Record absolut al Mitropoliei: 220 de biserici in constructie

luni, 14 februarie 2005, 00:00
3 MIN
 Record absolut al Mitropoliei: 220 de biserici in constructie

La ceas de bilant, Mitropolia Modovei si Bucovinei inregistreaza un adevarat record: 2004 a fost declarat anul cu cele mai multe biserici in constructie din 1990 si pina ?n prezent. Cele 220 de lacasuri de cult, aflate in diferite faze de constructie si in care s-au investit zeci de miliarde de lei, arunca aproape total in umbra cele 2,2 miliarde lei cheltuite anul trecut cu activitatile caritabile ale Mitropoliei. Tot intr-o umbra nemeritata sint aruncate si cele 63 de biserici vechi, unele ridicate chiar pe vremea domnitorilor moldoveni, si care necesita lucrari de reparatii si consolidare. Multitudinea noilor constructii, ridicate ca ciupercile dupa ploaie intr-o euforie religioasa „necontrolata”, a stirnit controverse de-a lungul anilor si a lasat loc de comentarii.
Adunarea Eparhiala a Arhiepiscopiei Iasilor, intrunita simbata la convocarea presedintelui acesteia, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a dat publicitatii raportul activitatii pe anul 2004, raport in care se inregistreaza un record. Astfel, in anul 2004 s-au aflat ?n constructie un numar de 220 de biserici, cel mai mare din 1990 pina ?n prezent. Relevarea numarului mare de biserici care se construiesc reinvie controversele iscate anul trecut pe marginea acestui subiect. Ridicarea unei biserici noi inseamna o campanie sustinuta de stringere de fonduri din partea parohilor, fonduri strinse in cea mai mare parte de la enoriasi. Implicarea conducatorilor parohiilor in astfel de activitati, „prezinta riscul indepartarii acestora de la specificul misiunii lor”, preciza anul trecut preotul Nicolae Dascalu, consilier cultural al Mitropoliei, cind „Ziarul de Iasi” a atras atentia asupra zecilor de constructii ale lacasurilor de cult care sufoca orasul si „inghit” miliarde de lei. Preotul Nicoale Dascalu este insa de parere ca biserica trebuie comparata cu dispensarele: „Ca institutie publica, biserica trebuie comparata cu dispensarele, spitalele si scolile: se adreseaza unor microcomunitati si sint organizate pe criterii teritoriale”. Astfel ca, daca niste enoriasi solicita ridicarea unei biserici, Mitropolia Moldovei se simte obligata sa-si dea acordul, indiferent daca alti enoriasi nu privesc cu ochi buni aceasta hotarire. Si aceasta numai daca amintim scandalul iscat anul trecut in jurul intentiei Mitropoliei de a ridica o biserica pe Bulevardul Socola, doar la solicitarea a 30 de familii. In afara cererii enoriasilor, preotul protopop Constantin Andrei, de la Protopopiatul Iasi I, a avut insa si alte argumente pentru numarul mare de biserici incepute. „Locurile pe care s-au construit bisericile din noile cartiere au fost lasate special de fostul primar Manciuc. Bisericile au fost incepute dupa 1990 si pentru ca preotilor li s-a imprimat de Inalt Prea Sfintitul Daniel acest stil de a face cit mai mult“, explica preotul Andrei.
In acest context, raportul Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Iasilor releva inca un fapt. De aceasta data este vorba despre activitatea social-caritabila desfasurata in 2004. „Valoarea totala a activitatii caritabile a Arhiepiscopiei Iasilor ?n anul 2004 a fost de 2.258.391.000 lei, numarul beneficiarilor fiind de 10.215 persoane”, se precizeaza in raport. Comentariile sint de prisos daca ar fi sa comparam zecile de miliarde de lei investite in zidurile noilor biserici cu cele 2,2 miliarde lei folosite in scop caritabil intr-un an intreg. Remarcam doar cifrele prezentate pentru serviciile medicale, cu reducere sau gratuitate, oferite de Dispensarul clinic „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” din Iasi, la 8.817 persoane. Valoarea acestor servicii a fost de 936.536 000 lei. Apoi, serviciile medicale caritabile oferite de Cabinetul Stomatologic „Sfintul Pantelimon” de care au beneficiat 245 de pacienti si a caror valoare a fost de 173.083.000 lei. (Carmen MAFTEI)

Comentarii