Primele consecinte ale diplomelor false se fac simtite la UMF Iasi

vineri, 05 octombrie 2001, 23:00
2 MIN
 Primele consecinte ale diplomelor false se fac simtite la UMF Iasi

Scandalul diplomelor false si spagile platite profesorilor pentru promovarea examenelor la Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T.Popa" isi arata ecourile la inceputul acestui an academic, numai 22 de cetateni straini inscriindu-se in anul I la cele patru facultati ale institutiei. Numarul scazut al studentilor straini i-a alarmat pe sefii Universitatii de Medicina iesene, care vad ca resursele extrabugetare se subtiaza de la an la an. Cifra strainilor inmatriculati anul acesta este de peste trei ori mai mica decit anul trecut cind la UMF s-au inscris 76 de studenti straini in anul I, scazind dramatic fata de anii trecuti cind numarul total la cele trei specializari – Farmacie, Medicina Generala si Stomatologie – depasea 1000 de persoane din afara granitelor tarii. Pentru UMF Iasi, scaderea numarului de studenti straini inseamna implicit si scaderea drastica a resurselor extrabugetare, principalele surse de investitii.
Rectorul UMF, Carol Stanciu, este de parere ca principalele motive pentru care studentii straini au renuntat sa urmeze studiile la Iasi ar fi greutatea obtinerii de vize – pentru indieni, arabi si pakistanezi – si faptul ca, in Grecia, s-au infiintat de curind facultati de medicina. "Oricum nu cred ca taxa este de speriat; 340 de dolari pe luna este foarte putin in comparatie cu celelalte tari din Europa. La Praga, dupa cite stiu este de peste 700 de dolari pe luna", a adaugat Carol Stanciu.
Chiar daca rectorul Stanciu afirma ca nu exista nici o legatura intre scandalul diplomelor, plata pe sub mina a examenelor pe de o parte si penuria de straini la UMF pe de alta parte, cert este ca numarul studentilor din Europa si statele arabe a scazut dramatic anul acesta, imediat dupa cele doua evenimente care au tulburat renumele "universitatii centenare de medicina " din Iasi. Primul a fost celebrul scandal al celor 63 de diplome false in Stomatologie – scos la iveala in septembrie anul trecut – diplome acordate unor cetateni italieni ale caror studii liceale si universitare sint puse la indoiala. Iar cel de-al doilea este declaratia facuta in luna aprilie 2001 de ministrul plenipotentiar al Ambasadei Palestinei la Bucuresti, Mohamed Sereh, care avertiza asupra scaderii numarului de studenti arabi in Romania din cauza faptului ca se platesc "la negru" examenele.
Potrivit marturiilor studentilor straini, pentru un singur examen din anul I sau II, un student strain trebuie sa plateasca 1000 de dolari.
Cu tot cu taxa de studii, intretinere si plata examenelor, un student strain ajunge sa cheltuiasca pina la 10.000 de dolari pe an, costurile fiind comparabile sau chiar mai mari decit taxele de studii de la universitatile occidentale de prestigiu. Desi conducerea UMF Iasi sustine ca penuria de studenti straini la UMF nu se explica prin plata la negru a examenelor si prin scandalul diplomelor false, cert este ca anul acesta cei care ar fi putut sa opteze pentru scolarizarea la Iasi au preferat sa mearga, din varii motive, la alte universitati straine. (Corina GILCA)

Comentarii