Va veni minunea?

miercuri, 12 octombrie 2005, 23:00
8 MIN
 Va veni minunea?

Din Catedrala Mitropolitana se iveste o maicuta batrina, maruntica. Duce in miini o scindura ingusta, lunga de trei ori cit ea, si in cealalta un ciocanel de lemn. Prima lovitura de toaca asterne o liniste mormintala peste lumea pestrita din curte. E semn ca din catedrala se scoate catafalcul cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, pentru a fi purtat in procesiune. In urma cu 58 de ani se intimpla acelasi lucru, de care doar batrinii isi mai aduc aminte. Sfinta era scoasa in procesiune prin satele Moldovei pentru a se alunga marea seceta de dupa Razboi, ce omora oameni si animale. Credinciosii de atunci asteptau moastele cu lacrimi de bucurie si cu faclii in miini. Astazi, oamenii au luminari si busuioc si se inghesuie sa fie cit mai aproape de Sfinta inchisa in racla de argint si de soborul de preoti. In vara lui ’47, procesiunea lasa in urma nori de ploaie bogata si troite ridicate de credinciosi cu icoana Sfintei Parascheva. Astazi, procesiunea pe strazile Iasului e un spectacol impresionant, pe care toata lumea vrea sa-l imortalizeze cu camere de luat vederi, cu aparate de fotografiat sau pe telefoanele mobile performante.
Icoanele sfintilor
Pentru prima data dupa 58 de ani, moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost scoase, ieri, in procesiune pe strazile Iasului. Un eveniment dublat de prezenta unui alt sfint, Apostolul Pavel, ale carui moaste au fost aduse la Iasi de la o manastire din Grecia. In timp ce negustorii de pe trotuarul de linga Palatul Culturii abia s-au trezit si ies din corturile lor somnorosi sa-si etaleze marfa in calea procesiunii, in Catedrala Mitropolitana se fac ultimele pregatiri si slujba este pe sfirsite. Se ivesc mai intii preotii care poarta icoanele mari ale sfintilor cinstiti in aceasta mare sarbatoare, apoi studentii teologi cu prapuri. Aproape 2.000 de oameni adunati in curte privesc tinta spre intrarea in Catedrala, de unde iese o maicuta in virsta, cu o toaca lunga. E inconjurata de alte maicute, venite din mai toate manastirile Moldovei. Femeia loveste puternic scindura o data si in curte se lasa liniste. Apoi, toaca scoate ritmic sunete: primul alai se urneste pe scari, sa faca loc impresionantului sobor de preoti.
Cintece pentru slava Sfintei si telefoane mobile
Zeci de minute bune dureaza pina se sfirsesc cele doua siruri lungi de prelati imbracati in straie stralucitoare. In urma lor apar apoi elevii seminarelor teologice din Arhiepiscopia Iasilor, care se mai hirjonesc si se imbrincesc un pic inainte de a iesi din Catedrala. Un preot si-a scos de sub sutana un pieptene mic si-si aranjeaza repede parul inspicat cu fire albe. Sa nu arate zburlit cind o da ochii cu multimea. Afara se filmeaza si se fac fotografii nonstop. Catafalcul Sfintei Prascheva, purtat pe umeri de alti 14 preoti, toti in putere, sa poata duce cale de citiva kilometri racla grea de argint, iese la lumina. O tiganca incepe sa arunce harnica florile si busuiocul din miini pe catafalc. Nimereste mai mult in capul preotilor. Florile cad pe jos, fiind calcate in picioare de pelerini. Jandarmii tin multimea la distanta, folosind chiar ghionturile, si procesiunea incepe sa se miste spre poarta din spatele Catedralei in cintarile elevilor de seminar. Unii dintre ei isi scot telefoanele mobile in timp ce cinta si incep sa faca fotografii. Peste sutana cusuta cu fir aurit, un preot poarta pe el un adevarat harnasament special de care este prinsa o statie portabila si doua megafoane cocotate la inaltime pe o bara groasa. Seamana a extraterestru.
