Cum s-a votat in oras si judet

marți, 24 noiembrie 2009, 00:15
8 MIN
 Cum s-a votat in oras si judet

PSD a cistigat la pas in Iasi alegerile prezidentiale in primul tur. Mircea Geoana l-a surclasat in judet pe Traian Basescu. Presedintele in functie a obtinut insa o victorie de moral, potrivit numaratorii paralele realizata de PDL acesta obtinind cele mai multe procente pe municipiul Iasi. La nivelul judetului, marea majoritate a votantilor s-au declarat fiind de acord atit cu reducerea numarului de parlamentari, cit si pentru un parlament unicameral.

"Ziarul de Iasi" va prezinta imaginea in detaliu a votului de duminica in judet. Potrivit datelor prezentate de Biroul Electoral Central (BEC) dupa numararea a 98,81% din voturile exprimate, Traian Basescu a cistigat primul tur cu 32,43% din voturi, fiind urmat de Mircea Geoana cu 31,16%. Liberalul Crin Antonescu a avut sustinerea a 20,02% din electorat in timp ce candidatul PRM, Corneliu Vadim Tudor, a obtinut un scor de 5,55%. Independentul Sorin Oprescu s-a clasat abia pe locul patru in preferintele romanilor cu 3,18% din voturi, in urma cadidatului UDMR, Kelemen Hunor, care a adunat 3,84% din voturi.

La Iasi, Geoana, Antonescu si Oprescu, peste media nationala

Centralizarea voturilor facuta de Biroul Electoral Judetean (BEJ) pentru alegerile prezidentiale arata ca cele mai multe voturi in judet le-a obtinut Mircea Geoana, acesta adunind un procent de 36,44% din voturile electoratului iesean prezent la vot. Traian Basescu a obtinut 27,68% din voturile iesenilor din judet, mai putin decit la nivel national cu 4,75 procente. Liberalul Crin Antonescu a luat in judet un scor peste media nationala. Potrivit BEJ, Crin Antonescu a luat in judet 21,76% din voturi, cu 1,72% mai mult decit la nivel national.

Organizatia PDL a pierdut in judet primul loc la scor in primul tur al alegerilor prezidentiale, obtinind locul al doilea dupa PSD. Practic, Mircea Geoana l-a spulberat pe Traian Basescu, cumulind in fata candidatului sustinut de PDL nu mai putin de 8,76 procente.

La finalizarea centralizarii voturilor din judet, candidatul independent Sorin Oprescu a adunat 4,92% din voturile iesenilor, fata de 3,18%, cit a obtinut pe plan national. Singurul care a mai obtinut la Iasi peste 5% a fost Corneliu Vadim Tudor, candidatul PRM, acesta primind 5,13% din voturile din judet.

Basescu si-a adjudecat municipiul

Reprezentantii PDL se pot lauda doar cu o victorie de moral, cistigind cu citeva procente mai mult din electoratul din municipiul Iasi. Potrivit cifrelor rezultate dupa numaratoarea paralela facuta de PDL, Traian Basescu l-a depasit pe Mircea Geoana in municipiul Iasi cu 2,45%, cei doi candidati care vor merge in turul doi obtinind 30,56% respectiv 28,11% din voturi. Potrivit cifrelor prezentate de PDL, candidatul PNL Crin Antonescu a avut in municipiu un scor mai bun decit in judet, acesta fiind votat de 24,99% dintre ieseni.

Diferenta mare dintre voturile obtinute de Geoana si Basescu in judet a fost vazuta de liderul PDL Iasi ca fiind neasteptat de mare, fiind insa justificata de acesta prin migrarea unei parti din electoratul PDL catre candidatul PNL.

"Problema rosie" din mediul rural, definita de liderul filialei iesene a PDL, Dan Carlan ca fiind trendul de pierdere la unele din primariile PNL si PDL a voturilor pentru candidatii partidelor din care faceau parte alesii locali in favoarea PSD, pe fondul impartirii voturilor de centru-dreapta intre PDL si PNL, a anulat potrivit lui sefului filialei judetene a PDL avantajul pe care Traian Basescu l-a avut in mediul urban.

