Un scenariu exploziv: Alegeri anticipate la Iasi?

marți, 08 noiembrie 2005, 00:00
6 MIN
 Un scenariu exploziv: Alegeri anticipate la Iasi?

Cum sint acum distribuite fortele politice

Consiliul Local functioneaza ca un mini-parlament local. Concret, cei 27 de alesi adopta hotariri vitale pentru viata orasului pe care primarul Gheorghe Nichita si echipa sa de executie sa le duca la indeplinire. Acum, in CL, dintre cei 27 de alesi, 12 apartin PSD. Alti doi sint independenti dupa ce au iesit din PRM. In majoritatea sedintelor de pina acum, cei 14 au mers pe o singura mina, cea a proiectelor propuse de primar. De cealalta parte se afla Alianta DA, care are 11 alesi, la care, de curind, se adauga inca doi de la PC. In total sint 13, asa cum a fost si la sedinta de simbata trecuta. Practic, grupul PSD ^ independeti compun o majoritate simpla. Prin trecerea unui singur consilier din tabara PSD in cea a Aliantei, raportul se schimba radical, PNL-PD si PC preluind practic puterea.
Seful PC sustine ca se afla in negocieri avansate cu independentii
Sefii Aliantei DA au doar doua grupuri tinta de unde sa transfere un consilier. Acestia si-ar putea racola noi sustinatori din grupul consilierilor PSD sau din cel al consilierilor independenti. Sefii DA au la indemina si metodele de convingere. Astfel, pot propune „tradatorilor” functii importante la nivel local.
Aparent, cea mai simpla varianta ar fi convingerea unuia dintre cei doi consilieri independenti. Antimir Dasu si Aneta Manolache au plecat din PRM si nu sint acum angajati politic. Derularea negocierilor cu cei doi fosti consilieri PRM a fost confirmata de liderul filialei iesene a PC, senatorul Radu Terinte. Mai mult, acesta a apreciat ca discutiile cu Dasu si Manolache se afla intr-un stadiu suficient de avansat pentru a se putea conta pe sprijinul lor in plenul CL. „Cei doi sint extrem de nemultumiti ca nu inseamna nimic altceva in actualul consiliu decit o simpla masa de manevra. Au proiecte care nu sint promovate, ci ramin prin sertare. Astfel de proiecte le putem promova noi. Daca vor veni catre noi, ii primim cu bratele deschise, fiind oameni deosebit de seriosi”, a declarat Terinte.
Solcanu: „Va garantez eu ca PSD nu va pierde majoritatea”
Si PSD a demarat negocierile pentru incorporarea celor doi independenti. Contactat telefonic, senatorul PSD Ion Solcanu a admis existenta unor negocieri cu alesii independenti, dar spune ca acestea au fost suspendate pe moment. „Exista discutii in legatura cu trecerea unor consilieri fosti PRM la PSD, atit din Consiliul Local, cit si din Consiliul Judetean. Vom relua discutiile la sfirsitul acestei saptamini”, a declarat Solcanu. Acesta a mai spus ca nu stie de eventuale plecari ale unor alesi locali de la PSD. „Au fost tentative in trecut, dar nu s-a intimplat nimic. Oricum, va garantez eu ca PSD nu va pierde majoritatea nici la municipiu si nici la judet”, a precizat Solcanu.
Cei doi independenti asteapta ofertele
Contactati de noi, cei doi independenti neaga acum orice posibilitate de a trece la vreun partid. Dar nu exclud o posibila schimbare, in viitor. „Deocamdata am hotarit sa ramin independenta. S-ar putea spune ca nu voi putea ramine in aceasta situatie mult timp. In curind va trebui sa-mi exprim pozitia. Deocamdata am votat alaturi de PSD, dar de aici si pina la a ma inscrie in PSD e un pas important”, a explicat Manolache. Totodata, alesul local recunoaste ca a purtat discutii cu reprezentanti ai PC. „Au fost mai multe discutii, dar astazi sint sigura ca nu trec la PC. Am mai multe afinitati personale cu membrii locali ai PC. Oricum, pentru moment am exclus posibilitatea de a ma inscrie la PNL sau PD, cu care nici nu am avut discutii”, a explicat Manolache. Pe o pozitie asemanatoare s-a situat ieri si Dasu. „Oricine discuta cu oricine, dar nu sint legat de nici un partid. Din punctul meu de vedere, nu este foarte important un partid sau altul. Iasul are nevoie de unitate acum”, a afirmat Dasu. Pozitia celor doi consilieri fosti PRM este foarte interesanta, in conditiile in care fostul lor coleg, viceprimarul Constantin Neculau, a anuntat ca vrea sa se inscrie in PSD.
„Sint conditii extrem de favorabile ca o ruptura sa se produca”
