La Raducaneni, Ministerul Invatamintului isi bate joc de doua tinere profesoare

miercuri, 04 august 2004, 23:00
9 MIN
 La Raducaneni, Ministerul Invatamintului isi bate joc de doua tinere profesoare

Vreme de patru ani, cit a facut facultatea, Irina Lupu a facut naveta din Bularga pina in Copou pentru a merge la cursuri. Dupa ce le termina, lucra ca voluntara la caminul de batrini din Bucium pentru a-si asigura un loc de cazare mai ieftin, la maicile catolice. Nici un sacrificiu n-ar fi fost insa prea mare ca sa nu renunte la studii si sa devina ce si-a dorit atit de mult: profesoara. Absolventa a aceleiasi facultati, de Biologie, Oana Sardariu a stat deja doi ani la catedra, la liceul din Raducaneni. Si ea a facut naveta, zi de zi, dintr-un catun situat la 20 de kilometri distanta, avind preventiv intotdeauna o pereche de cizme de cauciuc in sacosa pentru a putea face fata noroaielor. Ambele tinere s-au inscris la titularizare pentru acelasi post. Prima a obtinut 6,05 la examen, avind insa contract de „legare de glie” cu ministerul, care s-a obligat sa-i asigure post in apropiere de domiciliu. A doua, cu media 9,22, se vede in situatia disperata de a pierde postul la care rezultatele examenului o indreptateau cu prisosinta. O dilema groaznic de dificila se afla acum pe umerii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), care, se pare, a fost generata de neglijenta ministerului. Care dintre cele doua tinere, amindoua facute parca pentru meseria de dascal, va ocupa din toamna postul de profesor de Biologie la Raducaneni? Orice rezolvare va lasa o familie in suferinta.
„Cred ca Dumnezeu nu mai vede si nu mai aude”. Femeia isi acopera ochii cu miinile si incepe sa hohoteasca. Fata ei parca a fost facuta sa nu aiba noroc. A terminat facultatea in 2002, iar in primul an -intrucit nu era obligatoriu – nu s-a inscris la titularizare, ocupind postul de profesor de biologie din Raducaneni ca suplinitor. Postul fusese eliberat cu un an inainte prin pensionarea unei profesoare din comuna si era cea mai buna varianta pe care o avea in acel moment. Putea sta acasa, in satul Podul Hagiului, din comuna alaturata Gorban, si sa faca naveta. Ceea ce parea la inceput destul de simplu, s-a dovedit a fi uneori un chin. Cei trei kilometri care despart satul sau de sosea au fost in perioada iernii si a ploilor un calvar. „Mergea tot timpul cu cizmele de cauciuc la ea, ca sa poata trece de noroiul care este aici. Abia cind ajungea la asfalt isi lua pantofii”, isi aminteste Maria Sardariu, mama Oanei, care este si ea cadru didactic, predind ca educatoare in sat.
A pierdut la trei sutimi
Cu sacrificiile navetei, la care nu a renuntat nici in ruptul capului oricit de dificil ar fi fost drumul si vremea, tinara a ajuns cunoscuta si respectata in tot Raducaneniul. Cu toate acestea, anul trecut Oana s-a inscris la titularizare, sperind sa ocupe post de titular vacantat chiar in Gorban. A obtinut 8,20, exact cit contracandidata sa, de loc din Dancu. La departajare, realizata dupa media generala din facultate si media la licenta, tinara a pierdut insa la trei sutimi: avea 9,05 fata de 9,08, cit avea candidata din Dancu, pierzind postul din satul natal. Ca urmare, a ramas suplinitoare pe acelasi post la Raducaneni, care in acest an a fost scos in sfirsit la concurs ca titularizare. „Aveam doua posibilitati: fie sa solicit continuitate pe post si atunci nici nu mai trebuia sa sustin examen, fie sa risc inscriindu-ma la examenul de titularizare. Am optat pentru a doua varianta”, povesteste mihnita Oana Sardariu. Cu nota 9,22 pe care a reusit sa o obtina, clasindu-se a patra intre zecile de candidati la disciplina Biologie, riscul ar fi trebuit teoretic sa fie depasit. Doar ca, imediat dupa afisarea rezultatelor examenului, candidata a aflat ca postul cu pricina este rezervat unui bursier MEC, nefiindu-i deci accesibil.
1,5 milioane lei lunar in schimbul „legarii de glie”
Irina Lupu este singura din cei aproximativ 1.700 de candidati la titularizare care a beneficiat in facultate de bursa ministeriala supranumita „cu legare de glie”. Chiar inainte de a incepe anul II, Guvernul a dat o hotarire (1020/ 2001) prin care studentii din mediul rural puteau primi cite 1,5 milioane lei pe luna cu conditia de a preda la tara un numar egal de ani cu cel al studiilor. Daca mii de tineri au ezitat si renuntat la aceasta bursa nesurizindu-le ideea de a se „ingropa” intr-o scoala de tara, Irina n-a stat deloc pe ginduri in aceasta privinta. „M-am gindit in schimb foarte bine daca voi putea sa nu am nici o restanta pina la sfirsit. Caci aceasta era o alta conditie. Daca as fi picat un examen, ar fi trebuit sa dau inapoi toti banii pe care ii primisem inainte”, explica tinara absolventa, marturisind stresul permanent in care s-a aflat. „Mereu trebuia sa fiu constienta de responsabilitatea pe care mi-am asumat-o”. Si pentru ca voia sa aiba liniste ca sa poata invata, si pentru ca trebuia sa faca economii financiare „la singe”, Irina nu stat niciodata in caminele Universitatii. „Cind am terminat liceul, am dat la Medicina si am picat la citeva sutimi. Asa s-a intimplat si in al doilea an, cind m-am inscris insa si la Biologie. Am intrat cu taxa initial, apoi s-au eliberat niste locuri. Pentru ca asta s-a intimplat dupa inceperea anului, nu am mai avut cazare”.
Dupa cursuri, voluntara la caminul de batrini
Astfel, Irina a apelat la sprijinul Bisericii Romano-Catolice si a fost primita in caminul pe care aceasta il detine in Bularga. „Pentru ca nu aveam bani sau voiam sa fac economii, mergeam pe jos la Universitate, in Copou”, povesteste fata. Cu o suma modica, aceasta a stat in oratoriu aproape trei ani, in ultimul fiind primita la maicile din Congregatia „Surorile Providentei”, ce locuiesc in Bucium. Pentru a plati cit mai putin la intretinere, Irina muncea dupa cursuri ca voluntara la caminul de batrini, luat in grija de maici. „Aveam grija de ei: vorbeam, ii duceam la masa pe cei invalizi, ii ajutam sa-si faca igiena personala”. Nimic nu a parut insa prea greu pentru tinara gindindu-se ca facultatea se va termina curind si se va intoarce acasa, linga parinti, la Raducaneni. Operata de neoplasm, mama sa, Tereza Lupu, cu suma de 1,5 milioane lei pe care o primeste ca pensie, reprezinta singura sursa financiara a familiei, la care se mai adauga doar alocatia de 210.000 lei a mezinei, Mihaela, in virsta de 12 ani. Din cauza saraciei, alte doua surori mai mici ale Irinei au plecat de-acasa, muncind una ca vinzatoare, cealalta in croitorie. „Ele nu au facut nici liceul. Cind am intrat eu in clasa a IX-a, ele au stiut ca nu au nici o sansa, ca parintii nu-si vor permite sa ma tina decit pe mine la scoala. S-au sacrificat pentru mine”, marturiseste fata, sperind ca macar sora cea mica sa-si indeplineasca, cu ajutorul ei, visul de a ajunge doctorita.
„Eu mi-am indeplinit partea mea de contract”
Desi nascuti in Raducaneni, parintii Irinei sint in localitate de doar zece ani. Multa vreme au locuit in Tirgu Jiu, in Matasari, tatal, Ion Lupu, lucrind acolo in cariera, ca escavatorist. A fost disponibilizat insa cu ordonanta guvernamentala, vinzindu-si apartamentul si intorcindu-se in Moldova. „Ne-am intors mai intii noi si mama si am locuit sapte persoane in singura camera pe care o au bunicii, casa lor – din centrul comunei – fiind demolata de comunisti. A fost foarte greu, dar asta m-a ambitionat si mai mult”. Pentru a rasplati sacrificiile familiei, Irina a vrut dintotdeauna sa se intoarca la Raducaneni. Planuieste sa se casatoreasca in curind cu prietenul ei, Vasile Dragan, timplar de meserie, care i-a fost coleg de clasa, dar n-a reusit sa faca si el o facultate. Au deja un teren de la Primarie pe care vor sa-si ridice o casa. „Eu chiar vreau sa ma stabilesc aici si toata facultatea am stiut ca voi avea post aici. Aceasta era obligatia pe care trebuia sa si-o indeplineasca ministerul, asa cum eu mi-am respectat partea mea de contract”, spune tinara. Inscriindu-se la titularizare pe postul scos la concurs la Raducaneni, aceasta a sesizat in acelasi timp ministerul de faptul ca nu este mentionat nicaieri ca-i este rezervat, asa cum ar fi cerut contractul respectiv. Mentiunea a venit, din nefericire pentru cei cinci candidati care-l rivneau, abia dupa ce s-au afisat rezultatele examenului.