"Regional a existat un avantaj pentru Traian Basescu pe mediul urban mare. Pe rural, in intreaga Moldova a existat o mare «problema rosie» care a contrabalansat situatia. Pe centru-dreapta a existat un candidat care a luat in jur de 20% din voturi, majoritatea din drepul PDL. Cifrele pe judet fac parte dintr-un tablou care reflecta trendul zilei alegerilor la nivel regional. La Botosani s-a pierdut cu 17%, la Vaslui cu 19%, la Vrancea cu 12,7%, la Neamt cu 6,1% si la Bacau cu 5,5%. Suceava e singurul judet unde am cistigat cu o diferenta de 8%. Pe municipiul Iasi am avut acelasi deficit dat de Antonescu, care a luat 24% din voturi, cu 10% mai mult decit a luat PNL la europarlamentare, aceste voturi fiind luate tot de la PDL. Din acest motiv diferenta pe municipiu nu este atit de mare pe cit ne asteptam", a declarat Dan Carlan.

"In turul doi se pleaca de la zero"

In contextul in care filiala judeteana a PDL se afla sub supravegherea directa a lui Radu Berceanu si a lui Vasile Blaga, dupa ce rezultatele obtinute in ultimele runde de alegeri, atit locale, cit si nationale, au fost considerate a fi sub asteptari, Dan Carlan a refuzat sa comenteze stabilitatea sa in functia de sef al filialei. "Pozitia este ultimul lucru la care ma gindesc acum. Sint lucruri mult mai importante in acest context. Oricum, cine stie meserie stie ca in turul doi se pleaca de la zero", a declarat Dan Carlan.

"Domnul Carlan nu stie cum sa scoata camasa in fata sefilor de la Bucuresti. In loc sa spuna ca nu si-a facut treaba, spune ca i-am luat noi voturile. Carlan sufera acum pentru ca trebuie sa munceasca pentru a aduna voturi. Acelasi lucru este valabil si pentru Gheorghe Nichita. Noi, liberalii, nu am avut o viata usoara la Iasi, dar lumea incepe sa se lamureasca cine vrea sa faca treaba si cine nu", a raspuns Cristian Adomnitei, seful filialei municipale a PNL.

Liderul local al PSD, primarul Gheorghe Nichita, s-a declarat multumit de rezultatul alegerilor din primul tur, considerind cistigarea municipiului de catre PDL ca fiind meritul parlamentarilor democrat-liberali. "Cifrele nu fac decit sa confirme ce am spus eu acum o saptamina jumatate, cind am prezentat un sondaj care il dadea pe Basescu cu 3% in plus pe municipiu, PSD urmind sa cistige judetul cu o diferenta de 2%. Eu consider ca am iesit chiar mai bine decit am spus, iar aceasta e o dovada ca atunci cind eu spun ceva zic un adevar si nu incerc sa ii manipulez pe ieseni. Ma bucur ca am reusit sa cistigam si multe primarii PDL si PNL. Stiu ca multi se regasesc in glumitele lui Basescu, dar democratia este in pericol daca el mai iese o data presedinte. Nu am nimic cu iesenii care l-au votat dar ii rog sa se intrebe ce au facut pentru Iasi Basescu, Dan Carlan si PDL", a declarat primarul municipiului.

"A fost cel mai slab BEJ de dupa 1990"

Constantin Adascalitei, vicepresedintele Consiliului Judetean, s-a laudat ca a reusit sa duca PSD pe primul loc in Colegiul 3, in care deputat este Petru Movila de la PDL. Din cele 14 comune ale Colegiului 3, din care 6 cu primari PSD, 5 cu primari PDL si 3 cu primari PDL, reprezentantii PSD sustin ca au cistigat in 12 comune, pierzind doar o comuna in favoarea PDL si facind egal intr-alta.

"In colegiul pe care l-am coordonat, PSD si PDL au avut cite 812 voturi la Dagita si am pierdut la o diferenta mica, 415 de voturi PSD fata de 499 PDL in Horlesti, comune cu primari PDL. Aceasta este practic o infringere la scor a PDL si a lui Movila pentru a doua oara dupa alegerile europarlamentare. Potrivit trendului de la referendumul cu reducerea numarului de parlamentari, Movila ar trebui sa isi dea demisia pentru ca acolo el nu mai reprezinta nimic", a declarat vicepresedintele CJ.