Liderul filialei judetene a PNL, deputatul Relu Fenechiu, s-a aratat mult mai rezervat in declaratii, sustinind ca nu are cunostinta de existenta unor negocieri cu membri ai actualei majoritati din CL. „Eu nu am discutat deocamdata cu nimeni. Asteptam sa vedem cum vor decurge evenimentele in continuare”, a spus sec Fenechiu. La rindul sau, senatorul PD Dan Carlan a apreciat ca actuala situatie din CL este prea tensionata. Insa, conform precizarilor acestuia, actualul consiliu local ar putea functiona in continuare, in baza aceleiasi majoritati, daca PSD se va dovedi flexibil. „Se vorbeste despre un razboi intre Alianta DA si primar. Este un razboi, dar unul punctual. Conflictul se poate inchide daca se renunta la aberatia reprezentata de cresterea cu 40% a taxelor si impozitelor locale”, a spus Carlan. Senatorul PD nu a confirmat existenta unor negocieri vizind atragerea unor consilieri din actuala majoritate. In schimb, Carlan a apreciat ca majoritatea s-ar putea rupe de la sine. „S-a ajuns la o situatie extrema. Sint foarte multi nemultumiti in PSD, indeosebi pentru ca au fost fortati sa voteze impotriva constiintei lor. Sint conditii extrem de favorabile ca o ruptura sa se produca. Ma astept cu certitudine ca la prima sedinta a CL sa constatam ca unii consilieri PSD sau fosti PRM vor vota dupa cum le dicteaza constiinta, iar nu partidul. Apoi, orice evolutie este posibila, inclusiv schimbarea culorii carnetelor de membru de partid”, a precizat Carlan.
Scenariile posibile cu alegerile anticipate
Declansarea alegerilor locale depinde si de datele pe care le au la dispozitie sefii DA de la Bucuresti. Eventuale sondaje despre evolutia opiniei electoratului din 2004 si pina in prezent ar putea grabi sau frina un eventual tur de scrutin. Este destul de improbabil ca Alianta DA sa riste fara a sti daca poate cistiga alegerile anticipate. Fara indoiala, o pozitie foarte importanta va fi cea a consilierilor PC. Practic, pentru dizolvarea CL, Alianta DA va avea novoie de votul lor. Politica locala a conservatorilor a fost destul de fluctuanta. Chiar daca acum s-au declarat de partea Aliantei DA, cei doi consilieri vor avea nevoie de asigurari suplimentare pentru a lua decizia de dizolvare a CL. Una dintre acestea ar putea fi includerea celor doi pe locuri eligibile in cazul alegerilor anticipate. Care ar fi consecintele si ce s-ar intimpla dupa eventualele alegeri?
1. In cazul in care alegerile ar fi cistigate de PSD, configuratia actuala a echipei aflate la conducerea Primariei ar ramine probabil aceeasi. In acelasi timp, primarul Gheorghe Nichita isi va continua proiectele aflate in derulare si pe cele anuntate in campania electorala din 2004. Proiectele vor fi insa intirziate citeva luni, respectiv timpul necesar organizarii alegerilor si desemnarii noului Consiliu Local.
2. In cazul unei victorii a PNL – PD – PC, Alianta ii va putea desemna pe cei doi viceprimari ai municipiului. Concret, legea prevede ca viceprimarii sint alesi din rindul consilierilor locali cu votul majoritatii simple. Practic, Alianta ar putea „planta” doi oameni in coasta primarului Gheorghe Nichita. Detinind majoritatea, Alianta si-ar putea impune in CL si propriile proiecte pentru Iasi, izolindu-l totodata pe primar.
Ce spune legea
Daca situatia din Consiliul Local nu se clarifica in urmatoarele sedinte ale acestuia, legea prevede posibilitatea dizolvarii si organizarii de alegeri anticipate. Dizolvarea CL se poate produce daca, in interval de maximum 6 luni, trei hotariri ale acestuia au fost anulate in contencios administrativ prin hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila. Dizolvarea poate fi solicitata si in cazul in care Consiliul Local nu se intruneste timp de trei luni consecutive sau nu reuseste sa adopte in acest interval nici o hotarire, asa cum s-a intimplat simbata. Dizolvarea efectiva a consiliului se face prin hotarire guvernamentala, la propunerea prefectului. Guvernul stabileste data alegerilor anticipate in termen de 30 de zile de la raminerea definitiva a hotaririi de dizolvare a CL.
Primarul PSD din Tirgu Frumos trece la PNL?
Alianta PNL-PD si-ar putea adjudeca si postul de primar in Tirgu Frumos. Surse din cadrul PNL sustin ca s-au purtat negocieri cu primarii PSD din Tirgu Frumos si Hirlau. Daca la cooptarea primarului din Hirlau, Constantin Cernescu, s-a renuntat, adeziunea primarului din Tirgu Frumos, Gheorghe Tataru, este considerata aproape sigura. Acesta a confirmat, de altfel, discutiile purtate cu reprezentantii locali ai PNL si posibilitatea ca anul viitor sa-l gaseasca plecat din PSD. (Felix GUZGA, Alex ZANOAGA)

Comentarii