Rascoala judecatorilor: un bacauan si un sucevean, sefi la Curtea de Apel si Tribunal

vineri, 05 septembrie 2003, 23:00
6 MIN
 Rascoala judecatorilor: un bacauan si un sucevean, sefi la Curtea de Apel si Tribunal

Scandalul care a avut loc ieri in justitie s-a consumat in doua acte. Primul s-a derulat la Curtea de Apel. Al doilea la Tribunal. Scopul a fost acelasi: inscaunarea fortata a doi judecatori pe functii de presedinti, unul fiind de la Bacau, al doilea din Suceava. Si unul si altul au delegatii pentru sase luni de zile. Revolta magistratilor s-a declansat inca dis de dimineata, de cind au fost informati ca la 13,30 va veni un ministru secretar de stat pentru a le prezenta doi sefi scosi din mineca ministerului.
„Bacaul are nevoie sa controleze justitia ieseana”
Primul care a intrat pe scena justitiei iesene a fost Stefan Niminet, judecator la Curtea de Apel Bacau. „Dupa ce Bacaul a cumparat piata economica din Iasi, Nicolina, Avicola, acum au nevoie sa controleze justitia pentru afacerile lor”, era parerea unui judecator cu privire la numirea bacauanului Stefan Niminet ca sef al Curtii de Apel Iasi. Imbracat intr-un costum deschis la culoare, menit parca sa fie „tinta”, el s-a dus direct in biroul de presedinte al Curtii de Apel inainte de a fi prezentat colectivului. A stat putin, s-a acomodat cu mobilierul si apoi a iesit sa respire aer curat afara. A luat pozitia statuii si s-a lasat pozat de presa din toate unghiurile.
Ministra s-a ratacit in Iasi
Dupa aproape zece minute, ceva l-a insufletit. A inceput sa alerge cu soferul dupa el. A disparut cu masina institutiei. S-a intors cu „trofeul”. Era insotit de ministrul secretar de stat Cristina Tarcea, care se ratacise in oras si nu stia cum sa ajunga la Curtea de Apel. Avea mare nevoie de reprezentantul MJ. Acesta ii aducea bastonul de presedinte al Curtii de Apel, loc ramas gol inca din vara. A urmat intilnirea cu magistratii ieseni, care au fost chemati intr-o sala de judecata. Prima care a facut introducerile a fost Cristina Tarcea. Credea ca prezenta ei, cu antetul ministerului in frunte, va domina adunarea. Linistea nu a durat decit citeva secunde. Linistea de dinaintea furturnii.
„Va piriti unul pe altul la minister”
„De ce a trebuit sa vina cineva din Bacau? Iasul nu are nici un judecator de valoare? Cu ce este mai bun domnul Niminet? Va rugam sa argumentati”, au inceput tirul magistratii. Apoi au infierat modalitatea Ministerului Justitiei de a le impune sefi. „Este imixtiune politica. De ce nu am fost anuntati si noi? De ce nu am fost consultati? Este o palma imensa adusa acestui colectiv”, si-au aratat indignarea judecatorii. Cristina Tarcea a vut sa pareze, spunind ca in fata ministerului colectivul de la Iasi pare unul dezbinat. „Va piriti unul pe altul”, a spus ea. „Nominalizati cine a facut acest lucru”, a replicat un judecator, dar nu a primit raspuns. Incercind sa arate care au fost motivele pentru aducerea unui bacauan in fruntea justitiei iesene, Cristina Tarcea a „periat” grupul de judecatori, spunind ca „este unul extem de valoros” dar ca i se imputa un management defectuos. „Dar pe ceilalti presedinti tot voi i-ati numit, nu noi”, i-a inchis o gura o judecatoare.
Certuri in familie provocate de minister
Dupa ce a scapat din mina argumentul „management defectuos”, reprezentanta ministerului s-a „agatat’ de faptul ca numirea ar avea ca scop imbunatatirea imaginii justitiei. Dar si la acest capitol a fost „batuta”, deoarece a fost nevoita sa recunoasca ca cele mai mari scandaluri din justitie au fost legate chiar de minister. „Voi ati iesit pe post ca avem salarii de 25-50 milioane lei, de a trebuit sa duc acasa o copie la sotie sa vada ca nu iau atit”, a spus un judecator, smulgind hohote de ris. Dupa aceasta mica rafuiala, magistratii au readus discutia in jurul modului in care li s-a impus presedintele. „A fost cineva sa stea de vorba cu noi, sa ne ia macar o parere? Nimeni. V-ati obisnuit sa numiti presedinti in functie de cerintele politice”, au inceput sa vorbeasca mai multi o data. „Eee.. Ii politic totul”, dadea a lehamite din mina un judecator.”Va rugam sa argumentati motivele pentru care ati facut aceasta numire”, i s-a cerut ministrei insistent sa raspunda, dar aceasta nu avea nici un argument.
