Miine, Sfinta Parascheva si Sfintul Pavel in procesiune pe strazi

luni, 10 octombrie 2005, 23:00
3 MIN
 Miine, Sfinta Parascheva si Sfintul Pavel in procesiune pe strazi

Sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva a adunat deja la Iasi mii de oameni veniti din toate colturile tarii. Ieri, orasul forfotea de oaspeti sositi din Maramures, Cluj, Craiova, Constanta, Suceava, Harghita, Brasov, Vaslui, Neamt, Botosani, Bacau, Vilcea, Bucuresti, Hunedoara, Timisoara, Vrancea etc. Daca marea majoritate a pelerinilor este asteptata sa soseasca incepind de astazi, duminica orasul a fost ocupat deja de comercianti. De altfel, acestia au fost primii oaspeti care s-au inchinat la moastele Sfintei Parascheva si la cele ale Sfintului Apostol Pavel, aduse special la sarbatoare, din Grecia.
„E cel mai mare pelerinaj din tara”
Negustorii si-au adus obolul la Mitropolie, platind pomelnice, si au aprins luminari pentru sanatate si sa le mearga bine vinzarile. „Eu vin aici de 4 ani. Chiar daca e departe, nu putem pierde ocazia pentru ca este cel mai mare pelerinaj din tara. Ne pregatim pentru aceasta sarbatoare cu multe luni inainte. Apoi, de fiecare data, dupa ce ne-am inchinat la moaste mai intii, am avut noroc si am dat multa marfa”, spune Traian Cheresi, blanar din Salaj. In aceste zile, Iasul a fost pregatit si pentru ca nimeni sa nu ramina flamind. Esplanada din fata Halei Centrale, peste care pluteste un nor de fum de la gratarele cu mititei, este plina de atractii culinare. Apoi, de miine dimineata, vor demara si programele „Ceaiul pelerinilor” si „Hrana pentru pelerini”, realizate de Primarie si Mitropolie. Pelerinii care vor sta la coada de la Mitropolie vor primi pachete cu sandwich-uri si ceai fierbinte la orele 8.00, 15.30 si intre orele 22.00 – 4.00 dimineata.
Miine insa va avea loc si pelerinajul „Calea Sfintilor” cind, pentru prima data, moastele vor porni in procesiune pe strazile din jurul Catedralei Mitropolitane, pe traseul poarta Sfintul Gheorghe – strada Crisan – strada Sfintul Andrei – strada Palat – Bulevardul Sfintul Stefan cel Mare, de unde alaiul va intra pe poarta Sfinta Parascheva. In fata Palatului Culturii va avea loc si o ceremonie de multumire adresata delegatiei din Grecia pentru aducerea la Iasi a moastelor Sfintului Apostol Pavel. Moastele sfintilor vor fi depuse apoi in curtea Mitropoliei pentru a fi venerate de pelerini. Tot miine, se va oficia si ultimul parastas pentru Mitropolitul Dosoftei, care va fi canonizat vineri.
Este asteptat Basescu
Si autoritatile locale fac ultimele pregatiri pentru „virful” Sarbatorilor Iasului. Presedintele Traian Basescu este asteptat la Iasi vineri, urmind sa participe la slujba de la Mitropolie. Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, si-a confirmat deja vizita la sfirsitul saptaminii. „Speram ca si presedintele Traian Basescu sa-si confirme participarea. Deocamdata se analizeaza posibilitatea ca in agenda sa de lucru sa fie inclusa si vizita la Iasi. Cel tirziu miercuri vom sti exact cine vine de la Bucuresti”, a declarat purtatorul de cuvint al Prefecturii.
Bulevardul Stefan cel Mare va ramine si astazi deschis, cel putin partial, urmind sa fie inchis complet de miercuri pina duminica. „Am avut astazi o sedinta de analiza a circulatiei in centrul orasului si am decis ca bulevardul sa fie redeschis. Daca situatia o va impune, bulevardul va fi inchis marti in anumite intervale de timp”, a spus primarul Gheorghe Nichita.
Primaria urmeaza sa instaleze pe esplanada Teatrului National cinci corturi militare. In fiecare din acestea vor putea locui cite 30 de pelerini. In ziua de 14 octombrie, bulevardul Stefan cel Mare va fi spalat de Salubris cu sampon. Salubris va consuma in acest scop 500 kg de sampon cu aroma de crizanteme.
Tirg al mesterilor populari, pe esplanada Palatului
Tot in Centru, Muzeul Etnografic al Palatului Culturii organizeaza, in intervalul 13 -15 octombrie, a VI-a editie a „Tirgului mesterilor populari”. „Pe esplanada din fata Palatului, aproximativ 100 de mesteri din tara si din Republica Moldova isi vor expune produsele traditionale din zonele din care provin. Iesenii vor putea cumpara obiecte de ceramica, icoane, masti, mobilier traditional, tesaturi, pielarie si oua incondeiate”, a precizat etnograful Victor Munteanu. Acesta a mai spus ca o parte dintre participanti vor impartasi din tainele mestesugurilor chiar in cadrul tirgului, olaritul si incondeierea oualor putind fi urmarite „live”. (C. MAFTEI, A. ZANOAGA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii