O mizerie

marți, 29 mai 2001, 23:00
4 MIN
 O mizerie

Copiii Iasului vor face, de ziua lor, dusuri reci. Calvarul sistarii apei calde in tot orasul este gata sa reinceapa. Conducerea CET a anuntat ieri, pe acelasi ton sec cu care ne-a obisnuit in ultimii ani, ca de la 1 iunie vor inchide din nou robinetul cu agent termic. Motivul invocat este neachitarea a 11 miliarde de lei de catre RA "Termoficare", asa cum s-a angajat in urma cu 10 zile.
Sefii Termoelectrica n-au facut niciodata un secret din cinismul masurilor pe care le iau. Pentru ei, cel mai eficient este sa sisteze apa in tot orasul, desi jumatate dintre locuitori n-au datorii la intretinere. Ar putea da apa la cei care platesc, insa stiu ca raspunsul din partea rau-platnicilor nu va mai veni niciodata. De aceea, prefera sa creeze un soc psihologic cu impact social imediat. Iesenii bun-platnici asista, practic, neputinciosi la un joc de-a soarecele si pisica. Conducerea CET stie ca o masura disproportionata primeste un raspuns mult mai radical din partea opiniei publice decit o masura normala, adica oprirea apei doar la rau-platnici. Isteria care se creeaza in urma acestei decizii abuzive ii face pe conducatorii orasului sa devina mult mai sensibili si sa bage mai adinc mina in conturile de la Trezorerie. Iar sefii CET, acest lucru il asteapta. Problema, in acest moment, este ca nici nu mai are cine sa negocieze cu CET, atit primarul Simirad, cit si presedintele CJ, Lucian Flaiser, fiind plecati in strainatate.
Acum doua saptamini, cind a fost dezamorsata criza apei calde, sefii Consiliului Judetean au promis ca vor vira in contul RAT, pina la sfirsitul lunii mai, 5 miliarde lei. Din partea Primariei, viceprimarul Vasile Dumitriu a promis ca va cotiza cu alte 3 miliarde de lei. Banii urmau sa fie transferati, imediat, din conturile RAT in cele ale CET. Acestia au fost termenii intelegerii dintre oficialitatile locale si conducerea Ministerului Industriilor pentru ca iesenii cu plata la zi sa primeasca din nou apa calda. Intre timp, insa, banii promisi nu au mai ajuns la CET, iar sefii societatii sint hotariti sa nu mai accepte nici o concesie. Teoretic, in acest moment, sansele ca cele 8 miliarde lei sa ajunga in conturile CET pina vineri sint practic egale cu zero. La Consiliul Judetean nu exista nici o persoana care sa semneze cecul de 5 miliarde lei. Prin birourile sefilor judetului bate vintul. Presedintele Lucian Flaiser si vicepresedintele Gabriel Popescu sint plecati de luni intr-o vizita de curtoazie in Germania, motivul declarat fiind "schimb de experienta in domeniul protectiei copilului".
Cei doi ar putea ajunge in Iasi la sfirsitul acestei saptamini cind, oricum, apa calda nu va mai curge la robinetele iesenilor. Celalalt vicepresedinte, Nicolae Ivanciu, a fost ieri plecat la Snagov, unde a participat la lansarea "Strategiei nationale in domeniul protectiei copilului". Chiar daca Ivanciu va reveni astazi, el a recunoscut ieri, telefonic, ca nu va scoate 5 miliarde lei din bugetul judetului fara a avea acceptul lui Lucian Flaiser. "Presedintele CJ nu mi-a lasat nimic scris in acest sens. Il voi contacta telefonic si ii voi cere acordul verbal pentru a debloca banii", a spus Ivanciu.
La Primarie, de unde RAT ar trebui sa primeasca 3 miliarde lei, doar viceprimarul Vasile Dumitriu ar putea dispune efectuarea platii. Primarul Constantin Simirad este plecat de 10 zile in SUA si in Canada si va reveni in Iasi tot la sfirsitul acestei saptamini. Contactat telefonic ieri, viceprimarul Vasile Dumitriu a promis ca va da regiei cele 3 miliarde lei promise. "Pina acum incasarile la Primarie au fost foarte mici. Am avut alte plati de facut si nu ne-au ajuns banii. Insa, cu ce se va incasa in aceste zile, ne vom respecta angajamentul", a spus Dumitriu. Chiar daca va da acesti bani, viceprimarul nu poate accepta tonul amenintator al sefilor CET. "Trebuie sa se termine odata cu amenintarile. Eu sint de parere ca cei cu plata la zi ar trebui sa aiba apa calda, indiferent de situatie", a declarat Dumitriu.
Pentru ca apa calda sa nu se opreasca din nou, sefii RAT sustin ca au facut tot ce-au putut. "Toate incasarile zilnice le-am virat la CET. Daca am primi cele 8 miliarde lei, nu ar fi nici o problema. Din alta parte nu avem de unde lua bani", a declarat Vasile Enache, directorul tehnic al regiei, care sustine ca diferenta pina la 11 miliarde lei va fi suportata de RAT, din incasarile de la populatie.
Pentru ca la Iasi sa nu mai existe astfel de crize de sistem, in care toti locuitorii sa ramina fara apa calda, indiferent de nivelul datoriilor, sefii RAT si CET pregatesc un nou model de protocol. "Vrem sa incheiem contracte cu CET pe fiecare punct termic in parte. Astfel, vor ramine fara apa calda doar acele puncte termice la care locatarii arondati nu-si platesc facturile. Vom evita debransarile generale", a spus Romeo Mistreanu, directorul RAT, care crede ca aceste anexe pot fi incheiate in toamna acestui an. (Razvan MOLDOVEANU)

Comentarii