Sfatul autoritatilor: nu plecati din Iasi!

luni, 10 februarie 2003, 00:00
5 MIN
 Sfatul autoritatilor: nu plecati din Iasi!

"Nu le recomandam soferilor sa paraseasca localitatile. Circulatia este foarte dificila. Avem drumuri blocate in tot judetul. Utilajele noastre nu intervin decit in situatii de urgenta medicala si nu pentru orice sofer imprudent", a spus aseara directorul Serviciului Public de Administrare a Drumurilor Judetene, Romeo Stoica. Jumatate din drumurile judetene erau blocate complet aseara, la inchiderea editiei. Pe celelalte se putea circula pe un singur fir. Avertizarea meteo anunta si pentru urmatoarele 24 de ore ninsoare si viscol. Oficial, singurul sfat al autoritatilor judetene pentru soferi a fost "stati linistiti acasa". Daca totusi aveti un drum urgent de facut in afara Iasului, informati-va asupra starii drumurilor inainte de a pleca la drum, la telefoanele 255.961 (dispeceratul SPADJ), 214.430 (centrala Regionalei Drumuri Nationale Iasi) sau 212.080 (dispeceratul RDN).
Pe drumurile nationale si europene se putea circula
Drumarii ieseni au pierdut prima repriza de lupta cu iarna. Dupa 48 de ore de ninsoare si viscol, utilajele de deszapezire s-au intors la baze cu coada intre picioare. Rezultatul luptei cu zapada de simbata si duminica a fost de-a dreptul descurajant. Ieri-seara, din 49 de drumuri judetene, 20 erau inca blocate complet, iar pe 25 se circula pe un singur fir, iar pe restul de 4 se circula in conditii de iarna. Aproape 5 tone de motorina, in valoare de 100 de milioane consumate. Pe drumurile judetului au fost trimise 50 de utilaje si aproape 150 de oameni, rezultatele fiind insa modeste. "Am dispus intoarcerea echipelor la baze. Oamenii erau pe masini de 36 de ore, iar ritmul de lucru era inuman. In conditii de viscol si ninsoare nu avea rost sa omorim echipajele degeaba", a spus vicepresedintele Consiliului Judetean, Mihai Popescu. Singurele artere circulabile pe raza judetului au ramas deocamdata drumurile nationale. La inchiderea editiei, nici unul din drumurile nationale din Moldova nu era blocat. "Se circula pe toate traseele nationale, in conditii de iarna. Este asigurata legatura intre toate resedintele de judet. Se recomanda totusi prudenta in deplasarile in afara localitatilor, avind in vedere ninsoarea si viscolul", a spus Mihaela Ionescu, ofiter de serviciu in cadrul RDN.
S-a intervenit doar in cazuri de urgenta
Ninsoare a cazut in cantitati mari inca de vineri noapte. Optimist, directorul SPADJ a scos pe traseu 10 utilaje, pentru a asigura circulatia in conditii normale. Toate calculele au fost date insa peste cap simbata seara, cind ninsoarea si viscolul au cuprins intreg judetul. Rind pe rind, comunele judetului au fost blocate sub zapada. Consemnul dat de autoritati echipelor de deszapezire a fost ferm: "Se intervine doar in caz de urgenta. Ceilalti se mai descurca".
Zona Pascani a fost ieri aproape stearsa de pe harta judetului. Troienile de 1,5 metri inaltime au rupt orasul de comunele din jur. Plecat de dimineata la Pascani, prefectul Neculai Apostol a reusit cu greu sa se intoarca la Iasi, chiar mergind pe un drum national. Aceeasi situatie s-a inregistrat si la Popesti, sau in sudul judetului, spre Tibanesti. Oriunde drumul trecea printr-o cimpie deschisa sau printr-o vale, zapada il inghitea intr-o jumatate de ora. Utilajele de deszapezire au intrat in actiune doar spre centrele de comuna. Pe drumurile comunale sau pe ulitele satelor, oamenii s-au descurcat cum au