Taranii fug de le sfiriie calciiele din pietele Pacurari, CUG si Dacia

luni, 26 aprilie 2004, 23:00
2 MIN
 Taranii fug de le sfiriie calciiele din pietele Pacurari, CUG si Dacia

In piata Pacurari s-au vindut ieri doua legaturi cu ceapa verde. Tanti Ortansa a adus si doua sticle de bors, un borcan cu zarzavat si citeva ridichi insa n-a avut succes. „A cumparat cineva ceapa de 20.000 de lei. Am mai stat o jumatate de ora, dar nici tipenie de om. Am stricat verdeturile degeaba”, a concluzionat Ortansa, impachetindu-si de zor marfa. Dupa plecarea ei, vintul a inceput sa suiere printre cele 20 de tarabe pustii. Agentul de paza matura cu o privire vigilenta peisajul. O zi obisnuita de lucru in Pacurari, piata cu mai multi angajati decit negustori si clienti. Primaria a investit in aceasta „natura moarta”, in urma cu trei ani, echivalentul a 65.000 de dolari.
Bate vintul in Pacurari, CUG si Dacia
Pentru pietele Pacurari, CUG si Dacia deratizarea nu reprezinta o problema. Explicatia este simpla. Acolo nu apar niciodata sobolani pentru ca nu au din ce trai. Precupetii nu se inghesuie acolo si prefera pietele traditionale ale Iasului, cum ar fi cele din Nicolina sau Alexandru cel Bun. Incasarile acestora doua reprezinta circa 70% din totalul sumelor atrase la buget pe activitatea de piata. In ceea ce priveste pietele Pacurari, CUG si Dacia, incasarile lor zilnice insumate abia depasesc salariul mediu pe economie. De asemenea, in ciuda sumelor fabuloase investite acolo, atit Hala Centrala, cit si „Muzeul Patrunjelului” din bd. Independentei aduc Primariei venituri modeste, de 4-5 milioane de lei zilnic. „Este normal sa avem incasari foarte mici in aceasta perioada a anului. Inca n-au aparut fructele”, a explicat Maria Ailoaie, sefa Directiei „Piete” din cadrul Primariei. Aceasta sustine ca banii vor incepe sa vina in perioada de vara-toamna. Potrivit proiectului de buget pe anul in curs, pietele trebuie sa aduca venituri cifrate la circa 30 de miliarde de lei. Potrivit sefei de la „Piete”, pina in prezent s-au incasat circa 9 miliarde de lei.
Tonetarii zarzavagii vor fi mutati in piete
In ciuda incasarilor extrem de mici, sefii orasului sint convinsi ca pietele uitate ale Iasului pot aduce bani grei la buget. Acestia au chiar si un plan de rentabilizare, care presupune eliminarea concurentei. „A fost o delasare din partea noastra. Am permis sa se vinda fructe si legume la tonete, desi exista o hotarire de Consiliu Local care interzice expres acest lucru”, a declarat la rindul sau viceprimarul Vasile Dumitriu. Prin urmare, sefii orasului intentioneaza sa-i oblige pe tonetarii zarzavagii sa se mute in piete.
Prima etapa in acest program se va desfasura in Piata Nicolina. „Vrem sa desfiintam toate tonetele din zona si sa-i mutam pe intreprinzatori intr-o noua anexa a pietei, care va fi construita paralel cu actuala parcare”, a explicat Dumitriu. Perimetrul pietei se va mari si prin demolarea zidului de caramida al societatii „Nicolina”, pe locul acestuia urmind sa fie amenajate locuri de parcare pentru camioanele care aprovizioneaza piata. Potrivit viceprimarului Dumitriu, aceste amenajari vor fi demarate imediat ce municipalitatea va ajunge la un acord cu sefii de la „Nicolina”. (M. POPA)

Comentarii