Primarul, lovit cu busuioc in cap
In urma raclei de argint, multimea pare un fluviu ce curge alene la vale. Oamenii arunca busuioc spre Sfinta, iar preotii din jurul ei se straduiesc sa-l puna pe marginile catafalcului. Cite un buchet il mai loveste in cap si pe primarul Gheorghe Nichita, care merge alaturi de arhiepiscopul Calinic Botosaneanul. Procesiunea intra pe ingusta strada Sfintul Andrei. La trecerea Sfintei, ciinii de prin curtile oamenilor se linistesc ca prin minune. Patrupedele isi revin insa si hamaie apoi la pelerinii mai din coada. La Biserica „Sfintul Andrei” se face prima oprire si se dau din nou glas rugaciunilor si cintarilor . „Acuma urca dealul spre Palat”, se aude prin statiile jandarmilor. Circulatia se opreste de tot. Pe platoul din fata Palatului Culturii e curat ca in palma si strazile sint stropite din belsug cu apa, sa nu se ridice praful de la talpile oamenilor. In jurul crucii albe de la Monumentul Eroilor, din fata Bisericii „Sfintul Nicolae Domnesc”, este adunata alta lume. Procesiunea, cu calugaritele in frunte batind toaca, se apropie, iar IPS Daniel, insotit de IPS Panteleimon, Mitropolitul de Veria – Grecia, iese din biserica sa intimpine Sfinta. O fanfara de militari da onorul si intoneaza „Desteapta-te, romane”. Este momentul cind Mitropolitul de Veria preda in mod oficial IPS Daniel sipetul de argint masiv cu fragmente din moastele Sfintului Apostol Pavel. Se aduc multumiri oaspetilor din Grecia si se da citire mesajului de prietenie al Prea Fericitului Hristodoulos, Arhiepiscopul Atenei si Primatul intregii Grecii. Cei doi sfinti sint purtati apoi pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfint, inapoi spre Catedrala Mitropolitana. In urma lor merg acum si inaltii prelati ai celor doua Biserici, iar primarul pare pierdut printre atitea sutane. Pe drum, multimea se subtiaza, iar in curtea Mitropoliei mai ajung aproape 1.000 de oameni.
Nu s-au dus la procesiune, sa prinda loc in fata
Raclele sfintilor sint asezate la locul lor in curte, si inaltii prelati se retrag in biserica, dupa ce mai intii saruta primii moastele si binecuvinteaza multimea cu cruci mari batute cu nestemate. Unii dintre pelerini stau asezati la coada, sa atinga si ei moastele. Nu s-au dus la procesiune ca sa prinda un loc mai in fata. Aproape o ora dureaza pina ce trec pe la catafalc preotii, maicutele si elevii de seminar. Fiecare pleaca in miini cu busuioc si flori sfintite. La urma, multimea da sa se inghesuie, se stirneste imbulzeala, dar jandarmii fac repede ordine, ii imping inapoi si asaza gardurile de fier in calea lor. In Catedrala a inceput deja ultima slujba de pomenire a Mitropolitului Dosoftei, care va fi declarat oficial drept sfint abia miine. Afara, preotii isi dezbraca straiele stralucitoare si unii vorbesc la telefoanele mobile. Scoase cu doua zile inaintea sarbatorii, moastele celor doi sfinti vor ramine in curtea Catedralei pentru a fi venerate chiar si de pelerini mai intirziati, pina duminica seara. Sau chiar luni diminata, dupa cum vorbeau unii preoti. „Pe cei mai multi ii asteptam sa vina miine (astazi – n.r.) si vineri, cind e de fapt hramul. Oricum, sintem pregatiti pentru multa lume”, spune un preot.
Opt ore la coada pentru a atinge Sfintele Moaste
Cei care au dorit in decursul zilei de ieri sa se roage la moastele Sfintei Parascheva si ale Sfintului Apostol Pavel au avut de stat in picioare peste sapte ore. Acest fapt se petrece in conditiile in care prin curtea Mitropoliei, in decurs de o ora, se perinda aproximativ 1.200 de persoane. Pentru a se ruga la Sfintele Moaste, sute de oameni veniti din colturile indepartate ale tarii ajung sa stea nedormiti cu zilele. „Am plecat din Oradea ieri dupa-amiaza la ora 15 si am sosit in Iasi azi-dimineata la ora 7. Iar de atunci si pina la ora 2 am stat la coada sa ne rugam la moaste. Asa a fost in fiecare an. Acum sintem istoviti si ne pregatim de plecare”, ne-a declarat Corina Szekely. Aceasta a adaugat ca „recordul” de stat la coada il detine de acum patru ani, cind, pentru a vedea briul Maicii Domnului, a stat in picioare douazeci de ore. In decursul zilei de ieri, pe la moastele celor doi sfinti au trecut in medie 200 de pelerini pe ora, majoritatea fiind din Moldova, existind insa si oameni din Oltenia, Muntenia sau Ardeal. Astfel, pe la racla Sfintei Parascheva s-au perindat credinciosi din Teleorman, Caracal, Oradea, Orsova, Craiova. Marea majoritate dintre cei cu care am stat de vorba spun ca vin pentru o zi, cit sa atinga Sfintele Moaste, neavind unde sa stea. „Nu ma bazez eu pe sarmalele Primariei”, a spus Adriana Ursu, care a venit tocmai din Caracal. Este de asteptat ca vineri, de Ziua Sfintei Parascheva, cozile sa atinga din nou proportii uriase, cu durate de pina la 20 de ore.
Programul de azi si miine
In aceasta dimineata, la ora 9, va sosi la Iasi PF Teoctist, Patriarhul BOR. Inaltul prelat va primi, de la ora 11, la Universitatea „Al.I. Cuza”, titlul de „Doctor Honoris Causa”. Dupa slujbele de dimineata, in curtea Catedralei Mitropolitane, de la ora 10:30, se va face sfintirea apei (Agheasma Mica) si Sfintul Maslu. La ora 12:30, manifestarile religioase se vor concentra la Casa Dosoftei din fata Palatului Culturii, care va fi sfintita in prezenta inaltilor prelati. Iubitorii muzicii religioase sint invitati la Centrul de Conferinte „Providenta” din CUG, unde, de la ora 17, vor avea ocazia sa asculte corurile liceelor din Mitropolia Moldovei si Bucovinei inscrise in concursul coral „Cintati Domnului”.
Miine, de hramul Cuvioasei Parascheva, va fi proclamata oficial canonizarea Sfintul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, si binecuvintarea pelerinilor. La Iasi vor fi vineri foarte multi politicieni. Surse din cadrul PSD spun ca, avind in vedere ca simbata este programata o intilnire mare cu toti deputatii si senatorii, precum si cu sefii filialelor PSD din Moldova, membrii staff-lui acestui partid vor fi la Iasi chiar de miine. In timp ce PNL are se pare o lista lunga de politicieni care si-au expirmat intentia de a participa la hramul Sfintei Parascheva, cei din PD au o agenda foarte incarcata, si nu vor fi prezenti la Iasi.
Strada Lapusneanu: Atmosfera boema de anii ’30, cu poale-n briu, cafea la nisip si Zaraza
Strada Lapusneanu retraieste atmosfera boema a epocii trecute. Spre deosebire de anii trecuti, cind strada era plina de comercianti ambulanti, acum aleea a devenit un lacas al amintirilor. In fata fostului cinematograf „Tineretului” au fost amenajate trei standuri care sa aminteasca de viata anilor ’30. Trecatorii au avut ocazia sa descopere traditiile culinare din secolul XIX, sa vada un salon oriental, cu o narghilea sau cafea la nisip, dar si un salon boieresc si costumele din acele vremuri. „Expozitia de traditii culinare ale secoului XIX a fost gindita ca trei spatii amenajate, unul sub forma unui interior taranesc, un salon boieresc si un salon oriental. Prin aceasta expozitie am incercat sa stirnim curiozitatea iesenilor, sa se orienteze spre vremuri de altadata”, a spus Mihaela Tudose, muzeograf la Muzeul Unirii. Standurile amenajate special cu aceasta ocazie cuprind un cuptor traditional cu poale-n briu, baclavale, colaci, produse gastronomice de atunci – care au fost impartite oamenilor pe strada, dar si mobilier vechi care a apartinut cindva boierimii. Toate acestea erau invaluite de muzica anilor ’30, cu melodii ca „Zaraza”, „Iubesc femeia” sau „Cind felinarele se aprind”, toate acestea auzindu-se de la un gramofon de o virsta cu acele cintece.
30 de scoli vor avea liber miine
Multi elevii ieseni vor avea in aceasta saptamina un weekend prelungit. Cele mai multe scoli vor fi inchise vineri, cind este hramul Sfintei Parascheva. „Pina acum, am primit peste 30 de solicitari de la directori care vor sa amine cursurile de vineri. Toate cererile au fost aprobate si, cu siguranta, exemplul va fi urmat si de alte unitati”, a spus ieri Camelia Gavrila, inspectorul scolar general. Printre scolile care vor avea liber de Sfinta Parascheva se numara Colegiile National, „Negruzzi”, liceele „Cantemir”, Eminescu” si Grupul Scolar „Virgil Madgearu”. Cursurile care nu se vor tine vineri vor fi recuperate in alte zile. „Orele se reprogrameaza la fiecare scoala in parte. Unele vor prefera sa preluneasca programul de luni pina vineri pentru recuperarea orelor, altele vor invata intr-o zi de simbata”, a spus Camelia Gavrila. (Carmen MAFTEI)

Comentarii