Elevii platitori de protocol asteapta note mari la testele nationale

luni, 20 iunie 2005, 23:00
4 MIN
 Elevii platitori de protocol asteapta note mari la testele nationale

Cu toate ca mai-marii inspectoratului si chiar ai Ministerului Educatiei si Cercetarii au interzis cu desavirsire stringerea banilor pentru protocol, elevii au platit din greu. La toate scolile vizitate prin sondaj de reporterii „Ziarului de Iasi” se strinsesera bani. Spre exemplu, o singura clasa de la Scoala nr. 28 a strins pentru protocol 15 miloane de lei. „Am platit cite 600.000 de lei pentru banchet si ni s-a explicat ca trebuie sa mai dam inca 600.000 de lei pentru protocolul de la examen. Ni s-a spus ca in cei 600 de mii intra mincarea si bautura pentru profesorii care ne supravegheaza si pentru cei care corecteaza si ca notele nu pot fi mari daca profesorii nu au nimic pregatit”, ne-a spus Raluca, eleva la Scoala nr. 28 „Mihai Codreanu”. „Asteptam reclamatii concrete din partea parintilor, in cazul in care au fost cazuri de acest gen. Cit am fost in centrele de examen, nu am vazut nici un fel de protocol, doar cite o sticla de apa minerala sau suc. Profesorii corectori pot lua masa contra cost la cantinele din apropierea centrelor de evaluare”, a precizat prof. Camelia Gavrila, inspectorul general al ISJ. Cu suma strinsa la Scoala 28 s-ar putea cumpara insa 2 tone de apa minerala sau aproximativ o tona de suc, singurele produse observate de Camelia Gavrila in centrele de examen.
„Ni s-a explicat ca banii acestia sint pentru supraveghtori”
Si la Colegiul National au fost strinsi bani pentru protocol, insa mai putini. „Am platit 1,2 milioane de lei in total pentru banchet si protocol. 300.000 de lei erau pentru protocol”, ne-a spus George, absolvent al clasei a VIII-a la Colegiul National. La Colegiul de Arta „Octav Bancila” elevii de clasa a VIII-a au trebuit sa plateasca 500.000 de lei, o singura clasa de 25 de elevi adunind 12,5 milioane de lei. „Suma a hotarit-o diriginta si cu directorul. Am dat la scoala 1,5 milioane de lei. 500.000 de lei au fost pentru protocol. Cei care nu au venit la banchet au platit doar protocolul. Ni s-a explicat ca banii acestia sint pentru supraveghtori, profesorii care corecteaza si pentru participarea profesorilor la banchetul nostru”, ne-a spus Oana, eleva la Colegiul de Arta. Directorii neaga insa ca in scolile lor elevii au contribuit pentru a cumpara bunavointa profesorilor. „La noi nu s-au strins bani pentru protocol, ci doar pentru banchet. Nici dirigintii nu stiu de asa ceva, pentru ca e ilegal. O sa-mi intreb totusi colegii”, a declarat directoarea Colegiului de Arta, Dana Barnea.
Aproape 800 de elevi au refuzat sa dea testele
In prima zi de examen au lipsit aproximativ 500 de elevi dintre cei 9.985 inscrisi. Sefii Inspectoratului Scolar Judetean se asteapta ca unii dintre cei care au lipsit la proba de Romana sa se prezinte la una dintre celelalte probe. „Daca un elev lipseste la o proba, el pierde examenul. Nu ii putem impiedica insa sa vina pe cei care vor doar sa-si evalueze cunostintele”, a mai spus Camelia Gavrila. Daca 766 de elevi au refuzat sa se inscrie la testele nationale, avind acum doar sansa de a urma o scoala de arte si meserii, 18 elevi au vrut sa dea examenul cu orice pret, chiar si in conditii speciale. Elevii, fie au cerut sa li se acorde o ora in plus, fie sa fie asistati de un profesor, deoarece aveau deficiente de vedere. La Tirgu-Frumos, 14 copii cu deficiente de vedere au dat examenul in sistemul braille. Si la Liceul „V. Alecsandri”, o fetita a cerut sa i se mai acorde inca o ora din cauza problemelor de vedere. Anul acesta a fost nevoie sa se apeleze si la subiectele de rezerva, trei copii intirziind la examen. „A fost anuntat Ministerul, iar doi membri ai comisiilor au ramas cu elevii care au intirziat. Cei trei au avut motive obiective pentru care nu au ajuns la timp”, a spus prof. Camelia Gavrila, adaugind ca unul dintre copii este din satul Slobozia si dadea examenul la Scoala din Deleni, iar ceilalti doi sint copii cu probleme locomotorii de la Grupul Scolar „Ion Holban”.
Subiecte mai grele ca anul trecut
Anul acesta, romanul „Baltagul”, de Mihail Sadoveanu, a fost detronat de o comedie: „O scrisoare pierduta”, de I.L.Caragiale. Desi unii se asteptau la subiect, totusi se tem de notele mici pe care ar putea sa le ia din cauza ca nu au avut destul timp sa rezolve toate cerintele. „Ma astepatm sa fie «Miorita», «Baltagul», sau chiar comedia. Nu a fost greu, numai ca nu am avut timp sa scriu tot la subiectul III”, ne-a spus Ioana, eleva la Scoala nr. 28. Alti elevi sint mai optimisti din cauza pregatirii facute inainte de examen. „A fost usor. Mi-a picat ce am invatat. Cel putin la Gramatica a picat exact ce ma asteptam”, ne-a spus Miriam, eleva la Colegiul de Arta. Insa, din punctul de vedere al Inspectoratului, subiectele au fost echilibrate, dar cu un grad de compexitate mai mare decit anul trecut. „Comedia este o specie care nu a mai fost la testele nationale de mult timp. Materia este proaspata, este facuta in semestrul II. Putem spune ca genul dramatic implica unele dificultati. Elevii buni in mod cert vor aminti in compunerile lor de comicul de limbaj si cel de situatie. Putem spune ca este un subiect mai complex decit anul trecut, insa am constatat ca elevii erau destul de optimisti”, a spus prof. Camelia Gavrila, inspectorul general al ISJ. Unii copii insa au iesit ingrijorati din examen. „Cred ca o sa iau nota mica, comedia a fost grea. Eu ma asteptam la «Miorita» sau la «Baltagul», si nu prea am invatat «O scrisoare pierduta». Sper sa iau un 5 – 6”, ne-a spus Evelina Florea, eleva la Scoala din Popricani, adaugind ca s-a impotmolit la punctul 9 de la subiectul I, unde avea de explicat versul „Cartea cerului albastru cu mari litere aurite”, din poezia „Peisaj”, de Mihai Eminescu.
Miine elevii vor sustine proba la Matematica, iar poimiine cea la alegere la Istorie sau Geografie. (Francesca STOIAN)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii