Lipsa apei calde, infringerea lui Lucian Flaiser

joi, 10 mai 2001, 23:00
3 MIN
 Lipsa apei calde, infringerea lui Lucian Flaiser

Apa calda nu va reveni la robinetele iesenilor nici in acest weekend. Romeo Mistreanu, directorul RA "Termoficare", nu a reusit sa faca rost nici ieri de 25 miliarde de lei pe care trebuie sa le plateasca CET-ului pentru a primi agent termic. Cu fiecare zi care trece, interesul autoritatilor locale pentru dezamorsarea crizei apei calde scade din ce in ce mai mult.
In privinta sperantelor legate de acordarea subventiilor de la bugetul central, iesenii s-au ales cu praful de pe toba. Conducerea Consiliului Judetean s-a umflat in pene, in urma cu o luna, cind a anuntat pe toate canalele ca Iasul a primit cel mai mare buget din tara, dupa Bucuresti. In realitate, judete ca Botosani, Buzau sau Teleorman au primit pentru energie termica sume mult mai consistente decit capitala Moldovei. Ieri, presedintele CJ, Lucian Flaiser, s-a limitat sa ridice din umeri: "Am cerut 256 de miliarde, dar mi s-au dat numai 76".
Recreatia mare la RA "Termoficare"
La sediul Regiei de "Termoficare" angajatii care mai erau in sediu semanau, ieri, cu un grup de scolari aflati in recreatia mare. Majoritatea plimbau hirtiile dintr-un birou in altul sau pur si simplu stateau la o discutie mica cu colegii. Din cind in cind, la casierie ajungea cite un administrator de asociatie care mai platea citeva milioane de lei in contul intretinerii. "Incasarile de la populatie au scazut sub 200 de milioane lei. Nu stiu de unde as putea face rost de bani pentru a relua programul de apa calda", a declarat Romeo Mistreanu, seful regiei, intre doua calatorii spre Consiliul Judetean, institutie de la care spera sa mai obtina bani in contul subventiilor. Directorul RAT sustine ca repornirea sistemului de termoficare s-ar putea realiza la citeva ore dupa ce regia ar primi subventiile aferente primelor patru luni ale acestui an. "La inceputul lui 2001, regia a facut o estimare a consumului de gigacalorii. In urma calculului a reiesit ca am avea nevoie in acest an de subventii in valoare de 194 de miliarde lei. In schimb, de la bugetul central, intregul judet a primit doar 76 miliarde lei, suma insuficienta", a declarat Mistreanu.
"Probabil s-a considerat ca alte judete sint mai sarace"
Intr-adevar, la votarea bugetului de stat, judete mai mici ca numar de locuitori decit Iasul au primit subventii mult mai importante: Botosaniul a primit 205 miliarde lei, Buzaul 94 miliarde lei, Dolj 138 miliarde lei si Teleorman 106 miliarde lei.
In acest caz, Ioan Mihai, directorul CET, sustine ca exista totusi o explicatie intr-un act normativ emis de Guvern in 1999. "Pretul de referinta al unei gigacalorii este, la nivelul intregii tarii, de 350.000 lei. In cazul in care pretul local este mai mare decit cel de referinta, cum este la Iasi, se acorda subventii de la buget", a spus Mihai. Practic, la Iasi, la fiecare gigacalorie vinduta de RAT, statul trebuie sa suporte 142.000 lei, adica tariful de distributie practicat de regie. In Ordonanta de Guvern din 1999 se specifica ca aceasta diferenta va fi suportata de la bugetul de stat, in limita sumelor existente, urmind ca restul sa fie alocat de la bugetul local. Concret, daca Guvernul a dat subventii la Iasi pentru 2001 in valoare de 76 de miliarde lei, Primaria Iasi ar trebui sa acopere diferenta. "S-au acordat mai multi bani de la bugetul central la judete mai mici decit Iasul pentru ca respectivele judete nu au bani, din venituri proprii, sa acorde aceasta diferenta", a adaugat Mihai. Ieri, primarul Constantin Simirad a afirmat ca efortul financiar al bugetului local este mult prea mare. "Nici daca vindem Primaria nu avem acesti bani", a spus Simirad.
La rindul sau, Lucian Flaiser, presedintele Consiliului Judetean, sustine ca a facut eforturi pentru a obtine subventii importante la Iasi. "Eu am cerut 256 miliarde lei subventii la agentul termic pentru intregul judet. Din calculele facute la nivel central ni s-au acordat doar 76 miliarde lei. Cind am vazut proiectul de buget, am facut interventii pentru a se aloca o suma mai mare, insa aceste demersuri au ramas fara rezultat", a declarat Lucian Flaiser. (Razvan MOLDOVEANU)

Comentarii