O datorie de 7,5 milioane pentru fiecare familie din Iasi

joi, 08 ianuarie 2004, 00:00
3 MIN
 O datorie de 7,5 milioane pentru fiecare familie din Iasi

Televizorul si masina de spalat. Sint accesorii prezente aproape in fiecare casa de iesean. La un simplu gest, aceste bunuri v-ar putea disparea din casa, ca de altfel in cazul tuturor celor 100.000 de familii din oras. S-ar putea intimpla chiar miine sau saptamina viitoare. Depinde numai de momentul in care furnizorii de utilitati s-ar decide sa-si recupereze datoriile populatiei la utilitati. In total, iesenii datoreaza la acest capitol in jur de 750 miliarde lei, adica circa 23 milioane dolari. Daca aceste creante ar fi impartite in mod egal fiecarei familii din oras, ar reiesi o datorie medie de 7,5 milioane lei pe familie.
Datorii de la CET de 600 miliarde lei
Grosul datoriilor iesenilor la utilitati se inregistreaza la caldura si apa calda. CET are de recuperat de la populatia orasului nici mai mult, nici mai putin decit 600 miliarde lei, adica exact 80% din total. Practic, mai fiecare familie de ieseni are o datorie, cit de mica, la CET. „De cind am preluat fosta RADET, datoria a mai scazut. Acum un an, era o datorie de aproape 700 miliarde lei”, a spus Neculai Parasc, purtator de cuvint al CET. Urmatorul furnizor pe lista datornicilor este RAJAC, care are de incasat de la populatie datorii de peste 80 miliarde lei. Aici, strategia de recuperare a debitelor se face cu program. „Creditele contractate prin programul ISPA ne obliga sa recuperam anual un procent insemnat din datorii”, a spus Tudor Tudose, purtator de cuvint al regiei de apa si canal. Pe locul trei din lista se afla „Salubris”, careia iesenii ii datoreaza 23 miliarde lei. „Practic, nu prea avem cum sa-i constringem pe datornici sa plateasca. Ce sa le facem?”, a explicat nivelul mare al datoriei Valentin Calin, adjunctul de la societatea de salubrizare. De metode de „convingere” dispune, insa, „Distrigaz Nord”. Aici, iesenii sint datori cu 17,5 miliarde lei. „De saptamina viitoare trecem la debransari, chiar daca e iarna. Nivelul datoriilor e destul de mare”, a spus directorul George Ceriu. Ultima pe lista, cu datoriile cele mai mici de recuperat, este „Electrica”. Iesenii din oras au restante de 5,9 miliarde lei. „Deconectam pe toti cei care nu platesc timp de trei luni”, a aratat Lucian Luca, purtator de cuvint al „Electrica”.
Ce s-ar putea face cu 750 miliarde lei
Ca sa va faceti o impresie despre marimea datoriei totale la utilitati, trebuie spus ca aceasta este in jur de o treime din bugetul orasului. Practic, daca municipalitatea ar avea la dispozitie acesti bani, in plus fata de buget, ar putea asfalta „la cheie” toate strazile si stradutele din Iasi. Sau ar putea rezolva definitiv problema incalzirii in Iasi, dotind fiecare scara de bloc din oras cu cite o centrala pe gaz. Adica, din suma de 750 miliarde lei, fiecarei scari de bloc din cele 4.900 din Iasi i-ar reveni cite 150 milioane lei. Din aceasta suma, s-ar achizitiona si centrala pe gaz si s-ar face si lucrarile. Sau, intr-o alta varianta, pentru fiecare bloc din oras s-ar putea face cite un mic parculet de joaca pentru copii si planta copaci, ceea ce ar schimba complet fata Iasului. Pe de alta parte, un iesean care ar avea aceasta suma ar putea sa-si cumpere nici mai mult nici mai putin decit 3.750 de Dacii Solenza, sau 1.500 de apartamente cu doua camere. Sau, daca ar fi suficient de excentric, ar putea sa faca 37.500 de drumuri dus-intors cu avionul pe ruta Iasi-Paris. (C.P.)

Comentarii