Urias scandal financiar, de zeci de miliarde, la Directia Sanitar-Veterinara

joi, 21 aprilie 2005, 23:00
3 MIN
 Urias scandal financiar, de zeci de miliarde, la Directia Sanitar-Veterinara

Activitatea Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) a fost luata la puricat. Reprezentantii Prefecturii sustin ca au gasit nereguli grave in actele lasate de fostul director al DSV, Gheorghe Duminica. „S-au gasit probleme serioase in gestionarea fondurilor publice. Vom sesiza Camera de Conturi, Directia de Finante, Inspectoratul Teritorial in Constructii si Politia pentru aprofundarea cercetarilor si depistarea celor vinovati”, a declarat seful corpului de control al prefectului, Valerian Salavastru. Acesta a vorbit de achizitii dubioase de ordinul miliardelor de lei si de lucrari de constructii efectuate fara existenta avizelor legale. In replica, Duminica pareaza acuzatiile.
Relatii de prietenie cu firme private
Conform precizarilor lui Valerian Salavastru, DSV Iasi a achizitionat prin intermediul Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare (ANSV) un sistem intranet in valoare de 476 milioane lei de la societatea clujeana „IQ Management” SRL. Sistemul intranet ar fi urmat sa asigure accesul electronic al angajatilor DSV la bazele de date nationale cuprinzind informatii despre efectivele de animale din fiecare judet. „Sistemul intranet nu este inca pus in aplicare. De fapt, inspectorii nostri nu au gasit la DSV nici macar un CD care sa cuprinda programul”, a spus Salavastru.
„IQ Management” a facut obiectul a numeroase articole in presa centrala. Astfel, pentru realizarea sistemului intranet de inregistrare a animalelor, „IQ Management” a beneficiat de un contract de 477 miliarde lei, obtinut dupa descalificarea in conditii ciudate a firmelor concurente. Un al doilea contract cu ANSV a fost obtinut de „IQ Management” pentru realizarea celor 42 de pagini web ale directiilor sanitar-veterinare judetene. ANSV a platit pentru fiecare pagina web aproximativ 10.000 de euro, suma considerata de actualul corp de control al Ministerului Agriculturii ca mult exagerata. Cele doua contracte ale „IQ Management” au dus de altfel la declansarea cercetarilor penale impotriva fostului presedinte al ANSV, Liviu Harbuz, si a altor 7 angajati ai agentiei. „Intre conducerea ANSV si cea a «IQ Management» existau niste relatii de prietenie, care este posibil sa fi dus la incheierea unor contracte preferentiale. La timpul respectiv, am sesizat autoritatile cu privire la problemele legate de «IQ Management». Ramine ca ancheta sa elucideze treburile”, a spus fostul director al DSV, Gheorghe Duminica.
Aparatura de 9,7 miliarde lei care nu a ajuns la DSV?
Corpul de control al prefectului i-a reprosat lui Duminica si plata in avans a unor utilaje si aparate de laborator. DSV ar fi platit in contul aparaturii 9,73 miliarde lei, fara insa ca aceasta sa mai ajunga la Iasi. „Intr-o nota explicativa data de fostul director executiv-adjunct, Daniel Curcudel, se spune ca aparatele s-ar afla inca in custodia furnizorului. Nu s-a gasit insa nici un proces-verbal de custodie sau alt document care sa arate ca utilajele exista pe undeva. Oricum, DSV nu avea dreptul sa plateasca pina nu se facea efectiv livrarea”, a spus Salavastru.
Tot in sarcina lui Duminica si a lui Curcudel s-a retinut si efectuarea unor lucrari de constructii in valoare de 1,01 miliarde lei, fara a exista avizele si autorizatiile necesare. Lucrarile au fost efectuate de SC „Con-Trim” SRL la o statie de pompare a apelor uzate si la circumscriptia sanitar-veterinara Tatarasi.
Contactat telefonic, Duminica a respins toate acuzatiile aduse de oficialii Prefecturii. „Sistemul intranet functioneaza de anul trecut. Nu e vina mea ca nu s-au obosit sa deschida calculatorul. Nu stiu de nici un aparat platit si care sa nu fi intrat in unitate. In ce priveste lucrarile de constructii, i-am avut tot timpul pe inspectorii ITC la noi. Cum s-ar fi putut face ceva fara toate avizele?”, a spus Duminica. (Alex ZANOAGA)

Comentarii