Verdict: greva!

joi, 17 februarie 2000, 00:00
6 MIN
 Verdict: greva!

Greva avocatilor a afectat insa mai serios activitatea Politiei si a parchetelor locale. De la inceputul protestului, in afara de Iulian Petrescu – tinarul acuzat de lovituri cauzatoare de moarte – alti patru indivizi, suspectati de diverse "gainarii", au reusit sa paraseasca celulele in care erau inchisi pentru ca n-au beneficiat de asistenta juridica. Aceasta situatie fara precedent l-a dus la exasperare pe prim-procurorul Parchetului de pe linga Judecatoria Iasi, Emilian Eva, care a exclamat: "Actiunea avocatilor este o forma de favorizare a infractorului".
Sute de oameni au batut de pomana drumul pina la Iasi
Ieri, in cea de-a doua zi de greva a avocatilor, sute de oameni, citati ca martori sau invinuiti, s-au prezentat la instantele judecatoresti ca sa cunoasca cum "merg" procesele lor. Insa au aflat ca au venit degeaba, urmind sa-si repete drumul alta data. Singurii la care roata justitei nu s-a oprit au fost cei care, din lipsa de bani sau alte motive, nu si-au tocmit avocati si s-au prezentat in fata judecatorului singuri.
Desi de la bun inceput, avocatii au anuntat ca, pentru atingerea scopului, – abrogarea ordonantelor guvernamentale prin care sint obligati sa plateasca TVA -, suspendarea activitatii este totala, chiar cu riscul de a lasa in libertate infractori periculosi. Totusi, avocatii au incercat sa demonstreze ieri ca nu pot trece de barierele impuse de pericolul social pe care l-ar reprezenta unii infractori care, prin sansa, ar putea fi pusi in libertate.
Mogos da explicatii
In acelasi timp, cele petrecute la Tribunal – atunci cind doi avocati i-au reprezentat din oficiu pe cei zece tineri acuzati de delicte grave – au nemultumit-o pe avocata desemnata de unul dintre inculpati ca sa-i apere interesele. "Nu inteleg ce s-a intimplat. Eu am lucrat la dosarul acesta, eu stiu care este povestea lui si ma trezesc ca o colega de a mea a fost desemnata ca avocat din oficiu pe delegatia mea. Cum poate ea sa-l reprezinte pe clientul meu cind eu am fost cea care am lucrat la dosar", se intreaba avocata.
Ii raspunde avocatul Adrian Mogos, decanul Baroului Iasi: "In cazuri cu totul si cu totul exceptionale, consiliul baroului poate interveni prompt prin desemnarea unor avocati din oficiu. Nu dorim sa se bulverseze activitatea justitiei ca sa fie haos", a precizat decanul Baroului iesean, avocatul Adrian Mogos. La Iasi, dupa cum ne-a declarat avocata Carmen Bernic, membrii consiliului au hotarit ca pot lasa deoparte interesul pentru care se afla in greva doar in cazurile deosebit de grave, respectiv omorurile si situatiile in care cercetarile Politiei s-au intins pe perioade mai mari de 2-3 ani.
Cit va mai dura greva?
Avocatii intra astazi in a treia zi de greva. Ei spun ca nu isi vor inceta protestele decit in ziua in care vor vedea negru pe alb ca ordonantele care ii transforma in platitori de TVA vor fi abrogate. "A mai fost o promisiune in acest sens si acum o luna, dar totul a ramas la nivel de discutii. Or ce este doar verbal nu are valoare", a declarat decanul Baroului iesean, avocatul Adrian Mogos. Acest lucru inseamna ca, pina cind Guvernul nu va depune armele in fata avocatilor, acestia nu isi vor relua activitatea, definitivarea proceselor, indiferent de cauza, lungindu-se pe un interval de timp mai lung decit cel obisnuit. Desi ar exista unele semnale pozitive de la Guvern ca ordonantele 215 si 217, care au paralizat practic activitatea in justitie, vor fi anulate, avocatii nu isi vor relua robele din cui mai devreme de vineri. "In functie de sedinta de guvern de miine (azi – n.r.) vom sti ce conduita sa adoptam si pe perioada urmatoare", a mai precizat avocatul Adrian Mogos.
Indignare la Parchet
Greva avocatilor a continuat sa ingreuneze si activitatea procurorilor ieseni. Desi la Parchetul de pe linga Judecatoria Iasi politistii nu au prezentat in cursul zilei de ieri nici o persoana cu propunere de arestare preventiva, protestele avocatilor au afectat insa in mod colateral cercetarea penala. "Mandate de arestare nu au fost eliberate, si nici nu mai vorbesc de cei carora le expira mandatele de arestare preventiva. De exemplu, numai azi unul dintre arestati pentru «furt calificat» a fost pus in libertate. Miine mai expira un mandat, iar poimiine, inca doua. Daca avocatii vor continua in acest mod, actiunea lor este o forma de favorizare a infractorului" – ne-a declarat Emilian Eva, prim-procuror al Parchetului de pe linga Judecatoria Iasi.
