Procesul caldurii

miercuri, 12 decembrie 2001, 00:00
6 MIN
 Procesul caldurii

Romeo Mistreanu, directorul RADET, se va intilni pe holurile Palatului de Justitie cu locatarii pe care i-a condamnat la inghet. Numai ieri, in prima zi a campaniei declansate de "Monitorul", 11 familii fara restante la intretinere au decis sa actioneze in instanta regia de termoficare. Acestia vor fi asistati juridic, prin intermediul cotidianului "Monitorul", de avocati din Baroul Iasi. La preturi minime, iesenii
bun-platnici vor afla, pas cu pas, tot ce trebuie sa faca pentru a cere socoteala in justitie regiei monopoliste, in cadrul unui proces colectiv. Sansele de a cistiga sint considerabile.
Petitiile locatarilor care tremura de frig in apartamente, umiliti zi de zi de regie, vor ajunge zilnic pe masa primarului Constantin Simirad, a directorului RADET, iar la fiecare sfirsit de saptamina, la parlamentarii ieseni. Acestea vor fi adunate si centralizate de "Monitorul", in cadrul campaniei "Comandamentul caldurii". La o zi de la declansarea acesteia, avocatii ieseni si-au manifestat interesul pentru a le reprezenta in justitie interesele locatarilor bun-platnici. Locatarii care si-au platit constiincios datoriile la asociatie, dar au ramas fara caldura din cauza restantelor vecinilor, trebuie sa stie ca pot da in judecata regia de termoficare. Acuzatia adusa ar fi aceea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, fapta pedepsita de Codul Penal cu inchisoare de la sase luni la trei ani. "Daca regia este cea care a inchis caldura, atunci poate fi data in judecata atit in penal, cit si in civil. Ce vina am eu, ca bun platitor, ca am ramas fara caldura. Este treaba «Termoficarii» sa separe tevi, sa gaseasca solutii sa opreasca caldura la rau-platnici, dar sa nu ma lezeze pe mine in drepturi", a declarat, ieri, un avocat iesean care a dorit sa-si pastreze anonimatul.
In cartierul Dacia, pe strada Columnei, la blocul T 7, locatarii nu au mai avut caldura in calorifere de iarna trecuta. Din cele 30 de familii, patru sint cu plata intretinerii la zi. Ion Copceag nu are nici un leu restanta, dar nici incalzire. "Am repus in functiune soba cu care ma incalzeam pe timpul lui Ceausescu. Pentru un carucior de cioate am platit 500.000 lei", a declarat Copceag.
Acum pensionar, Copceag este decis sa dea in judecata regia de termoficare. "Daca eram singur, poate ca nu aveam nici o sansa de cistig. Daca insa mai multi locatari, aflati in aceeasi situatie ca si mine, ne judecam cu regia, cred ca sansele sint foarte mari", a spus locatarul. Acesta crede ca, dupa ce a muncit o viata intreaga si a cotizat la bugetul RADET luna de luna, merita si el sa aiba calorifele fierbinti in miezul iernii.
In acelasi bloc locuieste si Eugenia Ciornei, care figureaza si ea cu "0" lei la rubrica restante la intretinere. "Eu lucrez in confectii, iar sotul meu, in constructii. Cistigam impreuna lunar doar 4 milioane de lei. Insa primul drum pe care-l fac dupa ce luam banii este la sediul asociatiei. N-am caldura, si nu mai pot suporta aceasta nedreptate", a spus Ciornei. Pentru ca, din cauza igrasiei, peretii din apartament au inceput sa se coscoveasca, locatara este hotarita sa dea in judecata regia de termoficare.
Prefectul promite caldura de Sarbatori
Ieri, prefectul Corneliu Rusu Banu a declarat ca iesenii vor avea caldura si apa calda de Sarbatori, indiferent daca au sau nu datorii la intretinere. Prefectul Corneliu Rusu Banu a cerut directorului RADET sa furnizeze agent termic intregului oras. "Incasarile RADET de la populatie au crescut in ultimul timp, deci lumea a inceput sa-si plateasca datoriile. Nu este corect ca cei care dau dovada de bunavointa sa stea in frig. De aceea, asociatiile care si-au platit macar o parte din datorii vor primi cadura si apa calda incepind cu 20 decembrie", a declarat prefectul. Potrivit declaratiei lui Rusu Banu, termenul de gratie acordat va expira pe 10 ianuarie, cind se va relua debransarea rau-platnicilor.