Deputatul PDL l-a atacat la rindul sau pe oficialul CJ, sustinind ca a folosit angajatii firmei de paza pe care o detine pentru a intimida oamenii din comuna Probota, pentru a vota cu PSD. Totodata, seful de campanie al PDL in comuna, Adrian Gradinaru, sustine ca oameni pusi de primarul din PSD al comunei au practicat o campanie "sub orice critica". "Preotului Gherman Valentin, care l-a primit la biserica pe domul deputat Movila, i s-au spart geamurile la masina. I s-a distrus chiar si o livada, adica pur si simplu oamenii primarului i-au smuls 380 de puieti", a declarat Gradinaru.

Potrivit acestuia, din cele 8 bannere ale PDL, 6 au fost furate, iar altele doua, puse in curtile oamenilor au fost vandalizate noaptea. "Adascalitei sa isi faca un control la cap si sa ii ceara demisia lui Nichita, ca a pierdut alegerile pe municipiu. El este la prima generatie cu cravata si crede ca a inventat democratia cind de fapt a amenintat oamenii din Probota cu angajatii de la IGS. A facut o campanie mizerabila. Oamenii PSD au intrat in curtea unor cetateni la care am apelat pentru a pune bannerele si ne-au decupat fata si mie si lui Traian Basescu. Plingeri am facut la 112, dar politia nu a facut nimic. Biroul Electoral Judetean nu l-am sesizat, ca fost cel mai slab BEJ de dupa 1990. Nu a facut nimic. Daca aplica legea la virgula se inchideau 80% din sectii", a declarat deputatul Petru Movila.

Potrivit primarului din Probota, Vasile Dadu, acuzele la adresa sa "sint o diversiune". "Daca Movila imi spune cum a reusit sa piarda alegerile alaturi de marele om politic Constantin Simirad, o sa imi dau eu demisia din postul de la CJ", a adaugat Adascalitei.

Vicepresedintele CJ s-a amuzat pe tema alegerilor pentru primarie din Valea Seaca, unde candidatul PSD a cistigat in fata celui de la PDL la o distanta de 122 de voturi. "Dupa turul doi cind au fost anulate alegerile, Simirad mi-a spus «Bai, Costelus bai, va mai trebuiau cinci voturi». Azi i-am dat un mesaj sa-l anunt ca PDL mai avea nevoie in turul trei de 5% din electorat", a declarat Constantin Adascalitei.

Marea majoritate a iesenilor a raspuns "da" la referendum

Cei mai multi dintre ieseni au votat la referendum atit pentru un Parlament unicameral, cit mai ales pentru reducerea numarului de parlamentari. Potivit BEJ, din cele 308.833 voturi valabil exprimate la referendumul privind diminuarea numarului de parlamentari 87,86 % au fost pentru mai putini alesi in Parlament. Totodata, 70,23% din cele 306.267 iesenii care au avut voturi valabil exprimate au fost de acord si cu un parlament unicameral.

Centralizarea datelor de la alegeri a creat cozi imense la Prefectura. Daca predarea buletinelor de vot s-a desfasurat rapid, sacii cu buletine fiind predati de reprezentantii sectiilor imediat dupa ce au ajuns la Casa Patrata, presedintii sectiilor au avut de asteptat cu orele pentru a preda procesele verbale de la sectii. "Organizarea este un dezastru. Stau de la ora 9.00 si acum e 13.00. Am primit numarul de ordine 676, iar acum abia au ajuns cu verificarile la 572. Mai dureaza citeva ore pina intru. Intra cam 50 de persoane pe ora", a declarat Costica Botezatu, presedintele sectiei 696 din Raducaneni.

Reprezentantii Prefecturii sustin ca organizarea a fost impecabila, cozile fiind cauzate de "factorul uman". "Toti care au venit au primit numere de ordine, dar foarte multi presedinti au venit cu formulare prost completate si dureza mult prelucrarea lor de catre cei de la Directia de Statistica. Unii pleaca in cinci minute, altii dupa o ora. Anul trecut, oamenii stateau pe scari, acum au la dispozitie Sala Mare si canapelele. Mai mult nu se putea face", a declarat subprefectul Cristian Angheluta.

Comentarii