„Este pur si simplu nedrept”
„Vinovat este doar ISJ pentru aceasta situatie, intrucit trebuia sa faca precizarea ca este rezervata de la bun inceput”, crede Irina Lupu, singura cistigata. Aceasta cu toate ca nu a reusit sa obtina la examen decit 6,05. A facut contestatie si a fost evaluata chiar si cu mai putin – 5,50 – nota nemodificindu-se insa deoarece diferenta era mai mica de un punct. „Examenul a fost la doar doua saptamini de la licenta si nu am putut sa ma pregatesc foarte bine. In plus, am pierdut foarte mult si la metodica, unde experienta conteaza foarte mult”, justifica tinara. Neobtinind minim sapte, nota de titularizare, nici Irina nu a putut ocupa postul ca titular, motiv pentru care a fost scos la suplinire. Oana Sardariu a suferit insa cea mai mare infringere, obtinind media 9,22 si ratind anterior si posibilitatea de a solicita continuitate pe post. Motiv pentru care intreaga sa familie este disperata. „Daca faceam acest lucru, nimeni nu putea sa ocupe acest post in locul meu. Eu insa nu am stiut ca postul este rezervat si, fireste, ca pentru asta este vinovat ISJ si ministerul. Am trimis un memoriu la MEC, dar degeaba”, spune plingind, alaturi de mama sa, Oana. Pentru ca toate celelalte posturi titularizabile erau dincolo de Iasi, tinara a trebuit sa inghita amar si sa se inscrie pentru posturile de suplinitori din Iasi. „Nu este doar ghinion, este pur si simplu nedrept. Ca suplinitor sint sanse mari sa nu primesc dirigentie – ce reprezinta un spor de 10% – si cu trei milioane si ceva nu stiu cum o sa ma descurc sa locuiesc in Iasi”, se gindeste deja tinara, care in urma repartitiei computerizate de ieri a obtinut jumatate de norma de suplinitor la Liceul „Vasile Alecsandri” si o alta jumatate la Liceul „Dimitrie Cantemir”.
ISJ: „Este o situatie nefericita”
Situatia-limita de la Raducaneni ar fi putut fi evitata, cred reprezentantii ISJ, doar daca Oana Sardariu nu ar fi optat initial pentru acest post de la Liceul Teoretic „Lascar Rosetti” din Raducaneni. Potrivit acestora, mentiunea a fost facuta anterior examenului, insa dupa simularea titularizarii, ce a avut loc in luna mai. „Este o situatie nefericita. Nici mie nu mi s-a parut drept ca postul sa nu poata fi ocupat de candidata care a obtinut peste noua, dar Inspectoratul nu a avut ce face. Postul a fost blocat pentru bursiera si optiunea celeilalte candidate pentru acel post ar fi fost invalidata”, explica Cristina Vilcu, inspector general adjunct al ISJ, sustinind ca mentiunea cu „rezervat” a fost facuta inainte de concurs. Sesizat de situatia extrem de delicata de la Iasi, ministerul a decis sa dea cistig de cauza Irinei Lupu, tinind cont de contractul semnat si de faptul ca este chiar din Raducaneni. „S-a mai luat in calcul si faptul ca din partea candidatei cu media peste 9,00 nu exista totusi nici o garantie ca va ramine acolo, pe cind de la cealalta, da”, mai spune Cristina Vilcu.
Suspans pina pe 1 septembrie
Incredibilul acestui caz nu s-a epuizat insa. Nu este deloc exclus ca nici Irina Lupu sa nu ocupe acest post de la toamna. Aceasta intrucit Raducaneniul va fi declarat in curind oras, iar ministerul trebuie sa-i asigure post in mediul rural. Cum referendumul pentru schimbarea statutului localitatii a avut loc inca din primavara, nu mai este nevoie decit de actul legislativ care sa consfinteasca acest lucru si care ar putea fi parafat imediat dupa vacanta. Daca aceasta se va intimpla inainte de 1 septembrie, cind incep activitatea cadrele didactice, ISJ va trebui sa-i ia postul Irinei si sa-i gaseasca un altul, la tara. Un alt post de suplinitor la Biologie din comuna Raducaneni, din satul Rosu, a fost deja ocupat si el ieri. „Nu stim ce se va intimpla in acest caz cu postul de la Raducaneni, se va vedea atunci, caci este o situatie deosebita”, se declara depasiti de situatie reprezentantii inspectoratului. Odata cu capatarea statutului de oras, postul cu ghinion de la Raducaneni va face nefericite ambele familii. (Mirela CORLATAN)

Comentarii