Contactat ieri, directorul Romeo Mistreanu a sustinut ca vrea sa dea caldura tuturor iesenilor si ca este in tratative cu conducerea CET Iasi. Insa, din punctul sau de vedere, este putin probabil ca cele 130 de blocuri, insumind peste 6.000 de familii, debransate in acest moment sa fie racordate din nou la sistemul de termoficare in doar citeva zile. "Nu exista acum solutii de debransare individuala decit cu acceptul datornicilor. Cei cu plata la zi nu pot da in judecata regia pentru ca nu au incheiat contract direct cu mine, ci doar cu asociatia de care apartin", este de parere Mistreanu.
"Vom incerca sa gasim solutii"
Ieri, viceprimarul Vasile Munteanu a acceptat verbal sa organizeze la Primarie o intilnire intre locatarii cu plata la zi si sefii orasului. "Vom incerca sa gasim impreuna solutii cu cei implicati direct. Voi lua legatura si cu primarul Constantin Simirad pentru a fixa o zi in aceasta saptamina", a spus viceprimarul Munteanu.
Pina la inchiderea editiei, primarul Iasului nu a putut fi contactat pentru a preciza daca este de acord sau nu cu organizarea unei astfel de dezbateri publice.
Cum a fost cistigat un proces similar la Brasov
In luna mai a anului trecut, in urma unui proces intentat de un brasovean care locuia la bloc, Curtea de Apel Brasov obliga omonima regiei iesene de termoficare sa incheie contracte individuale cu fiecare familie in parte si sa urmareasca debitorii la nivel individual. In Ardeal s-a intimplat ceea ce se prefigura de mult: bun-platnicii s-au saturat sa sufere laolalta cu rau-platnicii efectele sistarii apei calde si a incalzirii la nivelul intregii asociatii. Sentinta definitiva obliga, asadar, regia locala sa nu mai opreasca apa la toti locatarii dintr-un imobil, ci doar la cei cu datorii.
Paradoxal, la Iasi, in acelasi an, cu citeva luni inaintea pronuntarii acestei sentinte, regia locala de termoficare incepuse prin propria-i vointa incheierea de contracte individuale cu consumatorii. In Dacia, Nicolina, Pacurari, peste 500 de familii au incheiat acest tip de contract cu RADET. Semnatarii au acceptat sa permita angajatilor regiei accesul in apartamente in cazul in care ar fi acumulat restante pentru a li se blinda conductele. Totodata, contractele erau cu titlu executoriu, in caz de neachitare a facturilor apartamentele datornicilor putind fi scoase la vinzare prin licitatie. In realitate, sistarile s-au facut in continuare la nivelul intregii asociatii, bun-platnicii au ramas cu contractele in aer, s-au intors la baia in lighean, iar acum tremura de frig in apartamente. Conducerea RADET a hotarit, la sfirsitul anului 2000, sa suspende campania de incheiere a contractelor individuale. Acelasi model, al contractelor individuale, a fost preluat acum citeva saptamini si de sefii administratiei publice din Constanta. Fiecare constantean va fi obligat sa incheie contract cu regia locala de termoficare prin care se obliga sa permita accesul in locuinta pentru a fi debransat individual. In caz contrar, daca locatarul nu va permite accesul pentru sigilarea conductelor de agent termic, va risca sa-si piarda apartamentul.
Adresati-va redactorului de serviciu
Pentru iesenii cu datoriile platite la zi, sau fara a depasi termenul maxim impus de RADET pentru plata datoriilor (30 de zile de la afisarea listelor plus 45 de zile cu plata penalitatilor), "Monitorul" pune la dispozitie telefonul redactorului de serviciu (271.271). Aici puteti face sesizarile, care, prin intermediul nostru, vor ajunge zilnic pe masa primarului, precum si pe cea a directorului RADET. Totodata, saptaminal, sesizarile dumneavostra vor ajunge si la parlamentarii ieseni.
De asemenea, lasind un numar de telefon la care sa puteti fi contactat de un avocat puteti deveni parte in procesul colectiv pe care unii iesenii nedreptatiti de RADET si consiliati de "Monitorul" au decis deja sa-l intenteze acestei regii.
Tot prin intermediul acestei campanii, "Monitorul" propune autoritatilor si politicienilor organizarea unei intilniri cu iesenii nemultumiti de serviciile oferite RADET, intilnire care sa aiba loc intr-un spatiu public. Va vom tine permanent la curent cu reactia autoritatilor fata de aceasta initiativa, precum si cu raspunsul acestora la propunerea de a se intilni cu iesenii.(Razvan MOLDOVEANU)

Comentarii