Conflict de la bani intre Stanciu si Burlui

luni, 05 iulie 2004, 23:00
3 MIN
 Conflict de la bani intre Stanciu si Burlui

Cind a luat fiinta in urma cu 125 de ani, ursitele se pare ca au plasat Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa” (UMF) sub zodia scandalului. Astfel, dupa doar trei luni de la alegeri, actualul si fostul rector al UMF au ajuns in conflict la scena deschisa. Miza conflictului o constituie „mostenirea” lasata de fostul rector, prof.dr. Carol Stanciu, dupa un deceniu de domnie. Vorbind despre criza financiara in care se afla institutia, prof.dr. Vasile Burlui a aratat ca vistieria UMF este goala, ultimele rezerve fiind deja pe terminate. Prin urmare, actualul rector a dispus deja concedierea a 20 de angajati TESA si a schimbat mai multi sefi de servicii, care – in opinia sa – incarcau inutil schema de personal. Simtindu-si lezata imaginea de bun manager, prof.dr. Carol Stanciu a iesit la atac, criticind asa-zisele masuri revolutionare ale lui Burlui, la a carui victorie in alegeri a contribuit substantial.
„Existau mai multi bani!”
Conflictul dintre Stanciu si Burlui s-a declansat pe fondul discutiilor despre bani. In timp ce Burlui se plinge ca institutia este saraca – existind riscul sa nu aiba cu ce plati salariile pina la sfirsitul anului -, fostul rector, acum decan al Facultatii de Medicina, sustine ca a predat o vistierie bogata. „Am avut un deficit bugetar de 78 de miliarde, din care am reusit sa acoperim doar pina la 50 de miliarde din veniturile proprii”, a prezentat situatia dezastruoasa rectorul Burlui. „La sfirsitul mandatului meu existau in rezerva universitatii nu unul, nici doua milioane de dolari. Exista mai mult!”, a exclamat prof.dr. Carol Stanciu, laudindu-se ca in perioada domniei sale, din noiembrie 2002, la UMF Iasi au fost cele mai mari salarii din tara. De asemenea, in timp ce Stanciu a amintit de sumele mari investite in aparatura, Burlui s-a plins ca materialele didactice sint deficitare la toate disciplinele.
„Acesti oameni trebuie sa ramina aici”
Un alt punct de divergenta intre cei doi o constituie problemele de personal. In cele trei luni de mandat, prof.dr. Vasile Burlui a dispus schimbarea mai multor sefi de servicii (printre care Plan, Administrativ si Tehnic) pe motiv ca „nu-si cunosteau atributiile”. Dupa ce a facut „curatenie” la acest nivel, intocmindu-le noi fise ale postului, noii sefi sint convocati saptaminal la „intilniri operative” cu conducerea. Din personalul TESA, in jur de 20 de femei de serviciu, portari si alti muncitori au fost deja dati afara, disponibilizarile fiind abia la inceput. „Avem 60 de femei de serviciu, o adevarata armata. De asemenea, intr-o institutie de invatamint nu are ce cauta o trupa de peste 50 de muncitori constructori, cum avem noi, care s-au dovedit a fi si ineficienti”, a spus Burlui, declarindu-se adeptul externalizarii serviciilor. „Este foarte greu sa dai afara pe cineva. Sintem o institutie de stat totusi si, daca-si fac datoria, acesti oameni trebuie sa ramina aici”, a replicat prof.dr. Carol Stanciu la masurile adoptate de Burlui.
Aparente de pace
Nici studentii nu au ramas nedisputati de cei doi. „Nimic nou sub soare!”, a decretat ieri, cu vocea iritata, prof.dr. Carol Stanciu, dupa ce actuala conducere s-a mindrit cu faptul ca din acest an cazarile se vor face exclusiv de catre studenti. „La UMF nu au fost niciodata probleme cu cazarile si nu se fac in acest an pentru prima data de catre studenti”, a adaugat Stanciu. „Caminele vor fi conduse de comitete manageriale de lucru, formate din studenti si care vor inlocui administratorii”, a incercat totusi sa marcheze un gol Burlui. Pentru a pastra aparentele de pace, in cadrul conferintei de presa de ieri in care cei doi s-au contrazis pe fata, prof.dr. Carol Stanciu a conchis: „Este nevoie si de Opozitie”. (Mirela CORLATAN)

Comentarii