La deschiderea festiva, rectorul UMF a scos scheletul din dulap, pe scena

luni, 02 octombrie 2006, 22:47
4 MIN
 La deschiderea festiva, rectorul UMF a scos scheletul din dulap, pe scena

Inflatie de profesori, criza financiara, planuri de invatamint facute nu pentru studenti, ci pentru a acoperi normele profesorilor. Acestea sint citeva dintre problemele grave cu care se confrunta Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa”, institutie care a deschis ieri noul an universitar cu un exercitiu de sinceritate. Intr-o sala suprapopulata de studenti si cadre didactice, autoritati locale, precum prefectul Nicusor Paduraru sau viceprimarul Constantin Neculau, rectorul Cristian Dragomir a facut o scurta „radiografie” a starii actuale a universitatii, cu „plusurile si minusurile” sale. Pentru prima data, conducerea UMF a recunoscut public problemele care afecteaza atit actul didactic, cit si situatia economico-financiara a institutiei.
Posturi create artificial
„UMF «Gr.T. Popa» are un raport de studenti echivalenti per cadru didactic de 9,26, ceea ce, fata de universitati similiare din tara, ne situeaza pe o pozitie inferioara. Raportul este deteriorat la facultatile de Medicina dentara si la Bioinginerie medicala, care au cea mai mare inflatie de cadre didactice, iar numarul mare de cadre didactice nu este intotdeauna o garantie pentru un act de invatamint de calitate, asa cum se incearca sa se acrediteze”, a sustinut, in discursul sau, rectorul Cristian Dragomir. Consecintele inflatiei de cadre didactice nu au fost nici ele uitate. Astfel, rectorul a recunoscut ca, in intocmirea planurilor de invatamint, facultatile nu au avut in vedere intotdeauna calitatea actului educational, ci acoperirea cu norme a multora dintre posturile create artificial pentru satisfacerea anumitor interese. „Intocmirea planurilor de invatamint nu s-a facut in functie de obiectivul principal: calitatea produsului finit – absolventi, masteranzi, doctori in stiinte – ci in functie de nevoile acoperirii cu norme a posturilor din statele de functiuni. S-a ajuns astfel la repetitii ale materiei in diverse discipline, atribuirea de ore nejustificate altor discipline, si, ceea ce este mai grav, introducerea de discipline inutile”, a mai sustinut prof.dr. Cristian Dragomir.
„Nu mai poate fi acceptata mentinerea in bloc a pensionarilor”
De altfel, asa cum „Ziarul de Iasi” a relatat in numeroase rinduri, fenomenul „inflatiei” de cadre didactice, cel putin de la Medicina dentara, a fost initiat si dus la cel mai inalt nivel de fostul decan al facultatii si ulterior rector al UMF, prof.dr. Vasile Burlui. In incercarea de a crea un numar cit mai mare de posturi, Facultatea de Medicina dentara s-a transformat intr-o sosie a celei de Medicina generala, cu discipline precum Obstetrica-Ginecologie, Oftalmologie, Epidemiologie, Boli infectioase, Chirurgie generala, Psihiatrie, Neurologie, ORL, discipline care nu ii priveste decit secundar pe stomatologi. Inflatia de cadre didactice s-a produs nu numai prin crearea artificiala de noi posturi didactice. Politica deficitara a pensionarilor a fost si ea un alt factor, adus de asemenea in discutie si de rector. „In ultimii aproximativ 15 ani, la UMF au fost pensionati exclusiv colegii care au indeplinit virsta maxima admisa de lege, adica 70 de ani. Mentinerea in activitate intre 65 si 70 de ani a fost considerata ca un fapt de rutina si se facea automat. In momentul de fata, aceasta situatie nu mai poate fi acceptata, dupa cum nu poate fi acceptata nici pensionarea in bloc la virsta de 65 de ani”, a sustinut rectorul Dragomir.
Sefii de promotie, premiati de BRD
Prezentarea principalelor probleme cu care se confrunta institutia a fost urmata si de un apel la „ordine, disciplina si responsabilitate individuala” adresat cadrelor didactice, dupa care s-a trecut si la laude. Cistigarea a circa 80 de granturi de cercetare in ultimii ani, cresterea numarului de studenti cu 10% fata de anul trecut, dar si finantarea de 119 miliarde primita in acest an de la Ministerul Educatiei si Cercetarii au fost principalele plusuri scoase in evidenta de conducerea UMF. Discursul rectorului a fost urmat de scurte interventii din partea prefectului judetului, a viceprimarului Constantin Neculau, dar si a reprezentantului Mitropoliei. Sefii de promotie de la cele patru facultati ale universitatii au avut si ei un moment special, fiind premiati de Banca Romana pentru Dezvoltare. Ceremonia de deschidere a anului universitar s-a incheiat cu o prelegere sustinuta de prof.dr. Valeriu Rusu, dedicata francofoniei medicale.
Festivitati inaugurale in mai toate universitatile
Tot ieri s-a dat startul si la alte patru universitati iesene. Universitatea Tehnica „Gh. Asachi” a renuntat la deschiderea festiva de la nivelul universitatii, lasind deplina libertate facultatilor in alegerea invitatilor si a modului de defasurare. Astfel, intre orele 10-12, la fiecare facultate a avut loc ceremonia de deschidere a anului universitar. Cuvintul de deschidere al decanilor a fost urmat de interventiile invitatilor speciali, precum prefectul Nicusor Paduraru sau sefa Inspectoratului Scolar, Camelia Gavrila, la Facultatea de Constructii de Masini. Aproape fiecare facultate a avut drept invitati si o serie de reprezentanti ai societatilor comerciale de profil din Iasi. Cei mai buni studenti ai facultatilor au avut dedicat un moment special, fiind premiati de fiecare facultate cu premii constind in bani sau carti. De la ora 14, studentii au participat la primele cursuri din acest an.
Universitatea de Arte „George Enescu” a deschis noul an universitar in prezenta prefectului si a viceprimarului Constantin Neculau. Rectorul Viorel Munteanu a avut cuvintul de inceput, dupa care atentia s-a concentrat asupra invitatilor si studentilor, cei mai buni dintre ei primind cite un premiu special din partea BRD.
Universitatile particulare iesene au pastrat si ele acelasi model al ceremoniei. La Universitatea „Petre Andrei” a avut loc totusi si o premiera. Astfel, pentru prima oara in ultimii trei ani, toti cei trei fondatori ai institutiei, Constantin Andronovici, Niculae Niculescu si Doru Tompea, au impartit acelasi prezidiu. Dupa numeroase conflicte si chiar procese, cei trei au dat semne de impacare deschizind impreuna noul an universitar. Fiecare dintre ei a sustinut un discurs, dupa care festivitatile au continuat la nivelul fiecarei facultati cu premierea celor mai buni studenti. La Universitatea „Mihail Kogalniceanu”, ceremonia a fost deschisa de rectorul Genoveva Vrabie, fiind urmata de o prelegere inaugurala sustinuta de prof.dr. Dumitru Ivanescu. In final, universitatea i-a premiat pe cei mai buni studenti de la toate cele patru facultati.

Comentarii