Se anunta prapad la capacitate

joi, 23 iunie 2005, 23:00
3 MIN
 Se anunta prapad la capacitate

Testele nationale de anul acesta par sa fi facut mai multe victime decit oricind printre elevi. Profesorii estimeaza ca aproximativ 25% dintre absolventii de clasa a VIII-a nu au promovat proba la Limba si literatura romana, unde candidatii s-au plins de subiectele dificile mai putin de la Matematica. Procentul de nepromovati ar putea fi si mai mare dupa terminarea corectarii tezelor la toate disciplinele. Salvarea copiilor cu note mici la Romana si Matematica pare sa fie proba la alegere de ieri, de unde copiii au iesit cu zimbetul pe buze.
Copiii se asteapta la note mari la proba de ieri
Ultima proba a testelor nationale pare sa fie cea salvatoare. Daca de la proba de Matematica unii candidati au iesit cu lacrimi in ochi, proba la alegere, la Istorie sau Geografie, unde au participat ieri 9.314 elevi, le-a readus zimbetul pe fete. „Subiectele au fost relativ usoare. Am inteles ca se poate obtine usor o nota de trecere. Notele de la aceasta proba vor echilibra media cu cele de la Limba romana si Matematica. Anticipez ca note mai mici vor fi la Romana”, a spus prof. Camelia Gavrila, inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ). Conducerea Inspectoratului mai spune ca daca cele mai multe note se vor situa in intervalul 6 – 8 si vor fi putine note sub 5 si de 10, atunci inseamna ca subiectele au fost concepute corect.
La Istorie, printre altele, absolventii de clasa a VIII-a au trebuit sa stie cine a condus armatele dacice si pe cele romane in razboaiele daco-romane din anii 101-102 si 105-106, sa stie cu cine s-a luptat Mircea cel Batrin si sa prezinte obtinerea independentei Romaniei intre 1877 si 1878. „A fost foarte usor. Dupa proba de Matematica ma gindeam ca o sa ne dea cine stie ce minunatii. A fost chiar mai usor decit simulare. Cred ca o sa iau peste 9,50”, ne-a spus Daniela, eleva a Colegiului National. Si profesorii au aceeasi parere ca si elevii. „Subiectele au fost frumoase. Subiectul de sinteza se referea la obtinerea independentei, o lectie foarte iubita de catre elevi. Copiii trebuiau sa stie doar sa redacteze corect: cu introducere, cuprins si incheiere. Subiectele verifica toata materia. Notele de la Istorie pot mari media la examen”, ne-a spus prof. Lacramioara Iordachescu, inspector scolar de Istorie. Si cei peste 7.000 de elevi care au sustinut proba la Geografie au iesit bucurosi din examen. „A fost mai usor decit ma asteptam. A trebuit sa stim ce riu este la granita cu Bulgaria, sa comparam relieful Grupei Paring cu relieful Carpatilor Occidentali la sud de Valea Muresului si sa recunoastem niste unitati de relief de pe o harta. Cred ca iau 9, poate si mai mult”, ne-a spus Alexandru, elev la Colegiul de Arta „Octav Bancila”. „Subiectele au avut grad mediu de dificultate. Oricine poate lua nota 5, doar punctul IV fiind de departajare”, ne-a spus prof. Dorin Fiscutean, director adjunct al Colegiului National.
„Intr-un centru erau aproximativ 30% de note sub 5”
Exista si suspiciuni de frauda legate de proba de Limba Romana: un grup de parinti de la Scoala Dancu au sesizat la ISJ ca unul dintre supraveghetori a insemnat o teza a unui copil, suspecind faptul ca ar vrea sa il favorizeze la notare. „Am rimis o comisie care sa reevalueze teza. Nu a fost nici o problema, oricum teza era notata cu 3 si ceva la prima corectare”, ne-a spus prof. Camelia Gavrila. Dupa ce a vizitat mai multe centre de evaluare, conducerea ISJ a estimat ca aproximativ 25% dintre elevi au picat examenul la Romana. „Intr-un centru erau aproximativ 30% de note sub 5 si 12% note intre 9 si 10. Intr-un alt centru erau 20% de note sub 5. Insa aceste rezultate nu sint relevante pentru ca mai sint si notele de la proba de Matematica si de la Geografie si Istorie. Complexitatea subiectelor de anul acesta se va reflecta in note. Am vorbit si cu inspectorii din alte judete si mi-au spus ca si acolo notele sint mai mici ca in alti ani”, ne-a spus prof. Camelia Gavrila. Rezultatele testelor nationale se vor afisa vineri, cind se va termina corectarea la toate probele. (Francesca STOIAN)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii