Reactii dupa publicarea protestului intelectualilor ieseni
Dinescu: „Provincia se trezeste inaintea Bucurestiului”

miercuri, 20 octombrie 2004, 23:00
2 MIN
 <i><u>Reactii dupa publicarea protestului intelectualilor ieseni</i></u><br> Dinescu: „Provincia se trezeste inaintea Bucurestiului”

Protestul intelectualilor are adepti nu doar in Iasi, ci si in Capitala. Acestia s-au declarat solidari cu initiativa, considerata laudabila, a celor peste 30 de profesori universitari si scriitori ieseni. In urma cu doua zile, acestia au protestat fata de de decizia Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) din data de 4 octombrie 2004, prin care Corneliu Vadim Tudor a fost exonerat de vina de a fi facut politie politica. De asemenea, autorii protestului, printre care se afla scriitoarea Mariana Codrut, istoricul Alexandru Zub, criticul si eseistul Alexandru Calinescu, poetul Emil Brumaru, istoricul Al. Florin Platon, prof.dr. Stefan Afloroaiei, Silviu Lupescu, director la „Polirom” etc., cer reanalizarea cazului Vadim Tudor, „ceea ce ar fi un prim semn ca activitatea CNSAS ar putea intra ?n normalitate”. O institutie in care, au convingerea protestatarii, prezenta istoricului iesean Gheorghe Onisoru in functia de presedinte este „flagrant neavenita si profund daunatoare”. Mircea Dinescu – cel care, in semn de revolta fata de aceasta decizie, a demisionat initial din CNSAS alaturi de Andrei Plesu – saluta initiativa colegilor de la Iasi. „E un semn ca societatea civila se trezeste din adormire, e un inceput bun si e imbucurator ca vine de la Iasi, ca provincia se trezeste inaintea Bucurestiului. Indiferent daca problema va fi sau nu reanalizata in CNSAS, acesta ramine un caz deschis, pentru ca oricind pot aparea dosare ale unora sau altora scoase de la congelator. Chiar de la Vadim am aflat ca el ar mai avea doua dosare pe care i le-ar fi dat Magureanu si care nu au fost vazute la CNSAS”, a declarat telefonic Mircea Dinescu.
Protestul intelectualilor, despre care «Ziarul de Iasi» a relatat pe larg in numarul de ieri, a fost ieri postat pe forumul de discutii al Programului Libertatea de Expresie a Presei, «FreeEx Romania», monitorizat de Agentia de Monitorizare a Presei, care a deschis si o lista de semnaturi. „Ma alatur si eu protestului intelectualilor ieseni si ma bucur ca printre acestia se afla si istoricul Alexandru Zub, cel care, intr-un fel, l-a «uns» pe Onisoru la CNSAS”, a declarat jurnalistul Mircea Toma, presedintele Agentiei de Monitorizare a Presei. Listei de semnatari i s-a alaturat ieri, la Iasi, prof.dr. Nicolae Hurduc, de la Universitatea Tehnica „Gh. Asachi”, presedinte al Grupului Civic Forumul Academic Roman. Incepind de miine, toti cei care doresc sa se alature semnatarilor protestului o pot face accesind pagina electronica a Ziarul de Iasi, la adresa www.ziaruldeiasi.ro. (Emilia CHISCOP)

Comentarii