Episoade penibile la deschiderea Zilelor Academice iesene

joi, 23 septembrie 2004, 23:00
2 MIN
 Episoade penibile la deschiderea Zilelor Academice iesene

Zilele Academice Iesene au debutat ieri cu laudabila initiativa de a stimula tinerii cercetatori prin acordarea a doua premii din partea Academiei, festivitatea de deschidere nefiind insa lipsita de momente catalogate de unii drept ridicole.
Decernarea premiilor a fost precedata de cuvintul de deschidere al academicianului Viorel Barbu, precum si de cuvintul presedintelui Eugen Simion, care a profitat de ocazie pentru a vorbi despre subfinantarea cercetarii in Romania. Reactiile cele mai aprinse le-a iscat insa prelegerea academicianului Dan Berindei, citita de la cap la coada. Sub titlul „Starea istoriografiei romane”, acesta si-a inclus cu generozitate biografia proprie in discurs, neputindu-se abtine de la prezentarea unor amanunte din viata personala, cum ar fi faptul ca a fost cununat de istoricul Gheorghe Bratianu. Seful Sectiei de Istorie a Academiei a profitat de ocazie pentru a critica mai multe campanii de presa care au deranjat Academia Romana. Fara a-l nominaliza explicit, Dan Berindei a condamnat astfel saptaminalul „Academia Catavencu” pentru „pamfletul postum la adresa neinfricatului voievod Stefan cel Mare”, publicat chiar in preajma implinirii a 500 de ani de la moartea sa, dezavuind in general „atitudinile nepotrivite” la adresa trecutului istoric al romanilor. De asemenea, academicianul a dat satisfactie audientei elogiind tratatul de „Istoria romanilor”, acuzat in nenumarate rinduri de plagiat de mai multi istorici care au fost stupefiati sa-si gaseasca texte sub semnatura altor colegi de breasla in volumul al IV-lea. O prelegere libera a sustinut, dupa Dan Berindei, academicianul Solomon Marcus despre „Ce este o demonstratie”. Prima dintre Zilele Academice Iesene s-a incheiat ieri dupa-amiaza la Libraria Academiei cu doua lansari de carte: „Jurnalul intim” al lui Marian Preda, intr-o editie ingrijita de Eugen Simion, si „In ariergarda avangardei”, de Eugen Simion. (Mirela CORLATAN)
caseta
Doi tineri cercetatori au fost premiati
Decernarea premiilor a avut loc in proaspat renovata aula a Academiei, fiind cel mai asteptat moment de catre tinerii cercetatori. „Filiala noastra a dorit sa rasplateasca rezultatele obtinute de cercetatori cu un premiu in domeniul stiintelor si cu unul in domeniul umanist”, a argumetat academicianul Viorel Barbu, presedintele Filialei Iasi a Academiei, precizind ca cele doua premii sint adresate cercetatorilor tineri, fiind impusa limita de virsta de 40 de ani. Dintre propunerile trimise de institutele de cercetare din Iasi juriul i-a selectat la sectiunea Stiinte pe Gabriel Ciobanu, de la Institutul de Informatica Teoretica, si pe Andi Mihalache, de la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”. (M.C.)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii