Medicii ieseni au operat ieri o inima in timp ce batea

joi, 05 septembrie 2002, 23:00
2 MIN
 Medicii ieseni au operat ieri o inima in timp ce batea

Chirurgii cardiovasculari ieseni impreuna cu specialistii americani aflati in aceste zile la Iasi au realizat ieri o interventie chirurgicala in premiera nationala. Este vorba de o idee revolutionara prin care s-a reusit "repararea" unui defect congenital al inimii fara a fi nevoie de a o opri si a o deschide. Pacienta operata, Raluca A., are 12 ani, este din Galati si s-a nascut cu un defect septal interventricular de tip muscular, mai exact avea o gaura intre cele doua ventricule, care in mod normal nu trebuie sa comunice intre ele. In mod obisnuit, acest tip de defect cardiac se rezolva printr-o interventie ce consta in conectarea organismului la un aparat special care preia functia inimii si plaminilor. In acest mod, inima se opreste si chirurgii pot sa opereze, deschizind cavitatea bolnava si "reparind" ceea ce nu functioneaza cum trebuie.
Virful inimii a fost gituit
"In acest caz a fost vorba de o pozitionare avantajoasa din punct de vedere anatomic a defectului septal, mult spre virful inimii, ceea ce a permis aplicarea acestui procedeu revolutionar. Chirurgul american a propus rezolvarea defectului pe inima batind, iar interventia a fost o reusita", ne-a spus dr. Alexandru Ciucu, chirurg cardiovascular in clinica de chirurgie cardiovasculara a Centrului de Cardiologie. Practic, procedeul a constat in trecerea citorva fire de sutura prin peretele exterior al inimii, sept (peretele ce desparte cele doua ventricule) si peretele din partea opusa, dupa care capetele s-au strins si s-au legat, obturind comunicarea dintre ventricule. Practic, virful inimii a fost putin gituit, peretii apasind tocmai in zona in care se afla gaura si, in acest mod, aceasta a fost astupata. "Scopul acestui gen de interventie este oprirea comunicarii dintre ventriculi, si doar situarea spre virful inimii a facut posibila aplicarea acestui procedeu. Un alt avantaj este indepartarea unei mari parti din stresul operator, pentru ca inima nu este oprita si apoi repornita, si s-a redus timpul operator", a mai spus dr. Ciucu. Pacienta si-a revenit din anestezie si se simte bine, evolutia postoperatorie fiind buna. "Este o premiera nationala, si speram sa mai puteam realiza si altele", a precizat dr. Grigore Tinica, seful clinicii.
O alta premiera
In cursul acestei saptamini, la Iasi s-a aflat un grup de sapte chirurgi, anestezisti si cardiologi pediatri din SUA, condusi de reputatul prof. dr. Francis Robicsek, care a operat impreuna cu chirurgii romani si a studiat posibilitatile de dezvoltare a unui program de chirurgie cardiovasculara pediatrica. Acest lucru a fost posibil prin intermediul unui parteneriat romano-american desfasurat sub egida USAID si inaltul patronaj al ambasadorului SUA in Romania, Michael Guest. Au fost operati 9 copii cu diferite malformatii congenitale, printre care unul de numai 6 luni, o alta premiera pentru Iasi. (C. DONOSE)

Comentarii