Un preot infrunta Mitropolia si candideaza la Primarie

luni, 31 mai 2004, 23:00
4 MIN
 Un preot infrunta Mitropolia si candideaza la Primarie

„Am avut fabrici cu sute si mii de angajati, care au fost inchise una cite una. Am ajuns piata de desfacere pentru mafia occidentala”. Cuvintele ii apartin unuia din sutele de candidati la primarie din comunele judetului. Cu un gest energic, isi ridica mina in aer si apoi si-o sprijina pe un Evangheliar. Este preotul Petrica Florea, preot in satul Costesti si candidatul PNL la primaria nou-infiintatei comune.
E preot de 18 ani
Florea este singurul preot care si-a depus candidatura intr-una din comunele judetului. Inca de la intrarea in Costesti, din afisele electorale ale PNL zimbeste increzator, cu fata luminata de soare, imbracat in redingota, preotul Florea. Aceeasi imagine zimbeste de pe gardurile darapanate ale satului, de pe zidurile caselor si chiar si din geamul barului in care candidatul PD isi tine discursul electoral in fata citorva sateni. „Preotul? Il gasiti la biserica. Da’ nu mergeti pe drumul drept, ca e rupt podul”, ne ajuta unul dintre oamenii gasiti in bar. Dupa circa doi kilometri de mers prin hirtoape, ajungem la biserica. Preotul tocmai iesea, la pas, cu un buchet de bujori intr-o mina si mestecind din mers o napolitana. Discutam in casa parohiala, in fata unei mese pe care sint aranjate citeva icoane, un Evangheliar si o vaza cu bujori. „Preotului nu ii poate fi indiferent ce se intimpla in parohia sa. De 18 ani de cind sint preot, m-am zbatut pentru oamenii de-aici si i-am ajutat cit am putut. Daca as fi fost macar consilier local in toti acesti ani, i-as fi ajutat poate mai mult”, isi explica Florea decizia de a candida.
Initial, a vrut sa mearga la PRM
Alene, cu fraze intortocheate, dar in care isi calculeaza fiecare cuvint, preotul isi prezinta realizarile si programul electoral. O halta la Costesti, infiintata in 1987, dupa indelungi demersuri la autoritatile vremii. Refacerea bisericii si a capelei din sat. Citeva titluri de proprietate anulate pentru ca cetatenii fusesera improprietariti pe terenul de sport al satului. Drumuri care ar urma sa fie asfaltate. Acordarea de terenuri pentru tineri. Introducerea alimentarii cu apa si gaz metan in comuna. „In afara de Teologie, am terminat si Dreptul, asa ca pot sa-i ajut pe oameni in problemele legate de fondul funciar. Ca preot, le cunosc necazurile si dorintele”, spune Florea.
Preotul a intrat in campanie tirziu, dupa ce a reusit sa-si gaseasca un partid din partea caruia sa candideze. „Initial, am vrut sa candidez din partea PRM, dar a fost ales altcineva. Asa ca m-am indreptat spre PNL, care inca nu-si alesese un candidat propriu. As fi mers independent, dar nu as fi avut posibilitatea sa propun o lista de consilieri. Or fara oameni capabili pe care sa te poti baza, nu poti face nimic. Oricum, la tara alegatorii voteaza omul, nu partidul”, explica Florea.
Legal poate candida, bisericeste nu
Desi candidat la primarie, Florea nu a renuntat si la preotie. Din punct de vedere legal nu este nici o problema. „Conform constitutiei, orice cetatean are dreptul de a alege si de a fi ales. Nici legea electorala nu impune preotilor restrictii in ce priveste dreptul de candidatura. Probleme pot sa apara daca exista reglementari proprii ale bisericii care sa impiedice candidatura”, spune Claudia Postolache, sefa serviciului de prognoze si analize guvernamentale din cadrul Prefecturii. Totusi, conform Hotaririi 410 din februarie 2004 a Sfintului Sinod al Bisericii Ortodoxe, preotii nu au dreptul sa candideze si sa devina membri ai „parlamentului sau consiliilor locale, primar, viceprimar sau sa ocupe functii in administratia publica centrala si locala”. „Concret, Florea ar fi trebuit sa se decida intre calitatea de preot si cea de candidat. Nu poti fi si slujitorul Domnului, si primar in acelasi timp”, afirma Nicolae Dascalu, consilier cultural al Mitropoliei.
Florea este decis sa mearga pina la capat
Desi in vadita contradictie cu spusele superiorilor sai, Florea este decis sa mearga pina la capat. Increzator in sansele sale, considera ca nici un canon nu ii poate interzice sa fie si primar, si preot in acelasi timp. „S-a tot vorbit ca preotii n-ar mai avea voie sa candideze, dar acest eveniment a fost determinat de PSD, fapt fara temei legal, constitutional si canonic”, sustine Florea.
Increderea aratata de Florea are in spate si parerea enoriasilor. Acestia nu vad nici o contradictie intre calitatea de preot si cea de primar. „Ar merge si ca primar. O data nu m-a suparat macar cu o vorba urita. Cit am fost pe la biserica, niciodata nu l-am auzit indemnindu-ne sa-l votam”, spune Augustin Gheorghica, din satul Costesti. Opinia acestuia este impartasita si de Dumitru Toarba, un alt enorias. „E un preot foarte bun, bine vazut de enoriasi. Iar dintre candidati, este unui dintre cei mai bine plasati”, incheie acesta. (Alex ZANOAGA)

Comentarii