Ieseni ispititi de diavol in fiecare clipa

Subtitlu

luni, 04 aprilie 2011, 12:29
21 MIN
 Ieseni ispititi de diavol in fiecare clipa
Centrul de Recuperare din Pacurari are doua rezerve cu cite trei paturi

„Am 38 de ani, sint iesean. Sint sportiv de performanta, performanta cu bere si vin, fara tarie. Am fost internat la Spitalul «Socola» de trei ori pina acum", isi incepe Marcel (nume fictiv-n.r.) povestea. Sotia sa, ascunsa in spatele unui zimbet fortat si dureros, continua: „A doua zi de Paste a pus pilota in mijlocul patului si i-a dat foc. A dat foc la perdea in bucatarie. A avut un moment acum doi ani cind efectiv s-a dezbracat si a iesit gol in strada, in ploaie. Mi-au spus vecinii. Am dat divort de el, am zis ca o sa il dau la brazda, nu am reusit nici asa. Bea foarte mult, in doua zile umplea doi saci de sticle. Este foarte greu sa te lupti cu o boala ca asta, trebuie sa aiba vointa si cel de linga tine", a marturisit femeia. Ne aflam intr-o incapere ce apartine Catedralei Catolice „Sf. Tereza", in Nicolina. Este marti, 29 martie, sedinta a inceput la ora 18. In cerc stau 12 oameni: sapte barbati, patru femei venite sa ii sustina pe unii dintre ei, dar si dr. Ovidiu Alexinschi, medic psihiatru in cadrul Spitalului „Socola" si coordonator al Asociatiei Grupurilor Alcoolicilor in Recuperare (ACAR). Sintem la intrunirea saptaminala a unuia dintre grupurile din care fac parte ieseni, dar si membri ai familiilor lor. Alcoolul le-a rapit ani din viata, i-a distrus profesional si aproape ca le-a dezbinat familiile. Sint oameni care au dus povara alcoolului si care se lupta sa stea departe de calvar. Din motive lesne de inteles, identitatea acestora este protejata in acest reportaj.

„Am 38 de ani, sint iesean. Sint sportiv de performanta. Performanta cu bere si vin. Fara tarie. Am fost internat la Spitalul «Socola» de trei ori pina acum. M-am abtinut prima data in jur de noua luni, un an. Am recazut dupa aceea, iar am fost internat in spital, iar m-am abtinut sase luni, am recazut. Acum am o luna si jumatate de cind nu mai beau", a marturisit Marcel, incercind sa lungeasca ultimul timp al abstinentei care era, de fapt, o luna si o saptamina. „Mai marim zilele astea, ce sa facem… Simt sindromul, sper totusi sa nu il mai am. Am trecut prin perioade lungi fara alcool, bautura te poate distruge. Te crezi Stefan cel Mare, cind, de fapt, apar certuri, probleme, iti pierzi serviciul. Cind m-am apucat din nou de baut, am crezut ca pot sa tin totul in friu", a continuat Marcel hotarit. Sotia sa ii improspateaza memoria si le spune celorlalti: „In doua ore bea cinci litri de bere", a completat ea zimbind amar. „Ei, imi luam pet-ul de bere si ma uitam la televizor toata noaptea. Nu dormeam, ma mai duceam si prin crisma, dar consumam mai mult acasa, sa nu fie probleme…", a precizat Marcel. „Tipa de il auzea tot blocul", adauga sotia lui, zimbind din nou, ca sa arate ca problemele erau, si inca mari. „Cu sotia cum sa fie?! Ea mergea pe drumul drept, eu mergeam si eu, tot drept il vedeam in felul meu, ca eram mereu beat. A doua zi… ma durea capul. Trebuia sa ma dreg", povesteste Marcel. „Si azi mi-a zis ca daca se mai enerveaza mult, bea doua litri de rachiu si se duce dracului", spune sotia lui ingrijorata. Barbatul se ascunde in spatele vorbelor: „Nici prin cap nu-mi trece! Eu rezist la chestia asta, poate sa bea unul linga mine. Asa am lasat si tigarile. L-am tinut pe „nu" in brate, am noua ani de cind nu mai fumez. Asa sper sa fie si cu bautul", isi aminteste barbatul. Trecutul pare a fi insa unul amar. „Anul trecut s-a dus la verisoara mea la boxa, a desfacut lacatul, nu ma intrebati cu ce, lua cite cinci litri de vin, isi punea la cap si bea. Pai cind s-a apucat a doua oara de baut, nu ii spuneam nimic. Ii dadeam pace, nu aveam cu cine sa discut. A doua zi de Paste a pus pilota in mijlocul patului, i-a dat foc. A dat foc la perdea la bucatarie. Daca ar fi sa va spun cit am tras eu ca sa il aduc pe drumul cel bun si tot nu stiu daca am sa reusesc intr-un final…", spune sotia lui zimbind, dar cu vocea tremurata.

„Cind se apuca de baut, umplea in doua zile doi saci de sticle"

Marcel e categoric: sotia era, de fapt, de vina, pentru ca il cicalea cind ii era lumea mai draga. „Eram in sevraj, nu mai aveam ce sa beau, mi-era rau si trebuia sa ma dreg. Ea nu voia sa imi dea bani… Ea, de fapt, tot ma provoca, eu ii ziceam: «Tu, taci». Ea, nimic! Ma cicalea cind eram beat si ma stirnea si mai tare. Lasa, domnule, omul in pace cind e beat. A doua zi cind se trezeste ii spui ce ai de spus", a continuat, indignat, Marcel. „Dumneavoastra vedeti numai partea aceea ca doamna va sicaneaza, dar sa vedeti ce frumos e cind esti treaz si stai de vorba cu unul beat teapan si care incepe sa iti explice cum se fac bombele atomice… E plictisitor, plescaie din gura mult si prost. Atunci credeti-o si pe doamna. Eu stiu ce spun…", completeaza rizind in hohote un alt membru al grupului. „Eu nu o acuz. Eu o cred! Femeia are dreptate in felul ei, dar partea ei de vina e ca te stirnteste cind esti in al noualea cer, in mijlocul faptei, si vine si isi baga coada", incearca sa explice Marcel. Sotia sa insa arata cu zimbetul pe buze ca sicana nu era degeaba. Femeia are doua servicii, iar acasa ajungea doar seara, atunci cind sotul ei intrecuse de mult masura. Desi ea se chinuia sa isi creasca copiii, sa le ofere un trai decent, barbatul uneori nici nu avea serviciu, iar atunci cind avea unul, salariul nu ajungea niciodata acasa. Desi impartea bani copiilor din jurul blocului, alor sai refuza sa le dea intotdeauna. „Cind se apuca de baut, umplea in doua zile doi saci de sticle. Bea foarte mult! Inainte de a doua internare la Socola, lua salariul vinerea si se mai ducea la serviciu joia. De vineri si pina joi il bea tot. La un moment dat ajungea de ridica numai capul de pe perna. A avut acum doi ani un moment cind efectiv s-a dezbracat in pielea goala si a iesit in strada, in ploaie. Eu eram la serviciu, copiii la tara, mi-au spus vecinii. Am dat divort de el, am zis ca o sa il dau la brazda, nu am reusit nici asa. E foarte greu sa lupti cu o boala din asta. Spui ca lupti, dar sa aiba bunavointa si cel de linga tine. Trebuie sa pui accent pe altceva decit pe bautura", a incheiat femeia. Marcel recunoaste ca viata lui lipsita de bautura nu se compara cu cea in care era tot timpul in stare de ebrietate. „Diferentele dintre atunci cind beau si atunci cind nu beau sint ca de la cer la pamint. Observ, stiu ca e mai bine fara alcool, sper sa fie asa si in continuare", a concluzionat Marcel.

 „Beam vin cu galeata, mai greu era ca trebuia sa car galeata"

„Tot cam asa ceva eram si eu. Si tot nevasta ca a dumneata aveam. Vai, ce ma cicalea! Cind m-am casatorit, eram profesionist. Femeia ce a zis: «Las ca il fac sa se lase!» Ce sa lasi?! Din coada de ciine sita de matase nu faci! Femeia ma tot judeca cind veneam acasa, tot hodorogea, spunea. La fel si eu, o fugaream, o dumnezeiam, injuram, zvirleam dupa ea cu ce nimeream. Necazuri, greutati foarte foarte mari. Pina tot… la fel mi-a spus, mi-a tot spus: bai, te las, dau divort! Copiii, si ei, fugeau de mine cind ma vedeau, ca de dracu. Nu eram tata. Nu apucam asa de bine sa ii vad, asa ca uneori nici nu ii cunosteam ca is ai mei", a intervenit Mihai, un alt membru al grupului, in virsta de 51 de ani acum. Barbatul a povestit ca in urma cu patru ani a hotarit sa spuna stop consumului de alcool si celui de tutun. Stop dupa o perioada atit de lunga, incit o poti asemana cu una necesara pentru pensionare, spune glumind ieseanul. „Nevasta e acum plecata. Are doi de ani de cind a plecat, dar a plecat dupa ce nu am mai baut. Inainte nu faceam absolut nimic. Nu mutam un pai in casa, veneam seara cleste si plecam dimineata spre prima crisma. Lucram in constructii, beam vin cu galeata, mai greu era ca trebuia sa car galeata, dar vad ca am rezistat. Apa nu as fi putut sa beau asa. Salariu, de unde sa il aduc acasa?! Din contra, mai ceream inca de la femeie bani sa imi iau tigari", a continuat ieseanul. Mihai s-a hotarit, astfel, in urma cu patru ani sa renunte la alcool si tutun. A mers la medic, iar timp de doi ani si jumatate a reusit sa se tina departe de vicii. „Anul trecut, chiar de Revelion, a venit cineva pe la mine si m-a mincat sa iau un pahar de vin. Am piscat un pic, nu aveam nici nevasta acasa. A dat telefon un baiat insa si i-a spus surorii mele. Si a venit sor-mea pe la mine si gata a fost. Eu de acum ma apucasem sa golesc sticlele de prin vitrina. Am avut noroc ca a venit sora mea la timp si m-am lasat. Dar am baut! A fost o alunecare, dar daca continuam asa, o luam de la capat. Vai, si auzise si femeia si ma tot suna de patru, cinci ori pe zi: «Ce faci? Tot mai bei?» Valeu, imi pusesem in cird! Bai baiete, cind auzeam telefonul, nu mai stiam ce sa fac, sa nu il mai aud. Ca stiam ca gata, iar ma ia la roata!", a adaugat rizind barbatul.

A mai trecut un an si jumatate de atunci, timp in care Mihai nu a mai consumat alcool. Acum a invatat sa aiba grija de gospodarie si isi asteapta sotia acasa de sarbatori. „Cu chiu, cu vai, am scapat si am trecut hopul. Nu am murit, sper nici sa nu mor. Si e foarte bine. Inainte nu stiam nimic. Dar ce, cumparam macar chibrituri in casa? Stiam eu ceva?! Acum am invatat sa fac totul singur: spalat, calcat, mincare. Trebuie sa imi vina nevasta acum de Paste. O astept. Lumea nici nu ma crede ca m-am lasat. Eu cel putin acum am inceput sa ii mai cunosc pe vecini. Ca daca eram continuu numai beat, nici nu ii mai stiam care is. Ma uitam ca nu mai stiam nici de cind e facuta o casa sau alta, desi, ehehe, ea era facuta de mult…", a incheiat Mihai.

„Cind am ajuns pe aeroport am intrat in primul bar"

Ion spune ca este relativ nou in cadrul grupului. A venit pentru a doua oara la sedinta, alaturi de sotia lui. „Totul a pornit efectiv de la o criza. Am coborit din autobuz si am cazut secerat pe strada. Era o problema neuropsihica. Am mers la medicul de familie, mai aveam doua internari la Spitalul «Socola». Deci am mers din pas in pas pina am ajuns in faza asta. Pina atunci nu am constientizat, ziceam «Eh, beau si eu un pahar». Apoi mi-am dat seama ca am depasit orice limita si ca trebuie sa iau masuri", a marturisit Ion. Desi familia a incercat sa il ajute si inainte, barbatul a refuzat sprijinul sotiei si al copiilor. „Au incercat in fel si chip: «Bai, opreste-te, ai o virsta, toate acelea». Fiica mea de la Londra m-a si luat doua luni la ea, a zis ca ma tine departe si ma las. Dupa doua luni de abstinenta, cind am ajuns pe aeroportul din Baneasa am intrat in primul bar si am baut un coniac. In toamna la fel, cit a fost sotia plecata, am tot crescut consumul. Eu eram un bautor zilnic, ca sa spun asa. Zilnic, la locul de munca. Acolo s-a ales asa de bine personalul incit sa fim de aceeasi teapa, sa nu ne pirim unii pe altii. Daca venea ziua si eu nu imi luam doza, lipsea ceva, parca trecuse degeaba ziua aia. Cam ultimii zece ani asa au fost", a continuat Ion zimbind. Dincolo de umor insa, barbatul sustine ca si-a dat acum seama de greseala facuta. „Nu mai merge! Dar de ce sa continui, daca practic nu e ceva necesar?! Pina acum am considerat ca e un lucru necesar, toata lumea spunea: «Bai, o bere si un vin, e ok, sint considerate alimente, nu e o problema». Ma bucur insa ca pot impartasi din experienta mea si celorlalti si incerc sa trag invatamintele care trebuie trase. Pentru ca altfel, nu vad alta cale de iesire", a marturisit ieseanul. Sotia sa, ingrijorata ca barbatul nu va reusi sa mentina abstinenta, i-a spus medicului ca se gindeste sa scoata butucii de vita de vie si sa goleasca beciul. „Acum ce o sa faca, dom’doctor, daca se duce la munca? Pai am zis sa taie butucii ca, daca nu, vine ginerele si toarna acid sulfuric la fiecare butuc in parte", a spus ingrijorata sotia barbatului. „Ce o sa faca?! Ia Antalcool si stie. Am vorbit foarte clar despre asta, trebuie sa ii fie bine, sa vina la intilnirile cu grupul", i-a raspuns dr. Ovidiu Alexinschi femeii, aratind importanta tratamentului medicamentos si a terapiei.

Solutia lui Florin: a schimbat berea pe rachiu

Florin este si el nou in grup si este la prima incercare de a abandona alcoolul. Problema il apasa atit de mult, incit omul a si uitat citi ani are. „Am 49 de ani", a inceput Florin povestea. Cumata lui, venita sa il sprijine, ii aminteste insa ca virsta lui este, de fapt, de 39 de ani. „Arata ca la 49 cind a mers la spital. Cind am venit in Bucium si l-am vazut neras, vai de capul lui, a fost o scena de groaza. Chiar ca spuneai ca are 49 de ani", a adaugat femeia. Florin isi aminteste ca totul a inceput acum sase ani, atunci cind a deschis un magazin mixt in sat si un bar. A inceput sa consume alcool din ce in ce mult, pina cind, intr-o zi, a realizat ca a ramas singur. „Sint un sportiv de bere, de baut nu m-am oprit niciodata in timpul asta, am baut zi si noapte. Continuu, chiar patru litri pe zi, nu tin minte sa fi baut apa. Am vazut ca si copiii s-au retras, si nevasta, si familia. Ceva nu e bun! Si am dat-o pe rachiu, am zis ca poate nu le place berea…", a povestit Florin despre „solutia miraculoasa" pe care a gasit-o ca sa isi apropie familia. Intr-o zi a baut atit de mult insa, incit diagnosticul pus de medicii SMURD si de cei din spital a fost de coma alcoolica. „Au fost mai multe probleme adunate in timp care l-au determinat sa tot creasca consumul: s-a despartit de prima nevasta, apoi s-a spinzurat fratele meu, tot in urma consumului de alcool, apoi a plecat a doua nevasta in Italia, din cauza unor banci. Asa s-a ajuns aici. A baut mult si am chemat SMURD-ul si l-a dus la spital, la «Socola» unde a ramas trei saptamini. Si dupa aceea, cu ajutorul domnului doctor, am ajuns aici in grup. Acum e la prima incercare si sper ca si ultima. Ca ii declar razboi!", a adaugat cumnata barbatului. Desi i-a fost greu, Florin sustine ca odata cu abandonarea alcoolului s-au imbunatatit si relatiile cu copiii. „Prima saptamina cind m-am dus acasa, am deschis magazinul, direct cu ochii acolo, la alcool. Am intors capul mai mult fortat. Acum ma inteleg mai bine cu copiii. Inainte auzeam numai: «Tata, da si mie bani». Atunci ca sa pot sa scap de ei, ca sa pot sa beau o bere: «Ia de-aici». Acum gata, nici macar nu mai cer bani, vin si stau cu mine", a incheiat ieseanul.

Veteranul grupului: „Eu imbinam utilul cu placutul: serviciul cu alcoolul"

Spre deosebire de Ion si Florin, Alexandru este veteranul grupului. Are 36 de ani si frecventeaza grupul de cinci ani. „Am reusit sa ma opresc pe ultima suta de metri datorita familiei si unor suturi luate de la viata. Eram un consumator zilnic si devreme. Nu eram un stil boem sa stau in circiume sa scriu poezii. Eu imbinam utilul cu placutul: serviciul cu alcoolul. Era o falsa chestie de a-ti face curaj: «Oau, ce tare sint, muncesc inca o ora, doua in plus». Imbinam utilul cu placutul si cind scoteam ciinele afara, era un tur de forta, ciinele isi facea treaba, semnam si eu condica la «gradinita». Saracul ciine a si murit intre timp, dar era o rasa activa: daca il scoteam toata ziua afara era OK, si daca el ma scotea pe mine afara toata ziua, iar era OK", si-a amintit Alexandru zimbind amar. La spital a decis sa mearga dupa ce s-a certat foarte tare cu sotia. Avea deja citiva ani de cind consuma alcool de dimineata, din ce in ce mai mult. Amenintat ca va fi parasit, barbatul si-a dat seama ca a intrecut limitele. „Am fost de bunavoie la medic, singur, ca ma certasem cu nevasta. Se pare ca nu am gestionat situatia cum trebuia. Pentru ca, din fericire, sint altii care consuma alcool in cantitati agreabile si care consuma rar. Cind am constientizat, sotia a fost mereu linga mine. Mi-a fost ca o mama, a avut grija sa imi iau tratamentul, retetele, a tras foarte mult pe linga mine. Fara familie, fara sprijinul familiei nu poti, e greu", a continuat Alexandru. In urma tratamentului de trei luni si a perioadei de spitalizare, barbatul a continuat sa vina la intilnirile cu grupul de suport. „Spre mindria mea nu ajunsesem inca la stadiul de decadere totala, dar nici mult nu mai aveam. In primele saptamini, va spun sincer, era o chestie asa: am doua saptamini de abstinenta, am trei, am patru. La un an ne cintam intre noi aici. Probabil ca intilnirile lucreaza undeva in subconstient, benefic a fost sigur, din toate punctele de vedere, am dezvoltat si prietenii. Eu nu am tremurat ca nu beau. Dar imi lipsea scopul. Nu mai aveam unde sa plec, nu mai aveam anturajul, era scopul si durata vizitei: am luat paharelul si am plecat", a mai spus ieseanul. Asa ca, dupa o perioada de abstinenta totala de patru ani, Alexandru s-a confruntat cu o recadere. „Am calcat pe bec si am reinceput un usor consum. O bere, un pahar de vin, nu a fost o decadere totala. Dar presupun ca ma intorceam rapid de unde plecasem cu patru ani in urma cit erau atunci. Eu fac parte din categoria fericita. Am avut si noroc, pentru ca am reusit sa ma redresez si sint acum realizat. Nu stiu in ce masura, dar am casa, masina, familie, tot ce vreau. In cazuri ca acesta, trebuie mers si cerut ajutor de la medic, fara nici o rusine", a incheiat Alexandru.

Dr. Ovidiu Alexinschi a declarat ca ieseanul este unul dintre oamenii care pot fi mindri de felul in care au evoluat dupa ce au abandonat alcoolul. „Este extraordinar cit de mult ti s-a transformat viata. Cit de mult ai reusit sa te mobilizezi si sa lucrezi dupa. E unul dintre cazurile emblematice, te-ai pus pe picioare. Realmente, se poate prezenta oriunde cu capul sus: are afacere, familie, copil, adica se cunoaste in mod real schimbarea. Iar sa vii de multi ani in fiecare marti la aceeasi ora in acelasi loc conteaza mult, e o ancora psihologica importanta", a explicat dr. Alexinschi.

Alcoolicii ajung mai intii la Socola

In anul 2009, in Clinica de Dezintoxicare din cadrul Spitalului de Psihiatrie „Socola" au fost internati 1.315 ieseni dependenti de alcool. In anul 2010, numarul lor a fost de 1.318. Acestea sint internarile continue, spun medicii, la care s-ar putea adauga si numarul celor care sint adusi de catre Politie din cauza starii avansate de ebrietate, dar care pleaca din spital la doar citeva ore, dupa ce se simt mai bine. Doctorii definesc dependenta de alcool ca o necesitate de a consuma si de a creste zilnic acel consum. „Se considera ca un bautor zilnic al unei cantitati mai mici sau mai mari de alcool este alcoolic. Iar cind creste si consumul deja devine clar dependent de alcool, putem vorbi de alcoolism cronic. Sint si pacienti care consuma alcool in episoade, beau cantitati mari, dupa care au perioade de abstinenta. Asa numitii «tipsomani», dar tot dependenti se cheama", a declarat dr. Cesara Botezatu, medic psihiatru in cadrul Clinicii de Dezintoxicare a Spitalului „Socola". Media de virsta in care se incadreaza cei internati la spital este intre 25 de ani si 65 de ani, potrivit medicilor. „Procedura pe care o utilizam noi aici e cea de detox. Pacientul vine in stare de intoxicatie cu alcool, in stare acuta, si intra in perioada de dezintoxicare cu tratament medicamentos, alaturi de suport psihologic. Tratamentul dureaza doua saptamini, sint si care pleaca dupa o zi, doua, dar sint si care vor sa faca ceva pentru ei si ramin pina la final. Sistemul de aici este cel de usi deschise, rudele pot veni oricind, la orice ora sa ii viziteze pe cei internati, bolnavii au voie cu telefon mobil", a adaugat dr. Cesara Botezatu. Numarul internarilor este unul constant de-a lungul anilor, spun doctorii, la fel cum este si numarul recidivelor. „Majoritatea pacientilor alcoolici sint cu recidive. In sensul ca cel putin 50% din cazurile grave sint cele in care au existat internari in trecut. Iar intre internari trece o perioada lunga, de minimum sapte luni, pina cind ei ajung din nou in starea acuta. Mai toti sint adusi de familie, mai rar vin si singuri, cind constientizeaza ca au tulburari de integrare sociala", a declarat prof. dr. Calin Scripcaru, managerul Spitalului „Socola". Doctorii au mentionat ca recidivele, sau recaderile, cum mai sint numite, sint cauzate de mai multi factori. „Ca si alcoolismul, recidiva este cauzata de factorii socio-economici, de depresie, de mediul in care socializeaza persoana, dar si de zonele din care provine. Daca are productie proprie de alcool, automat e si consumator. Toate acestea pot duce la obiceiul de a consuma alcool, chiar si esecul de orice fel este un factor negativ", a precizat dr. Cesara Botezatu. 

„Au trecut prin club persoane de la profesori universitari pina la maturatori de strada"

O parte dintre pacientii internati la Spitalul „Socola", cei care isi doresc sa renunte la consumul de alcool, sint directionati catre Asociatia Cluburilor Alcoolicilor in Recuperare (ACAR). Coordonatorul Asociatiei, dr. Ovidiu Alexinschi, este si medic psihiatru in cadrul Spitalului „Socola". In anul 2005 a fost infiintat la Iasi Centrul de Recuperare ce contine doua rezerve a cite trei paturi, locul unde pacientii pot beneficia de o perioada de postcura. Terapia de care au parte iesenii in Centru reprezinta, astfel, o perioada de tranzitie intre spital si casa. Din anul 2005 si pina in prezent, peste 300 de persoane au beneficiat de terapie in Centrul de Recuperare ACAR. De asemenea, sute de ieseni au participat la intilnirile saptaminale ale celor sase cluburi de suport, patru in municipiu si doua in Raducaneni. „Este altceva decit alcoolici anonimi. Metoda este folosita in 34 de tari din intreaga lume. Am fost specializati in Italia pentru asta, acolo unde exista 2.500 de grupuri. Superioritatea metodei este ca se utilizeaza familia care este afectata enorm de problema alcoolismului. Persoanele care au probleme cu alcoolul vin la sedintele de grup insotite de catre cineva din familie. Scopul nu este doar abstinenta, ci si schimbarea comportamentului violent, agresiv", a explicat dr. Ovidiu Alexinschi, coordonatorul ACAR. Pentru ca schimbarea stilului de viata dureaza, intilnirile au loc pe termen nelimitat. „Se poate recadea chiar si dupa zece ani, dar cam 60% dintre cei care urmeaza programul Centrului ajung la abstinenta pe termen lung. Avem oameni care nu mai beau de sase ani, iar asta este extraordinar. Clubul este o imagine in miniatura a societatii. Au trecut prin club persoane de la profesori universitari pina la maturatori de strada", a continuat dr. Alexinschi.

„Orice invat are si dezvat"

Medicul sustine ca dependenta de alcool nu poate fi controlata decit prin abstinenta si ca, din contra, este corelata si cu alte probleme grave. „Alcoolul se asociaza cu depresii grave, cu anxietate, tulburari delirante sau chiar demente. Sint barbati care la 37-38 de ani au dementa alcoolica, stau cu pampers si se uita in tavan. Doar zero consum iti garanteaza zero probleme, este o capcana sa crezi ca poti controla, odata ce ai depasit limite. Din fericire, alcoolismul nu este altceva decit un reflex voluntar repetat si orice invat are si dezvat. Este importanta terapia cu medicamente, ca sa eviti sevrajul, dar este important si travaliul psihologic pentru a intelege ca alcoolul te distruge ca individ: psihologic, economic, familial, spiritual, profesional. Sint drame, mai ales daca in familie mai sint si copii", a mai spus dr. Alexinschi. Astfel, persoanele care au trecut de spitalizare sau tratamente pot participa la intilnirile saptaminale ale grupurilor de suport. „Discutiile sint libere, nu se conduc dupa o terapie, ci pe anumite teme propuse care ating viata cotidiana a unei familii. De exemplu comunicarea intre soti, relatia intre parinti si copii. Temele tin de sistemul familial si ii ajuta sa inteleaga cum sa dezvolte sistemul si sa nu recada", a precizat Ramona Ciobanu, asistent social si operator al unui grup din cadrul ACAR. Asistentul sustine ca in club se aduce in discutie alcoolul, de obicei, atunci cind intra o familie noua sau cind o persoana fie a recazut si a revenit la intilniri, fie a rezistat tentantiei de a mai consuma alcool intr-o anumita situatie. Iesenii care doresc sa contacteze reprezentantii ACAR o pot face la adresa Sos. Rediu Tatar, nr. 21-23, Pacurari, Iasi sau la adresa de email acar_2004ro@yahoo.com.

Alcoolul omoara mai multi oameni ca SIDA si TBC la un loc

Aproximativ doua milioane de romani au probleme cu alcoolul, arata un studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In Romania, media anuala a consumului de alcool este de 15,3 litri pe cap de locuitor, spre deosebire de 12,2 litri cit e media europeana. Doza considerata inofensiva pentru un om sanatos este de sapte grame de alcool pur pe zi, arata studiul. Organizatia atrage, insa, atentia ca excesul de alcool omoara mai multi oameni decit SIDA si TBC la un loc. Aproape o suta de romani mor anual pentru ca beau prea mult, potrivit aceluiasi raport.

Un pliant intocmit de catre Directia de Sanatate Publica Iasi in cadrul campaniei "Adevarul despre alcoolul etilic" si care era disponibil la Centrul de Recuperare ACAR arata care sint stadiile si tipurile intoxicatiei cu alcool:

A. Intoxicatia acuta voluntara cu alcool etilic (betia obisnuita) are mai multe stadii:

Stadiul Euforic (alcoolemia 0,3-0,5g) – se caracterizeaza prin scaderea discernamintului critic.

Stadiul Ebrios (alcoolemia 1,5-2,5g) – se caracterizeaza prin depresiunea activitatii neuropsihice, limbaj incoerent, tendinta de somn, discernamint tot mai precar, confuzie.

Stadiul Paralitic (alcoolemia 2,5-4g) – se caracterizeaza prin abolirea reflexelor conditionate, limbaj neinteligibil, perturbarea coordonarii motorii, somn profund de citeva ore.

Stadiul Comatos (alcoolemia 3,5-5g) – se caracterizeaza prin abolirea reflexelor spinale, pupile marite si imobile, plus deprimat, respiratie rara si zgomotoasa, scaderea temperaturii corpului, coloratie vinetie a extremitatilor. Moartea se poate produce in general la o alcoolemie de 5 g prin oprirea respiratiei.

B. Betia alcoolica supraacuta

In general apare la copii sau in cazul indivizilor care pariaza ca pot consuma intr-un timp foarte scurt mari cantitati de alcool. Faza de excitatie trece rapid si persoana intra in stadiul comatos si colaps circulator sever care duce la deces.

C. Alcoolismul cronic

Se realizeaza prin consumarea frecventa a unor cantitati variabile de bauturi alcoolice timp mai indelungat. Determina dependenta si dezvolta tulburari neuropsihice. Alcoolicul devine iritabil, predispus la acte de violenta, perversiuni sexuale, crime.

19 trepte care marcheaza declinul alcoolicului

Acelasi pliant intocmit de catre Directia de Sanatate Publica arata ca, potrivit British Medical Association, exista 19 trepte care marcheaza declinul alcoolicului si care constituie un adevarat semnal de alarma pentru consumatorii de alcool:

1. Consum ocazional

2. Inceperea consumului constant

3. Consumul pe furis

4. Aparitia sentimentelor de culpabilitate

5. Incapacitatea de a aprofunda o problema

6. Sanctionarea pentru conducerea auto sub influenta alcoolului

7. Pierderea autocontrolului

8. Comportamentul megaloman

9. Neimplinirea promisiunilor si hotaririlor

10. Evitarea familiei si prietenilor

11. Necazuri la serviciu

12. Resentimente nejustificate

13. Alterarea gindirii

14. Deteriorarea morala

15. Indiferenta pentru hrana

16. Incapacitatea de a intreprinde o actiune

17. Resturi de veleitati intelectuale

18. Recunoasterea infringerii totale

19. Nevoia continua si obsesiva de a bea

Testul CAGE

Directia de Sanatate Publica atragea atentia in cadrul campaniei "Adevaruri despre alcoolul etilic" prin intermediul unui pliant disponibil la Centrul ACAR asupra testului numit CAGE (cusca).

C (Cut-engleza) – Ai simtit vreodata nevoia de a termina cu consumul de alcool?

A (Annoyed) – Ai fost vreodata plictisit de remarcile sotiei, prietenilor, familiei care iti spun ca este cazul sa termini cu consumul de alcool?

G (guilt) – Ai incercat vreodata un sentiment de vinovatie pentru ca esti consumator de bauturi alcoolice?

E (eye opener) – Ai consumat vreodata bauturi alcoolice ca prim lucru cind te trezesti din somn, "cind deschizi ochii"?

Daca raspunsul este DA la cel putin doua din aceste intrebari, inseamna ca esti alcoolic! Nu ezita sa consulti imediat medicul!

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii