Lumea isi ia concediu medical pe capete, ca sa stringa recolta la tara
Marile fabrici iesene se pling ca medicii dau, contra spaga, prea multe concedii

luni, 27 septembrie 2004, 23:00
3 MIN
 <i><u>Lumea isi ia concediu medical pe capete, ca sa stringa recolta la tara</i></u><br> Marile fabrici iesene se pling ca medicii dau, contra spaga, prea multe concedii

Viroze respiratorii, lombosciatica, adica dureri de spate sau litiaza renala (pietre la rinichi). Aceste boli bintuie „strategic” doar primavara si toamna printre angajatii majoritatii firmelor iesene. Teoretic, racelile si durerile de spate „tintuiesc la pat” angajatii, acestia beneficiind astfel de concediu medical. Conducerile firmelor mari acuza insa medicii ca dau „contra cost” certificate medicale si ca respectivele boli exista doar scriptic, pe certificat, nu si in realitate. Concedii in care, de fapt, angajatii isi rezolva fie treburile din campania agricola de primavara, fie, daca e toamna, cum este acum, isi string recolta de pe cimp. Marile firme iesene se pling acum de amploarea acestui fenomen, care apare in fiecare toamna si primavara. Din pacate insa, cel putin momentan, reprezentantii forurilor ce ar trebui sa verfice daca medicii acorda corect aceste certificate medicale sutin ca nu exista un cadru legal cuprinzator si clar care sa permita stoparea fenomenului.
Luna porumbului, luna imbolnavirilor
„Toamna, muncitorii se imbolnavesc de viroze sau insuficiente respiratorii. Si bineinteles, de dureri de spate. Asta cu siguranta de la citi saci ridica de pe cimp”, comenteaza cu ironie Dan Buceag, directorul general al SC „Fortus” SA, fenomemnul bolilor care bintuie in fiecare primavara si toamna in rindul angajatilor firmei sale. „Cel putin luna octombrie poate fi declarata luna imbolnavirilor. Atunci e cel mai mult de munca la cimp, si e normal ca oamenii sa mearga la strins recolta. In aceasta perioada a anului se dubleaza practic numarul angajatilor care isi iau concedii medicale”, mai spune Buceag. Acest fenomen este, de altfel, intilnit la mai toate firmele mari din Iasi. „Am constatat si noi ca primavara si toamna se dubleaza numarul concediilor medicale. Si, bineinteles, afectiunile de care sufera angajatii sint foarte greu de verficat: cum poti stabili daca omul a fost sau nu racit dupa ce acesta se intoarce din concediu? Ar trebui sa dai medicul care i-a eliberat certificatul medical in judecata si sa-i contesti decizia. Iar, in afara costurilor implicate de o astfel de actiune, e greu de crezut ca vei cistiga, fiind foarte dificil de dovedit ca omul nu era bolnav cind medicul i-a dat certificatul”, a spus Teresa Prisecaru, directorul SC „Asam” SA.
„Am ajuns unitati de caritate”
„La noi exista sectoare de productie in care, in a doua jumatate a lunii august, un sfert dintre angajati au fost in concedii medicale. Si vine luna octombrie, cind numarul acestor cazuri va creste cu siguranta, asa cum se intimpla in fiecare an. In plus, conform legii, angajatorul este obligat sa plateasca din bugetul propriu primele sapte zile de concediu medical. Cu o asemenea avalansa de certificate medicale, noi sintem pusi in situatia de a ne transforma in adevarate unitati de caritate”, spune Liviu Sufaru, directorul general al SC „Tehnoton” SA. De altfel, conducerea acestei firme a depus o sesizare la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Iasi, in care solicita o solutie in aceasta problema.
CJAS stringe din umeri
„Din pacate, cadrul legal din Romania nu este foarte cuprinzator si nu permite stoparea acestui fenomen. O solutie ar putea fi constituirea unei comisii din reprezentanti ai CJAS, ai Colegiului Medicilor (CM) si ai Inspectoratului Teritorial de Munca care sa cerceteze aceasta problema. Si daca se constata ca unii medici nu au eliberat corect astfel de certificate, cel care ii poate sanctiona este Colegiul Medicilor”, spune dr. Vasile Cepoi, directorul CJAS Iasi.
Prof.dr. Vasile Astarastoae, seful CM Iasi, ia insa apararea medicilor, asa cum face cel mai ades. El sustine ca medicii de familie, principalii emitenti ai acestor concedii medicale, sint corecti si ca, de fapt, directorii firmelor doresc sa evite sa plateasca oamenilor concediile medicale.”Nu am primit inca nici o sesizare oficiala in acest sens din partea vreunei firme. Daca vom primi, vom face cercetari. Si daca se va constata ca unii medici nu au eliberat corect certificate medicale, ei pot raspunde civil sau administrativ. Parerea mea este insa ca, de fapt, patronii nu vor decit sa evite sa plateasca oamenilor concediile medicale”, a spus prof.dr. Vasile Astarastoae. (Simona RELEA)

Comentarii