Femeile care-si maresc sinii, depistate cu detectorul de metale

joi, 27 noiembrie 2003, 00:00
3 MIN
 Femeile care-si maresc sinii, depistate cu detectorul de metale

Ultimul tip de implant pentru marirea sinilor – cel cu valve magnetice – nu este agreat de pacientele care solicita o astfel de operatie. Motivul nu il constituie neaparat pretul implantului care poate ajunge pina la citeva mii de euro, ci faptul ca astfel de implanturi declanseaza alarmele pe aeroporturi. Astfel, femeile sint puse in situatia jenanta de a explica ce anume declanseaza alarma, in conditiile in care ele nu au nici un obiect metalic „la vedere”. „I-am recomandat unei romance stabilite in SUA un astfel de implant cu posibilitati deosebite de simetrizare si realizare a volumelor, dar a refuzat din cauza incluziunilor magnetice. Calatorea foarte mult si nu dorea sa aiba probleme pe aeroport”, a spus prof. dr. Teodor Stamate, seful Clincii de Chirurgie Plastica si Reconstructiva din cadrul Spitalului de Urgente Iasi.
De altfel, romancele care apeleaza la serviciile chirurgilor plasticieni ieseni pentru operatii de marire a sinilor prefera implanturile cu ser fiziologic. Explicatia este simpla: „Implanturile cu silicon au avantajul unei consistente foarte apropiate de consistenta glandei mamare. Insa, in cazul implanturilor cu silicon exista riscul de spargere in situatii de traumatizare a sinului, in timp ce implantul cu ser fiziologic se resoarbe si nu prezinta un astfel de risc”, a spus prof. Stamate. In general, femeile care solicita o astfel de operatie au o situatie financiara buna: fie cistiga bine in tara, ele sau sotul, fie lucreaza in strainatate si vin aici pentru a-si ajusta look-ul, din cauza preturilor mult mai mici decit in occident.
Citeva zeci de milioane de lei pentru o pereche de sini a la Pamela Anderson
Daca afara o operatie estetica costa incepind de la citeva mii de euro si ajungind chiar si la 40.000 de euro, aici, in functie de tipul interventiei, trebuie sa scoti din buzunar mult mai putin. Pacienta care solicita o operatie estetica trebuie sa suporte costul manoperei, al implanturilor si al cheltuielor de spitalizare – materiale sanitare si medicamente. De exemplu, pentru o rinoplastie – modificarea formei nasului – manopera este intre 6 si 7 milioane lei; cei care vor sa „intinereasca”, platesc minim 10 milioane de lei pentru un lifting facial. Pentru sinii proeminenti numai implanturile cu silicon sau ser fiziologic costa minim 700 de dolari, la care se adauga costul operatiei – intre 8-9 milioane lei. Acestea sint preturi orientative, care difera in functie de complexitatea operatiei si la care se adauga cheltuielile pentru medicamente si materiale sanitare. „Nu am facut un calcul statistic pentru a vedea cu cit a crescut adresabilitatea populatiei la acest gen de interventii chirurgicale, dar 85% din veniturile extrabugetare ale Spitalului de Urgente sint realizate in urma acestor operatii. Cert este ca multe persoane, si nu e vorba numai de femei, apeleaza la chirurgia reconstructiva pentru ca isi doresc fie sa ajunga la o imagine visata, fie sa revina la imaginea din tinerete”, a mai spus dr. Stamate.
De regula, barbatii isi „repara” urechile clapauge
Daca femeile viseaza si isi doresc sini mai mari, barbatii conduc in ceea ce priveste operatiile de corectie a urechilor decolate (clapauge). Din zece astfel de interventii, noua sint efectuate la barbati. „Barbatii cu urechi decolate sint mai dezavantajati decit femeile din cauza frizurii. Femeia isi poate acoperi un astfel de dezavantaj cu ajutorul coafurii, dar barbatii nu prea pot apela la acest subterfugiu”, explica dr. Stamate. Daca barbatii prefera operatiile de „infrumusetare” a urechilor, femeile solicita foarte des rinoplastiile. De atlfel, operatiile de modificare a formei nasului sint cele mai solicitate, 40% dintre operatiile anuale efectuate la Iasi fiind rinoplastii.
Vamesii au oprit la frontiera o italianca ce facuse o operatie la nas
„O astfel de interventie schimba radical imaginea persoanei. Am avut chiar un caz deosebit: o romanca cu dubla cetatenie care se stabilise in Italia, a venit aici pentru o rinoplastie. Dupa operatie, la iesirea din tara vamesii i-au spus ca nu seamana cu persoana din fotografia din buletin si daca intr-adevar si-a facut o operatie de modificare a nasului trebuie sa aduca documente de la Politia din Iasi. S-a intors si am facut documentele catre Politia Iasi cu fotografii dinainte si dupa operatie care atestau faptul ca este vorba de aceeasi persoana. Abia dupa ce Politia din Iasi i-a eliberat o adeverinta in acest sens a putut iesi din tara”, a mai spus dr. Stamate. (Simona RELEA)

Comentarii