„Nu ne plac cataratorii pe fotoliu”
Trecindu-se la capitoul „profesionalism”, magistratii au inceput sa se ridice unul cite unul in picioare si sa-si prezinte activitatea. „Sint cutare, am doctorat, am carti scoase, numeroase participari la simpozioane”, a fost firul cu care judecatorii l-au „gituit’ pur si simplu pe Stefan Niminet. „El n-a spus mai nimic. Nu a avut cu ce sa se laude. Doar ca a fost vicepresedinte la Curtea de Apel Bacau”, ne-a spus un judecator cum a fost pus la pamint cel care urmeaza sa le fie presedinte. „Ne considerati un batalion disciplinar care are nevoie de o mina de fier, nu? Este o jignire adusa constiintei acestui colectiv. Ne-am saturat de teleportari meteorice cu presedinti. Sa stiti ca nu ne plac cataratorii car vor sa prinda un fotoliu in orice conditii”, au „muscat” la un moment dat magistratii. In fata unei adunari ostile care refuza sa inghita tot ce le trimitea ministerul, Cristina Tarcea a vrut sa detensioneze atmosfera. „Propuneti voi pe cineva”, a spus ea. „Acum? Nu vi se pare cam tirziu. Aveti un ordin de numire”, au refuzat judecatoii sa fie dusi cu zaharelul.
Demisie in bloc la Curtea de Apel
Dupa doua ore de vociferari si de acuze directe la adresa ministerului, judecatorii i-au spus verde in fata lui Stefan Niminet ca nu il vor. „Poti sa fii poleit si cu aur, ca noi nu te vrem”, au spus ei dupa care au anuntat ca isi vor da demisia in bloc. „Doamnei ministru va rugam sa-i comunicati ca ne dam demisiile. Aveti presedinte la o Curte fara judecatori”, au spus in cor magistratii. Spre final, Stefan Niminet a vrut sa-si negocieze macar pozitia. „Stau numai doua saptamini. Cind voi pleca, o sa va para rau”, a vrut el sa ii sensibilizeze pe judecatori. „Am sa mai gindesc. Am nevoie de timp pentru meditatie”, ne-a spus el dupa intilnirea cu judecatorii. Purtatorul de cuvint al Curtii de Apel a confirmat pozitia ostila cu care a fost intimpinat Stefan Niminet. „S-a facut front comun impotriva modalitatii ministerului de a numi presedinti in teritoriu. Magistratii nu au avut nimic cu persoana domnului Niminet. Colegii au considerat ca este o palma adusa justitiei iesene, si chiar Iasului, faptul ca a fost numit un presedinte un judecator din Bacau atita vreme cit la Iasi sint numerosi oameni de valoare. Din acest motiv s-a considerat ca numirea domnului Niminet a fost doar pe criterii politice”, ne-a declarat judecatorul Aurel Dublea.
Un sucevean, presedinte la Tribunal
Dupa Curtea de Apel, a fost rindul judecatorilor de la Tribunal sa-si cunosca viitorul presedinte. Aici a fost cea mai mare lovitura, mai ales ca exista un presedinte. „Daca pina acum lucrurile se faceau mai cu perdea, azi (ieri-n.r.) s-a facut totul pe fata”, vorbeau revoltati judecatorii de la Tribunal. Cel care le-a fost prezentat drept presedinte se numeste Doru Bunduc si are 35 de ani. In magistratura este de doar cinci ani de zile. „Ma intreb cum de a aceptat sa vina intr-un loc necunoscut. Ori este un carierist, ori a fost numit de minister cu anumite intentii”, comentau judecatorii. Intilnirea dintrei ei si ministra Cristina Tarcea a durat aproape o ora. Timp in care magistratii Tribunalului au contestat bagarea cu forta pe git a unui presedinte. „Vicepresedintele Gabrovschi si-a dat demisia in solidaritate cu presedinta Vasiliu Cravelos, care avea delegatie pina pe 15 octombrie. A fost o mizerie ce s-a intimplat la Tribunal”, ne-a spus unul din participantii la intilnire. Intrebat cum s-ar fi simtit daca la Suceava ar fi venit peste noapte un presedinte din alta localitate, Doru Bunduc a recunoscut: „Frustrant”., i-a inchis o gura o judecatoare. (Adriana PLECAN)

Comentarii