Prapadul de pe lume la Pascani

duminică, 21 august 2005, 23:00
5 MIN
 Prapadul de pe lume la Pascani

La nivelul intregului judet, au fost inundate aproximativ 7.800 ha de teren agricol, mai mult de jumatate fiind in zona Pascaniului. „Acolo sint 4.000 de ha afectate, alte in jur de 2.700 ha sint in zona Tirgu Frumos. Si in zona comunei Braiesti exista 500 de ha afectate de grindina. Cifrele sint aproximative, deoarece nu putem inca intra in teritoriu pentru a masura exact suprafetele de teren”, a declarat Nicolae Olariu, directorul adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala. Datele oferite ieri de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta mai prezinta un total de aproximativ 1.500 de locuinte afectate, peste 100 de poduri si podete avariate sau distruse, in jur de 180 de fintini colmatate, peste 240 de kilometri de drum comunal si judetean sub ape, precum si sute de persoane evacuate. Autoritatile judetene sustin insa ca situatia de criza a trecut, iar apele incep sa scada. Incepind de astazi se va trece la evaluarea pagubelor. „Situatia s-a mai calmat. Au scazut nivelurile din toate lacurile de acumulare. Avem informatii ca saptamina viitoare va mai ploua, dar destul de putin. Nu stiu la cit se ridica pagubele, dar este vorba de o suma foarte importanta”, a explicat subprefectul Florin Ungureanu.
S-au inregistrat 175 l/mp si s-a rupt un dig de linga Pascani
Pascaniul a trecut prin cea mai serioasa inundatie inregistrata in istoria orasului. „Niciodata nu s-a mai intimplat asa ceva. Acum am aflat si eu ce s-a intimplat de fapt. S-a rupt digul de la Fintinele si toate apele ce trebuiau colectate acolo au ajuns in oras”, a afirmat aseara Neculai Ratoi, primarul Pascaniului. Acesta a mai spus ca digul din localitatea limitrofa Pascaniului a cedat in noaptea de vineri spre simbata. „In jurul orei 2.00, s-a rupt digul. Pe acolo trece piriul Fintinele. Noi am tinut situatia in control pina pe la ora 4.00 dimineata, dar situatia s-a complicat cind au venit apele de la Fintinele. Nimeni nu a vrut sa recunoasca, dar sint chiar la dig, care e rupt”, a explicat Ratoi, ieri, in jurul orei 21.00.
Situatia dramatica de la Pascani a adus ieri la fata locului si un ministru. Astfel, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a convocat ieri un comandament de urgenta la Pascani. Acesta a anuntat citeva din masurile ce vor fi luate pentru redresarea situatiei create de ploile din ultimele zile. „Vor fi adusi in zona 200 de soldati, care vor ajuta populatia. De asemenea, am dat dispozitii sa fie aduse pompe de mare putere din Galati si Braila, pentru a pompa apa din cartierul inundat al Pascaniului in Siret. Alte solutii nu exista, deoarece canalizarea nu a facut fata volumului mare de precipitatii”, a declarat ministrul Flutur. Astfel, astazi dimineata, la Pascani ar trebui sa soseasca doua pompe folosite la inundatiile din Timisoara si Braila. Ploile torentiale au afectat in Pascani si 72 de blocuri, cu 199 de tronsoane, fiind distruse sau avariate peste 800 de anexe gospodaresti. „Punctul maxim al inundatiilor a fost atins simbata dimineata la ora 5.00. Vineri si simbata a plouat puternic, cumulat inregistrindu-se la Pascani 175 l/mp. Canalizarea e foarte veche si subdimensionata, iar apele venite de pe versanti au infundat-o”, a afirmat Ungureanu. Acesta a tinut sa precizeze ca la Pascani toate problemele au fost provocate de ploile abundente si de apa scursa de pe versanti, nu de riul Siret. „S-au inregistrat 1.200 de m3/s, dar Siretul a rezistat fara probleme. Acum incercam sa asanam cit mai repede zonele inundate. S-a incercat dirijarea naturala a apei din oras catre statia de pompare de la Siret. Duminica s-a reusit acest lucru. S-a folosit canalizarea si o subtraversare de la calea ferata, care a fost deblocata”, a explicat colonelul Dan Axinte, inspectorul sef adjunct al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. Acesta a mai spus ca, desi toate localitatile au fost anuntate din timp de pericolul inundatiilor, unele persoane au ignorat avertizarile.
O mie de oi evacuate de politistii de frontiera
Astfel, in comuna Mogosesti-Siret, 10 ciobani au ramas blocati, inconjurati de apa. „Am apelat la Politia de Frontiera, care a pus la dispozitie 2 salupe si, alaturi de alte 4 ambarcatiuni, am evacuat 4 stini, inca una fiind in curs de evacuare. In total, au fost evacuate in jur de 1.000 de oi”, a precizat Axinte. O alta localitate afectata foarte tare de ploile din week-end este Tirgu Frumos. Aici, au fost avariate peste 240 de locuinte, apele ucigind si 35 de pasari. „S-au inregistrat precipitatii abundente in doua zile. Ploile au atins de fiecare data in jur de 105 l/mp. Au fost afectate zonele de la Piata spre bariera, unde casele sint sub nivelul soselei. Astfel, apa s-a scurs de pe sosea direct in curtile oamenilor. Pentru o scurta perioada de timp, Bahluietul a iesit din matca”, a afirmat Axinte. Acesta a mai spus ca la Motca s-a inregistrat cam aceeasi situatie, find avariate 300 de locuinte, aflate sub nivelul soselei. „Avem trimise la Motca 2 utilaje care scot apa din gospodarii”, a adaugat Axinte. Comuna Braiesti se afla intr-o situatie speciala. Aici au fost afectate de grindina peste 250 de case. „Sint probleme mari pentru majoritatea caselor ce au acoperis din internita si care a fost spart. Se va trece la evaluarea pagubelor, acum apele fiind in retragere”, a completat Axinte.
Sefii judetului sustin ca situatia va intra in normal peste citeva zile. Chiar daca Bahluiul a crescut mult in ultima perioada, autoritatile afirma ca in municipiul Iasi nu exista riscul de inundatii. „E normal. Cei de la Apele Romane dau drumul la acumularile de apa pentru a face loc unor posibile precipitatii abundente. Asa se procedeaza in situatii de urgenta”, a declarat Axinte. (Felix GUZGA)
Un barbat s-a inecat dupa ce a fost luat de o viitura de pe un podet
Inundatiile provocate de ruperile de nori din noaptea de vineri spre simbata au facut prima victima in judetul Iasi. Un barbat de 54 de ani, din satul Heresti, comuna Cristesti, s-a inecat in torentii produsi de ploaia cazuta asupra localitatii. Gheorghe Pavel se indrepta spre casa, in jurul orei 21.30, impreuna cu un prieten, Marin neamtu de 52 de ani. Amindoi se intorceau de la Tirgu Neamt si se intorceau acasa. Ploaia torentiala si furtuna i-au prins pe drum, acestia ajungind in sat cind furtuna era in toi. Pina sa ajunga la casele lor, barbatii mai aveau de traversat un podet din localitate, facut peste un piriu care de obicei era doar un fir de apa. Cind au ajuns pe mijlocul podetului cei doi au fost surprinsi de o viitura puternica formata din torentii scursi de pe dealurile din zona in albia piriului si care a maturat totul in calea ei. Gheorghe Pavel si Marin Neamtu au fost luati intr-o clipa de torent si tiriti sute de metri. Marin Neamtu a fost mai norocos, dupa 500 de metri cit l-a dus apa, reusind sa se prinda de crengile unei salcii. Apoi a strigat disperat dupa ajutor si l-a auzit un consatean. Acesta i-a intins o prajina, de care omul s-a prins bine si a fost tras affara din apa. Pe amicul sau, insa, nu a mai apucat sa-l vada decit cum il ducea puhoiul la vale. Tot a doua zi, dimineata, cadavrul lui Gheorghe Pavel a fost descoperit la un kilometru distanta de podetul de pe care viitura l-a luat. (C.M.)

Comentarii