La Parchetul de pe linga Tribunal, in unele cazuri, avocatii si-au oferit serviciile doar pentru finalizarea unor cauze grave (tentativa de omor sau omor). "Beneficiar" al unui mandat de arestare in lipsa, emis in urma cu un an, pentru "tentativa de omor", Ion Todirascu a fost prins de politisti in cursul zilei de ieri si prezentat procurorilor pentru a fi arestat. Conform Codului de Procedura Penala, in astfel de cazuri se impune o serie de verificari asupra identitatii celui arestat in lipsa, precum si pentru verificarea materialului probational pe baza caruia s-a emis mandatul. In urma acestor cercetari, care au loc in prezenta unui avocat ales sau desemnat din oficiu, se apreciaza daca mandatul poate fi confirmat sau nu.
Din cauza grevei, cercetarile in cazul Todirascu nu au putut avea loc, acuzatul raminind in arestul Politiei pentru urmatoarele 24 de ore pe baza unei ordonante de retinere. Ziua de astazi se anunta una dificila, atit pentru Ion Todirascu, cit si pentru politistii care l-au prins si procurorii care vor sa-l aresteze.
Dosarele politistilor ar putea fi date peste cap
Suspectii prinsi in ultimele zile de Politie si prezentati mai apoi la Parchete cu propuneri de arestari preventive s-au transformat in adevarate pietre de moara legate de giturile politistilor implicati in cercetari. Confruntati cu eliberarea unor suspecti datorita grevei avocatilor, politistii considera ca, in unele cazuri, individul iesit din arest la aer liber poate sa-si piarda urma, sa-i influenteze sau sa-i ameninte pe martori sau sa-si schimbe declaratiile date anterior. Atunci cind o persoana eliberata din arestul Politiei dispare fara urma lasindu-i pe anchetatori cu cercetarile neterminate, politistii nu au altceva de facut decit sa-l dea pe individ in urmarire generala sau locala, sperind ca-l voi prinde mai tirziu.
Iulian Petrescu, primul beneficiar al grevei
Prima problema a aparut in legatura cu indivizii anchetati de procurori si care au ajuns in arestul Politiei Judetene, pe baza unui mandat de arestare. In cazurile grave, suspectii isi petrec cel putin 30 de zile in arest, fiind prezentati la instanta ori de cite ori vechiul mandat expira si se impune prelungirea acestuia cu altul nou. Si in aceste cazuri prezenta avocatului ales de suspect sau prezentat din oficiu este decisiva. Politistii il scot pe individ din arestul Politiei si-l aduc in instanta de judecata. In fata judecatorului, procurorul arata motivele pentru care se impune prelungirea mandatului in vreme ce avocatul suspectului poate pleda pentru eliberarea clientului sau. Daca una din cele doua parti – procurorul sau avocatul – lipseste de la mediere, procedura se suspenda, iar suspectul este pus in libertate. In aceasta situatie s-a aflat alaltaieri tinarul Iulian Petrescu, acuzat de lovitura cauzatoare de moarte. Barbatul a plecat acasa dupa 60 de zile petrecute in arestul Politiei intrucit procurorii ieseni n-au putut obtine de la instanta prelungirea mandatului, motivul fiind greva avocatilor.
Doi baieti din Budai fac cu ochiul avocatilor
Avocatul joaca un rol decisiv in desfasurarea anchetelor facute de politisti si coordonate de procurori. In momentul in care Politia prinde un suspect, persoana respectiva poate fi retinuta de politisti vreme de 24 de ore. A doua zi de la prinderea presupusului infractor, Politia il duce pe acesta la Parchet, iar procurorul decide daca se impune sau nu arestarea individului. Atunci cind se discuta arestarea suspectului, avocatul trebuie sa fie de fata la ancheta pentru a-i apara drepturile clientului banuit de o anumita infractiune. Intrarea in greva a avocatilor i-a determinat pe politisti sa lase libere unele persoane care trebuiau arestate de procurori, lipsa avocatului suspendind orice fel de audieri. Ca un exemplu, doi baieti din Belcesti, Cristi Bodai si Ionel Viorel, au fost retinuti luni de politisti sub banuiala ca l-au agresat pe Cristinel Nistor, luindu-i cu forta geaca de fis, fesul si 450.000 lei. Ordonanta de retinere folosita de politisti a iesit alaltaieri din vigoare, iar cei doi tineri au pornit-o spre casa, procurorii neavind pirghiile legale sa decida daca ii aresteaza sau nu intrucit avocatii nu s-au prezentat la lucru. Suspectati de tilharie, cei doi ar putea ajunge in fata procurorilor cind se va termina greva avocatilor. (Adriana PLECAN, Dragos STINGU, Ioan MILICA)

Comentarii