Unde se mai sta la coada in Iasi?

luni, 01 iulie 2002, 23:00
4 MIN
 Unde se mai sta la coada in Iasi?

Daca pe vremea comunismului se statea la coada pentru orice, democratia a facut din saraci si pensionari campionii acestor adevarate teste de rezistenta. Imbulzeala, transpiratia si nervii lungilor asteptari la venitul minim garantat si lapte praf, la ridicarea pensiilor sau ajutoarelor de deces se afla in top.
Urmeaza cozile birocratice, la inmatriculari de masini, pasapoarte sau plata impozitelor. Statul la coada este un adevarat ritual pe culoarele policlinicilor. Printre "noutatile" in domeniu se numara rindurile la marfuri cu pret redus si la second-hand-uri.
"Mi s-a facut rau de cald si mi-am trimis fiica sa stea la coada"
In zilele in care Primaria distribuie ajutoarele sociale si laptele praf pentru familiile sarace, multimea pestrita nu mai formeaza un rind, ci o gramada haotica si nerabdatoare. Oamenii au inceput sa fie programati in ordine alfabetica, dar imaginea de cohorta continua sa mire trecatorii.
C.E.C-ul de linga Hala Centrala a fost modernizat, s-au facut mai multe ghisee, dar pe data de 10 a fiecarei luni apar cozile la incasarea pensiilor.
"Ce folos ca s-au modernizat daca in zilele de pensie imbulzeala si plimbarea pensionarilor de la un ghiseu la altul creeaza o imagine de furnicar. Mie mi s-a facut rau de cald luna asta si mi-am trimis fiica sa stea la coada", se plinge Constanta Tudose, pensionara.
"Vin la coada cu membrii familiei"
La Casa Judeteana de Pensii, lunea si joia este un vacarm la usa biroului in care se inregistreaza cererile pentru ajutorul de deces. O gramada de batrini in haine cernite asteapta de la sapte dimineata, in picioare, bruma de bani pentru care au cotizat o viata. "Sint birourile mici, iar programul Casei de Pensii este foarte incarcat, de aceea se lucreaza doar doua zile pe saptamina la acest birou. Oamenii vin si de pe la tara, insotiti si de alti membri de familie. Noi facem tot ce ne sta in putinta, dar sint si foarte multi solicitanti, in jur de 75-100 pe saptamina", ne spune Adriana Grecu, directoarea Casei de Pensii.
Tot pensionarii ingroasa rindurile pe la cabinetele medicale din policlinica "Sf. Spiridon". Cozile incep cu noaptea in cap la ghiseul la care se elibereaza bonurile de ordine. La multe dintre cabinete este afisat programul de la ora noua, dar putini medici sint punctuali. "Stam, ce sa facem? Sintem batrini si bolnavi, nu avem relatii, cum vin altii cu cite o asistenta si intra inaintea noastra", se pling citiva batrinei care asteapta la chirurgie.

Reducerile string clientii ciorchine
Preturile mici reprezinta alt punct de atractie maxima pentru ieseni. Campaniile de reduceri de preturi practicate de unii comercianti string ciorchine clientii la usa magazinelor. Sansa de a cumpara un produs cu pina la jumatate din pret mai putin, merita osteneala de-a sta la rind. "Am prins si eu o campanie de 50% reducere din pretul afisat al hainelor. Am economisit aproape 1.000.000 de lei pentru haine de vara. Am ochit din timp produsele care m-au interesat si am asteptat reducerile. Saptamina trecuta, in fiecare zi intre orele16-17, la Mall au fost reduceri, prin rotatie, la mai multe magazine. Bineinteles ca am stat si eu la coada", ne-a marturisit Luminita, asistenta medicala.
Magazinele second-hand care au impinzit cartierele marginase ale Iasului au clienti in permanenta. Cind se primeste marfa, coada se formeaza instantaneu. "Mi se pare normal ca se intimpla asa. Sint lucruri aproape noi, nemtesti sau suedeze, la preturi mai mult decit accesibile. De multe ori calitatea hainelor este mai buna decit a celor turcesti, iar la saracia care este, e un adevarat chilipir sa-ti iei un tricou cu 15.000 de lei", ne-a spus vinzatoarea de la "Renincoor", un magazin second din Pacurari.
Cozile contribuabililor
La Politie, la Biroul de Inmatriculari sau cel de Tamponari din cadrul Serviciului Circulatie Iasi, dupa ce ca se formeaza cozi, trebuie sa mai faci si plecaciuni la functionarul bine ascuns. "Nisa" prin care comunici cu acesta nu este mai mare decit o gura de aerisire, iar pozitia "aplecat" e determinata de strategica conceptie a plasarii ghiseului cit mai aproape de sol. Daca avem nevoie de buletin de identitate nou sau pasaport, trebuie sa fim bine pregatiti sufleteste. Cu toate modernizarile si compartimentarile facute la Evidenta Populatiei, problema cozilor nu a fost eradicata. La Serviciul Pasapoarte situatia este cea mai neagra. Saptamina trecuta, de exemplu, stateai la coada pentru a-ti depune actele necesare obtinerii pasaportului si erai programat pentru 28 august. "Am vrut sa plec in vacanta in Turcia si aveam pasaportul expirat. Cind am auzit cit dureaza pina sa obtin pasaport nou m-am lasat pagubas. Eu ii cred ca sint putini si au cereri multe, dar asa ceva nu exista nicaieri in lumea civilizata!", ne-a spus Eduard Neacsu, student.
La ghiseele Administratiei Publice Locale, rindurile "s-au mai strins", dar rezista in continuare, in ciuda faptului ca s-au deschis birouri de incasare a impozitelor si la nivel de cartiere. Operativitatea functionarelor are si ea partea ei de vina.
"La Primarie pot spune ca am stat la coada citeva saptamini, cite doua-trei zile pe saptamina ca sa-mi inscriu masina pentru impozitare. Pina nu mi-am gasit pila, n-am reusit sa «conving» pe nimeni ca pentru o masina noua nu am nevoie de nici o hirtie de la fostul proprietar, care sa ateste ca au fost platite impozitele din urma", ne-a martrisit Adrian Munteanu, de 47 de ani, taximetrist. El crede ca si operativitatea functionarilor publici care au "ochelari de cal" are un aport substantial la proasta deservire a contribuabililor. (Claudia ENEA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii