se pare ca anul 2002 a fost anul norocos pentru seful Politiei Tirgu Frumos deoarece el a achizitionat un autoturism Volkswagen Passat fabricat in acest an. Conform declaratiei, aceasta nu este insa singura sa masina. El este si proprietarul unui Volkswagen Golf (2001). La capitolul „datorii”, Josanu este la fel de incarcat ca si la capitolul „achizitii”. Conform declaratiei sale, el are mai multe carduri decit un om de afaceri. Comisarul are debite contractate din anul 2000, pe card, la cinci banci: BCR, Banca Tiriac, Banc Post, Banca Transilvania si BRD. Valoarea lor totala este de 143 milioane lei. Totodata, el mai are datorii de 5.000 euro la BCR Pascani, si achita CAR-uri la IPJ Iasi in valoare de 120 milioane lei. (A.T.)

Comentarii