Magistrati din toata tara stau cu ochii pe un proces de la Iasi

vineri, 11 iunie 2004, 23:00
4 MIN
 Magistrati din toata tara stau cu ochii pe un proces de la Iasi

Procurori din toata tara stau cu ochii tinta pe cei din Iasi. Justitia ieseana a fost aleasa drept cap de berbece in lupta cu fenomenul camatariei, care a devenit o adevarata „plaga” nationala. Procurorii si judecatorii ieseni ar trebui sa se dea de ceasul mortii ca sa-i opreasca pe verosii camatari, in conditiile in care nu exista un cadru legislativ exact pentru pedepsirea lor. In functie de verdictul de la Iasi – unde, caz unic in tara, un camatar a fost trimis in judecata – se va da tonul in toata tara. Sute de dosare de camatarie stau acum blocate in parchetele ce se intind de la Oradea pina la Constanta. Nu se ia nici o decizie pina cind iesenii nu vor semnaliza „verde”. Este pentru prima data cind o instanta este folosita pentru crearea unui precedent national. Caci de asa ceva au nevoie procurorii si judecatorii din tara pentru a prinde in chingi fenomenul camatariei. Pentru ieseni pare un motiv de mindrie ca au fost alesi deschizatori de drum. Pina acum, procurorii s-au achitat de datorie. Au trimis, in premiera, un camatar in judecata. L-au agatat cu legea bancara. Dosarul s-a impotmolit insa la instanta, in teama judecatorilor de a lua taurul de coarne.
Camatarul experiment se numeste Mihai Lupascu Anghelache. Barbatul este singurul roman acuzat si trimis in judecata sub acuzatia de camatarie. Desi in Codul Penal nu este reglementata camataria ca fapta penala, procurorii ieseni tot au gasit ac de cojocul lui Anghelache. L-au acuzat in virtutea Legii 58 din 1998 cu privire la activitatea bancara. Anghelache a fost trimis in judecata pentru savirsirea infractiunii prevazute la articolul 4 din Legea bancara. Astfel, acesta era acuzat ca a desfasurat o activitate similara celei bancare fara a avea o autorizatie in acest sens, pedeapsa prevazuta fiind o amenda penala sau inchisoarea intre o luna si doi ani. Potrivit rechizitoriului, barbatul a acordat imprumuturi cu dobinzi exorbitante, beneficiul lui fiind de 50.000 de dolari. Din toamna anului trecut si pina la sfirsitul lunii aprilie, judecatorii n-au fost in stare inca sa dea un verdict. Argumentele pro si contra ale unei achitari sau ale unei condamnari sint puternice. Solutia a fost aminata deja de doua ori. S-a dispus reinstrumentarea cazului. S-a schimbat completul de judecata. Practic, pina acum, in instanta nu s-a ajuns la nici o concluzie. Ceata este prea mare.
„Am fost contactati de procurori din Oradea”
Intre timp, procurorii din tara asteapta cu nerabdare sfirsitul experimentului de la Iasi. Prin birourile lor sint sute de dosare cu cazuri asemanatoare celui din Iasi si vor sa treaca si ei la treaba. Primele manifestari ale interesului au venit din vestul tarii. „Am fost contactati de procurorii din Oradea. S-au interesat de motivarea solutiei date de procurorii ieseni in cazul lui Anghelache Lupascu Mihai. Este de presupus ca au si ei cazuri asemanatoare”, ne-a declarat procurorul Daniel Horodniceanu, purtatorul de cuvint al Parchetului de pe linga Judecatoria Iasi. Cum se va termina „Experimentul de la Iasi”, nimeni nu stie. Desi lupta de doi ani impotriva fenomenului camatariei, nici seful Parchetului de pe linga Judecatorie, Daniel Ticau, nu are un raspuns sigur. Este convins ca are dreptate, dar judecatorul va fi cel care va avea ultimul cuvint. „Consideram ca legislatia penala trebuie sa sanctioneze acest tip de activitati, si chiar o face. Implicatiile sociale negative ale pasivitatii autoritatilor fata de acest fenomen sint multiple si de notorietate. Dincolo de aspectul moral, de expunere la riscuri patrimoniale si nu numai, neintelese pe deplin de catre imprumutati, se impune a sublina aspectul fiscal, cel de circulatie «subterana» a unor valori, controlul asupra «comertului cu bani», aducerea acestuia la lumina fiind o tendinta normala a statului in realizarea functiilor sale”, ne-a declarat prim procurorul Daniel Ticau. Cum se va termina „Experimentul de la Iasi” ramine asadar de vazut. Cert este ca de rezultatul acestuia depinde soarta a sute de camatari din intreaga tara.
Camataria duce la santaj
In timp ce se deruleaza „experimentul”, deoarece camatarii nu au frica ca ar putea pati ceva, procurorii nu au putut sa nu observe o escaladare a fenomenului prin combinarea acestuia cu violenta fizica. „Secundar acestui fenomen, putem observa din ce in ce mai mult amplificarea unor fenomene de tipul santajului, al constringerilor fizice si morale savirsite pentru recuperarea sumelor pretins cuvenite de catre camatari. Termenul de „recuperator” nu mai este strain pentru nimeni in lumea celor care ofera sau consuma pe piata neagra a comertului cu bani. Din ce in ce mai mult, aceste persoane actioneaza organizat, frizindu-se deja zonele de interes ale organelor specializate in criminalitatea organizata. Intr-un atare context, reactia autoritatilor nu trebuie sa fie decit ferma in cadrul legal existent”, a comentat Daniel Ticau referindu-se la ultimul caz de camatarie combinat cu santaj din Iasi, cind afaceristul Silviu Etcu a fost amenintat cu moartea pentru a da 7.000 de euro presupusului camatar Ovidiu Tobol, de la care imprumutase 4.800 de euro
Cuvintul avocatilor din „Experimentul de la Iasi”
Avocatul Narcis Giurgiu, aparatorul lui Anghelache, acuzatul din „Experimentul de la Iasi”: „Nu numai ca avocat, dar mai ales ca jurist, am convingerea ca judecatorii se vor pronunta in favoarea achitarii. Fiindca a fost trimis in judecata pentru activitate bancara interzisa, eu vin si spun ca imprumutul nu reprezinta o activitate bancara.“
Avocatul Lucian Pitigoi, aparatorul unei victime a lui Anghelache: „Sint sigur ca Anghelache va fi condamnat. Clientul meu care a pierdut o casa si un teren le va recistiga cu siguranta dupa ce magistratii de la Judecatorie il vor condamna pe camatar“. (Nicolae MANOLIU)

Comentarii