Vitan va fi dat pe mina Parchetului

luni, 14 mai 2001, 23:00
4 MIN
 Vitan va fi dat pe mina Parchetului

Fostul prefect, Florin Vitan, ar putea fi cercetat pentru fals intelectual si abuz in serviciu in "Afacerea Tudorache". In calitate de prefect, el a girat realizarea celei mai mari afaceri funciare din ultimii 10 ani, o afacere evaluata la un milion de dolari. Prin semnatura lui Florin Vitan, fostul director al Agentiei Nationale a Domeniilor Statului, Alexandru Tudorache, a devenit stapinul unei mosii la care nu avea nici un drept legal. Actuala echipa aflata la conducerea Prefecturii s-a aratat decisa sa ceara anularea titlului de proprietate al lui Tudorache. Totodata, Prefectura va cere sesizarea Parchetului cu privire la infractiunea de fals intelectual comisa cu ocazia improprietaririi lui Tudorache. Desi prefectul Corneliu Rusu Banu a evitat sa nominalizeze un vinovat pentru ilegalitatea comisa, de actiunea Prefecturii sint vizati membrii fostei Comisii judetene de fond funciar (CJFF), condusa de Florin Vitan.
Au scos din palarie 50 ha de teren
Alexandru Tudorache a primit in dar o mosie de 50 ha la "Agromixt Miroslava", peste drum de "Metro", desi proprietatea revendicata de Tudorache se gasea in satul Hilita, din comuna Costuleni, la peste 40 de kilometri distanta de "Agromixt". Tudorache a cerut anul trecut retrocedarea a 50 de hectare de teren in baza prevederilor legii Lupu. Primaria locala nu a avut suficient teren pentru a-l improprietari si a cerut opinia Comisiei judetene de fond funciar. Aceasta a gasit, insa, de cuviinta sa-l improprietareasca pe Tudorache la Miroslava, desi legea interzice imperativ efectuarea de transferuri dintr-o comuna in alta. Nici un moment nu a fost luata in calcul acordarea unor despagubiri, desi aceasta posibilitate este singura permisa de lege. Practic, Tudorache a devenit din mostenitorul anonim al unei tarlale la Costuleni, posesorul unei mosii estimate la aproape un milion de dolari.
Verificarile dispuse de Prefectura in cazul lui Tudorache au demonstrat un intreg sir de ilegalitati, comise la punerea in posesie a fostului sef al ANDS. Concluzia finala a fost ca improprietarirea lui Tudorache s-a facut in dispretul reglementarilor legale. "CJFF trebuia sa dezbata o propunere a Comisiei locale si sa o aprobe sau nu. In fapt, comisia locala nu a cerut CJFF validarea unei cereri de punere in posesie, ci doar analizarea situatiei. Comisia judeteana a votat cu totul altceva decit i se ceruse, ceea ce constituie elementele unui fals intelectual", a declarat secretarul general al Prefecturii, Tudor Leonte. Reprezentantii Prefecturii s-au abtinut sa-i nominalizeze pe cei direct vizati de aceasta acuzatie. "Nu noi stabilim vinovatii. Vom cere Parchetului sa cerceteze chestiunea, iar acesta se va pronunta", a precizat Rusu Banu.
Vitan spera sa se anuleze titlul, dar nu sa-l condamne
Cercul de suspecti, in acest caz, este insa extrem de restrins, reducindu-se la membrii de atunci ai CJFF. Primul vizat este fostul prefect, Florin Vitan, cel care a condus sedinta si a aprobat hotarirea CJFF. Desi este indirect acuzat de comiterea unei infractiuni, Vitan considera ca acuzatia de fals intelectual nu are nici un fundament. "In cazul in care instanta va considera ca titlul de proprietate este ilegal, singurul efect este anularea acestuia. Nu exista o raspundere penala pentru emiterea eronata a unei hotariri. Legile fondului funciar prevad sanctiuni doar pentru cazul in care punerea in posesie este impiedicata. Ideea ca la emiterea hotaririi CJFF s-a comis un fals intelectual este parerea unor oameni care nu cunosc legea. Au existat zeci de titluri anulate. In nici un caz nu s-a pus problema unei raspunderi penale sau administrative", s-a aparat fostul prefect. Vitan a incercat sa acrediteze ideea ca o improprietarire ilegala nu poate atrage nici o sanctiune.
Tudor Leonte: "Nu poate exista o ilegalitate fara vinovati"
Parerea sa a fost insa ferm contrazisa de Tudor Leonte. "Se poate merge mai departe. Emiterea unei hotariri ilegale se incadreaza la categoria «abuz in serviciu» sau «neglijenta in serviciu». Aceste infractiuni, ca si falsul intelectual, sint fapte pentru care exista sanctiuni mentionate in Codul Penal. Nu era nevoie ca o astfel de sanctiune sa fie prevazuta expres si in legislatia de fond funciar", a explicat secretarul Prefecturii.
Nimeni nu a mai fost acuzat pina acum de abuz in serviciu in cazul unei improprietariri ilegale. Leonte considera, insa, ca lipsa unui precedent nu inseamna ca vinovatii nu trebuie sanctionati. "Nu discutam despre ce a fost in trecut. Daca nimeni nu a mai fost urmarit penal in astfel de situatii, nu inseamna ca s-a si procedat corect. Nu poate exista o ilegalitate fara vinovati. Este o procedura absolut normala ca atunci cind s-a sesizat o infractiune sa fie cautati si vinovatii pentru aceasta", a incheiat Leonte. (A. Zanoaga)

Comentarii