Lovitura de teatru in dosarul BRD – "Cerealcom"

vineri, 04 februarie 2000, 00:00
3 MIN
 Lovitura de teatru in dosarul BRD – "Cerealcom"

Dupa ce, in mai si iunie anul trecut, a stat timp de 12 zile in arestul politiei, acuzat de procurori de abuz in serviciu, fals intelectual, uz de fals si asociere in vederea comiterii de infractiuni, Dumitru Virtu (47 ani), directorul BRD – Sucursala Iasi, a fost scos de sub urmarire penala. Procurorii Parchetului de pe linga Curtea de Apel au stabilit ca acesta nu se face vinovat de comiterea respectivelor infractiuni. De subliniat ca este pentru prima data in ultimii 10 ani cind, intr-un dosar penal, dupa ce initial magistratii luasera masura arestarii preventive impotriva celui anchetat, tot procurorii au ajuns in final la concluzia ca acesta este nevinovat. In astfel de cazuri, extrem de rare, persoana cercetata are posibilitatea de a da statul in judecata, avind sanse mari de a primi despagubiri substantiale. Desi Dumitru Virtu a refuzat sa faca orice fel de comentariu legat de situatia in care se afla, surse neoficiale din anturajul sau ne-au declarat ca directorul bancii nu intentioneaza sa solicite despagubiri morale.
In primavara anului trecut, politistii ieseni de la Serviciul de Cercetari Penale au finalizat un dosar penal, stabilind ca Dumitru Virtu, directorul BRD Iasi, Aurel Macovei, directorul general de la "Pangran", si Constantin Airinei, executor judecatoresc, ar fi comis infractiunile de abuz in serviciu, fals intelectual, uz de fals, inselaciune si asociere in vederea savirsirii de infractiuni. Anchetatorii i-au acuzat pe cei trei ca, actionind in complicitate, au pagubit BRD Iasi cu circa 2,3 miliarde lei, in urma unei licitatii trucate. Prin respectiva licitatie s-au scos la vinzare 4.805 tone de griu ce apartineau societatii "Cerealcom" SA, marfa fiind gajata in favoarea BRD odata cu acordarea unui credit firmei iesene. Politistii au afirmat la acea vreme ca executorul judecatoresc ar fi exclus de la licitatie, in mod abuziv, o firma bucuresteana care, avind un bilet la ordin de 5 miliarde de lei, oferea un pret de 1.150 lei pe fiecare kilogram de griu. In cele din urma, griul a fost adjudecat de "Pangran" cu numai 770 lei/kg, cu circa 300 de lei sub pretul pietei. "Noi am semnat cu BRD o conventie, pe 28 februarie 1999, prin care banca se obliga sa vinda griul la licitatie cu pretul minim de 1.000 de lei kilogramul, in conditiile in care pretul pietei era de 1.150 lei. Cred ca firma din Bucuresti care a participat la licitatie alaturi de «Pangran» a fost exclusa fara motiv. Ei aveau un bilet la ordin de 5 miliarde de lei; nu puteau sa vina la licitatie cu valizele cu bani, asa cum ar fi vrut executorul judecatoresc" , a afirmat Georgeta Chiru, directorul tehnic al "Cerealcom" SA, imediat dupa arestarea directorului de la BRD.
Anchetatorii au considerat ca, in acest mod, firma "Cerealcom", si implicit BRD Iasi, au suferit un prejudiciu de 2,240 miliarde lei, rezultat din diferenta dintre pretul de piata si cel achitat. Dosarul penal intocmit de politisti a ajuns la Parchetul de pe linga Tribunal, iar pe 27 mai anul trecut, Dumitru Virtu a primit un mandat de arestare preventiva, pe termen de 30 de zile. "Arestarea este nelegala, total nedreapta si inadmisibila, neexistind nici un fel de suport probatoriu care sa conduca la ideea unei vinovatii. Nu s-a dovedit presupusa intelegere intre directorul BRD si directorul «Pangran» pentru pagubirea firmei «Cerealcom»" , a sustinut atunci avocata Mirela Aldea, aparatoarea lui Dumitru Virtu. Avocatii directorului de la BRD au contestat masura arestarii, astfel ca, pe 8 iunie, Curtea de Apel Iasi a dispus cercetarea lui Dumitru Virtu in stare de libertate. Dupa mai bine de jumatate de an de ancheta, in decembrie anul trecut, procurorii Parchetului de pe linga Curtea de Apel Iasi au ajuns la concluzia ca cei trei invinuiti din dosar sint nevinovati, si au hotarit scoaterea lor de sub urmarire penala. Decizia procurorilor a fost motivata, printre altele, si de o sentinta a Tribunalul Cluj, prin care s-a admis ca licitatia de la Iasi a urmat litera legii, nefiind trucata. Datorita situatiei delicate din acest dosar penal, Parchetul de pe linga Curtea Suprema de Justitie a preluat toate actele de urmarire penala intocmite de procurorii ieseni in vederea verificarii corectitudinii solutiei date. (Nicolae MANOLIU)

Comentarii