Miine incep alegerile la UMF

luni, 14 februarie 2000, 00:00
3 MIN
 Miine incep alegerile la UMF

Cele patru facultati ale Universitatii de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa" din Iasi se afla in pragul alegerilor. La Medicina, Farmacie, Stomatologie si Bioinginerie se vor intruni miine colectivele de catedra care isi vor alege sefii si reprezentantii in Consiliile profesorale. Urmeaza alegerile pe departamente, structuri existente numai la UMF, care reunesc discipline din toate facultatile, urmind ca acestea sa-si desemneze sefii si reprezentantii in Senat. Ultimele etape ale definitivarii structurii de conducere a UMF, in jur de 26 februarie, vor fi alegerile de decani si rector. Prodecanii si prorectorii vor trebui sa fie validati de Consiliile profesorale, respectiv Senat, dupa ce vor fi propusi de rectorul si decanii alesi.
Aruncind o privire retrospectiva, in ultimii 4 ani, se poate constata ca institutia a trecut prin doua etape distincte.
Primii doi ani, cind a fost elaborata Carta universitara, au fost caracterizati de dispute dure intre diferite grupari, pe marginea prevederilor acestei Constitutii interne a institutiei. Acestea au luat forma unor atacuri impotriva grupului care a conceput Carta si care la vremea respectiva era format din membri sau simpatizanti ai PDSR, disputele avind un oarecare substrat politic. O parte din membrii comunitatii universitare a facut la vremea respectiva numeroase reclamatii la minister, denuntind unele puncte din Carta pe care le considera in neconcordanta cu Legea invatamintului. Conducerea UMF s-a ales in acea perioada cu unele procese cu ministerul si cu angajatii sai, care s-au considerat nedreptatiti de deciziile conducerii prin care au fost inlaturati din functii. Astfel de cazuri au fost cele ale conf. dr. Vasile Astarastoae, demis din functia de secretar stiintific al Facultatii de Medicina, si conf. dr. Vasile Mihaescu, caruia i-au fost transformate disciplinele de predare din obligatorii in optionale, in timpul anului universitar. Ambii au cistigat in Justitie procesele intentate conducerii UMF.
In ultimii doi ani conflictele din institutie s-au atenuat. Actualul rector, prof. dr. Carol Stanciu, a mediat cu abilitate diferendele dintre diversele grupari din institutie, oferind strategic, in pragul alegerilor care incep miine, o serie de avantaje cadrelor didactice. Astfel, in luna decembrie a anului trecut salariile personalului didactic au fost marite din resursele proprii, din aceleasi fonduri acordindu-se si cel de-al treisprezecelea salariu.
Fata de anii 1996, alegerile la UMF incep in liniste, fara a fi semnalate in institutie conflicte intre eventuale grupuri profesionale. La nivel de facultati, surse din cadrul institutiei sustin ca nu vor fi modificari spectaculoase. Decanii Valeriu Rusu (Medicina), Vasile Burlui, (Stomatologie), Ursula Stanescu (Farmacie) si Florin Topoliceanu (Bioinginerie) vor incerca sa ramina la conducere. Este posibil sa fie modificari la nivel de prodecani. In ceea ce-l priveste pe actualul rector, Carol Stanciu, acesta este decis sa-si convinga electoratul ca este cel mai potrivit pentru functia de sef al institutiei. "Sint destui care ar putea sa candideze, insa pina acum nu si-a manifestat nici un coleg aceasta intentie. Din pacate, nu voi fi in Iasi miine, cind debuteaza alegerile. Problema incurcata a modului in care s-a hotarit sa se dea licentele absolventilor de medicina face necesara prezenta mea la Bucuresti", ne-a spus rectorul Carol Stanciu. (S. LABES, E. CHISCOP)

Comentarii