putut. Din loc in loc, printre troienile din curti, adevarate transee au marcat drumul spre cotetul porcilor, toaleta sau cusca ciinelui. "In fiecare an ne ingroapa zapada. Iesim cu lopata, sapam santuri si dam de mincare la gaini. Pina intr-o zi in care n-o sa mai putem iesi din casa", a spus cu amaraciune Petru Lupu, din Popesti. Casa lui Lupu, cu scinduri in loc de geamuri si cu un fir palid de fum iesind pe un fel de cos, este inconjurata de troieni. Poarta este ingropata intr-un morman de zapada. Gardul se iteste ici si colo din zapada, indicind limitele proprietatii batrinului.
Iasul nu are nici elicopter sanitar
La o ora dupa trecerea autofrezei, drumul isi revenea la normal: acoperit de zapada. In mod normal, utilajele nu sint scoase decit dupa incetarea ninsorii si a viscolului. "Daca aveam elicopterul sanitar la dispozitie, poate am fi rezolvat mai usor urgentele, intre doua ninsori", a opinat Popescu. Desi asteptat de la mijlocul lui ianuarie, elicopterul sanitar nu a ajuns inca la Iasi. Serviciul Judetean de Ambulanta nu a putut incheia nici un contract cu Aviatia Utilitara pentru inchirierea elicopterului. "Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu a elaborat normele metodologice pentru contractul cadru pe 2003. Concret, nu stim ce buget avem si astfel nu putem inchiria elicopterul", a explicat Florin Agapi, seful "Ambulantei". (Alex ZANOAGA)
Tronsoane de drum blocate complet aseara tirziu
DJ 207A Sinesti-Bocnita-Popesti
DJ 207M DN28-Scheia-A.I.Cuza
DJ 208F Heci-Tatarusi
DJ 208G Helesteni-Kogalniceni
DJ 208J DN28-Miclauseni-Butea
DJ 208K DN2-Critesti
DJ 208L Pascani-Miroslovesti
DJ 244G DN28-Cozmesti
DJ 246 Tibanesti-Dagita
DJ 248B DN24-Horlesti-Letcani
Mironeasa-Cioca Boca
DJ 248C Budesti-Santa-DJ248
DJ 280B Tirgu Frumos-Cucuteni
DJ 280C Letcani-Dumesti
DJ 280D Ruginoasa-Helesteni
DJ 281 Podu Iloaie-Bahluiu
Slobozia-Lespezi
DJ 281B Belcesti-Coarnele Caprii
DJ 281C Blagesti-Cotnari
DJ 281D Coarnele Caprii-Bulbucani
DJ 281E DJ 281C-Todiresti
DJ 282D Romanesti-Madirjac
Mentionam ca pe majoritatea celorlalte drumuri judetene se circula pe un singur fir. Pentru urmatoarele 24 de ore s-au anuntat ninsori si viscol, existind posibilitatea ca si drumurile inca circulabile sa fie astazi dimineata blocate. (A.Z.)
S-a circulat foarte greu si in oras
Viscolul de acum doua nopti a ingreunat circulatia prin oras. Aseara, mai mult de 60% din strazi erau curatate, in special arterele. "Sint inca multe probleme in cartiere, unde strazile sint foarte inguste si sint parcate masini", a spus directorul "Citadin", Catalin Neculau. Aseara, in jurul orei sapte, cele mai inzapezite artere erau Alexandru si Tatarasi, unde utilajele "Citadin" au lucrat greu din cauza liniilor de tramvai si a autoturismelor parcate pe margine. Pina la acea ora, utilajele "Citadin" imprastiasera prin oras 234 tone de material antiderapant. "Au fost scoase la deszapezit 6 autogredere, 8 tractoare cu lama autopurtate, 3 cisterne cu lama, 3 wole si 8 masini de imprastiat material antiderapant", a mai spus Catalin Neculau. Mijloacele de transport in comun nu au avut intirzieri semnificative fata de orare. "S-a pornit la deszapezire inca de la patru dimineata si pina acum nu au fost probleme deosebite", a spus ieri
dupa-amiaza dispecerul RATEC. Nici mersul trenurilor nu a fost dat peste cap, in ciuda viscolului. Singurul tren care a avut ieri intirziere a fost acceleratul Oradea – Galati, care a ajuns la Iasi cu 20 de minute mai tirziu. (C.P.)

Comentarii