Regele boarfelor

miercuri, 22 august 2001, 23:00
4 MIN
 Regele boarfelor

Afacerile ieseanului Ion Pavel, zis Nelu Biznis, proprietarul celui mai mare depozit de produse second-hand din Moldova, au inceput cu mult inainte de Revolutie. In timpul comunistilor, a fost primul iesean care si-a cumparat televizor color. Dupa 1989, acesta si-a continuat activitatea in domeniul inregistrarilor audio-video. Primii saci cu incaltaminte second-hand i-a vindut in numai citeva zile. In scurt timp, Nelu Biznis a devenit "Regele Boarfelor" din Iasi, fiind cel mai cunoscut importator de haine vechi din Moldova.
In ’83 a cumparat un televizor color cu 55.000 de lei
Cel mai mare afacerist iesean in materie de second-hand este vestitul Nelu Biznis. Intre timp, porecla lui a devenit "Regele boarfelor", dupa domeniul de activitate pe care si l-a ales. Un barbat obisnuit, dar cu privire sireata, acesta a reusit in decursul anilor sa faca avere vinzind produse pe care, de obicei, occidentalii le arunca la gunoi. In numai citiva ani, Ionel Pavel, zis Nelu Biznis, a devenit cel mai cunoscut importator de haine vechi din zona Moldovei. Porecla o are din anii regimului comunist. Pe atunci D.J. in singura video-discoteca din Iasi, al carui program se desfasura in holul Salii Sporturilor, Nelu era cunoscut de toata lumea drept omul care te poate servi cu orice gen de muzica doresti. Aparatura electronica si-o procura singur de pe piata neagra, iar inregistrarile comandate se faceau in cea mai mare discretie. "In anul 1983 am fost primul om din oras care avea televizor color. Aparatul, marca JVC, l-am cumparat de la cunoscuta cintareata de muzica usoara Dida Dragan contra sumei de 55.000 de lei. Functioneaza si acum si mi se pare normal, deoarece am platit pe el o suma cu care puteam sa-mi cumpar masina", ne-a declarat Ionel Pavel.
Cel mai mare furnizor de muzica de pe piata neagra
Si atunci, ca si acum, era cunoscut de toata lumea. Toti cei care aveau preferinte muzicale apelau la serviciile lui pentru inregistrarea de benzi de magnetofon, casete video sau audio. Imediat dupa Revolutie, Nelu si-a continuat afacerile cu muzica si aparatura electronica, de aceasta data cu portile deschise. A infiintat mai multe centre de inregistrari audio-video in oras, care la inceput pareau afaceri profitabile. Porecla de Nelu Biznis s-a dovedit a fi cit se poate de reprezentativa pentru Ionel Pavel. In 1993, imediat ce si-a dat seama ca domeniul in care lucra nu mai este unul banos, s-a hotarit sa demareze o noua afacere. "Prima data am cumparat doi saci cu incaltaminte veche de la un importator din Sibiu. Marfa s-a vindut neasteptat de repede, asa ca am repetat figura. Nu aveam nici spatiu de depozitare si nici unul de desfacere," a mai adaugat cel care, nu peste mult timp, urma sa ajunga "Regele boarfelor" din Iasi. Dupa citiva ani in care a cumparat marfa en-gross de la importator pe care a revindut-o en-detaile in tara, Nelu Biznis a reusit sa isi largeasca domeniul de activitate. Contractele pe care le-a incheiat cu parteneri din Austria, Germania si Suedia l-au lansat cu adevarat in afacerea second-hand.
In opt ani a rascolit sute de tone de marfa
Dupa ce a intrat in rindul oamenilor de afaceri adevarati, Nelu Biznis s-a hotarit sa petreaca Revelionul la restaurantul "Little Texas". Asa si-a facut intrarea in lumea buna. Aici a trait una dintre cele mai hazlii intimplari, in prezenta grupului Divertis, cum tine el sa precizeze. "Am stat la masa pina la 12 noaptea si nu ne-au adus nimic de mincare sau de baut. Am iesit afara sa vedem focurile de artificii si am intrebat apoi de ce nu ne serveste nimeni, ca doar bani am dat destui pe bilet. Mi s-a spus ca in costul petrecerii de Revelion intra si mincarea, numai ca tu esti cel care trebuie sa comanzi, iar ospatarul este obligat sa te serveasca cu absolut orice doresti, indiferent de cantitate. Intre timp noi bausem o sticla de whisky adusa in sacosa de acasa", ne-a povestit el zimbind.
In prezent, "Regele second-hand" din Iasi detine patru magazine de desfacere si doua depozite en-gross in care se sorteaza "boarfele". Cel putin doua TIR-uri incarcate cu aproximativ 30 de tone de haine vechi ajung in depozitele lui Nelu Biznis, in fiecare luna. "Cea mai buna marfa era cea provenita din Elvetia, dar acum nu mai au voie sa exporte. Astfel, elvetienii dau marfa gratis sub forma de ajutoare mafiotilor italieni, care ne-o vind noua cu un pret mai mare, invocind calitatea superioara", a mai adaugat Ionel Pavel. In decursul anilor, Nelu si angajatii sai au rascolit sute de tone de boarfe. La inceput, printre pantaloni purtati si fuste viu colorate, acestia gaseau tot felul de surprize. "De cind ma ocup de importul hainelor second-hand, la sortarea acestora am gasit diferite sume de bani uitate prin buzunarele pantalonilor. Cea mai mare surpriza am avut-o atunci cind, intr-un sac cu haine, am gasit o camera video marca Cannon", a afirmat zimbind "Regele boarfelor" din Iasi.
Printre clienti se afla medici, profesori si avocati
In prezent, mai multe firme din orasele Botosani, Vaslui, Galati, Focsani, Pascani si altele cumpara haine vechi de la societatea "Mondeo Star" ce apartine "Regelui". Din declaratiile celui mai cunoscut personaj din lumea hainelor vechi, nimeni nu s-a plins pina acum de calitatea marfurilor cumparate. Profesori universitari, procurori, avocati, vamesi, medici si alte persoane de elita sint clienti obisnuiti ai acestuia.
Nici ultimele prevederi legale in domeniu care au interzis importul de incaltaminte second-hand nu par sa-l fi speriat pe Nelu Biznis. El va importa incaltaminte noua provenita din lichidarea stocurilor la magazinele din Occident, lucru ce probabil ii va afecta la inceput cistigurile. Pretul pentru asemenea produse este unul destul de ridicat, ajungind la 4 dolari perechea, la care se adauga taxele vamale si transportul. Flerul businessman-ului Nelu spune ca, datorita calitatii superioare fata de produsele importate din China si Turcia, marfa lui se va vinde in continuare la fel de bine. (Catalin STEFANESCU)

Comentarii