La medicul de familie, in celalalt capat de oras

miercuri, 31 martie 2010, 20:54
4 MIN
 La medicul de familie, in celalalt capat de oras

Peste o suta de mii de ieseni ar putea ramine fara medicul de familie sau cel stomatolog in mai putin de o luna. 

Medicii care activau in spatiile ce apartin Primariei vor trebui sa semneze din nou contractele pentru inchiriere sau sa cumpere spatiile. Pretul a crescut insa si pina la 40 de ori la concesiune, iar medicii sustin ca nu isi vor permite sa plateasca acesti bani.

Doctorii mai au la dispozitie mai putin de trei saptamini pentru a semna contractele sau a evacua spatiile. Unii medici au si dat in judecata Primaria pentru ca, desi au cumparat spatiile, Primaria a refuzat apoi sa semneze contractul de vinzare-cumparare. Primaria se scuza si sustine ca de vina este legea care s-a schimbat brusc.

Ieri, Judecatoria trebuia sa pronunte in procesul a opt medici aflati in situatia aceasta. Hotarirea nu a fost insa afisata pe portalul Judecatoriei pina la incheierea programului.

"Ne mutam in strada"

Medicii care au cabinete individuale in spatiile proprietate ale Primariei sustin ca se vor muta in strada de luna viitoare, daca preturile impuse pentru chirie sau vinzare nu vor fi reduse. Concesiunea pe cinci ani incheiata cu pretul de un euro/mp/an a expirat la jumatatea lunii ianuarie. Primaria a convocat medicii, 130 la numar, acum doua saptamini si le-a comunicat noile tarife, la pretul pietei de aceasta data.

Pentru medicii care au cabinete linga Autogara Pacurari, de exemplu, in loc de un euro pe an s-a ajuns la 43 euro/mp/an, iar pentru cei din Tatarasi, de exemplu, la aproape 33 euro/mp/an, in functie de evaluare, spun doctorii. Nu doar pretul pentru concesiune a crescut, ci si cel pentru vinzare.

Daca la inceputul concesiunii pe cinci ani medicii puteau cumpara mp cu un pret fix de 50 de euro, printr-un ordin al Ministerului, la scurt timp Primaria si-a stabilit singura pretul, pentru ca s-au schimbat legile. Astfel, cei care au vrut sa cumpere spatiile au platit chiar si peste 800 de euro pe mp, iar de anul acesta medicii vor trebui sa scoata din buzunare peste 500 de euro pe mp, conform noii evaluari realizate de catre Primarie.

"Eu nu am o societate care sa produca profit, eu indeplinesc servicii medicale, e asistenta medicala, sociala. Nu am de unde sa platesc atitia bani. Preturile sint supraevaluate si nu stiu ce o sa facem. Deocamdata nu am semnat nimic si ne gindim ca nu avem unde sa ne mutam. O sa ne ducem in strada", a declarat dr. Anca Deleanu, presedintele Societatii Medicilor de Familie.

Doctorii sustin ca unii activeaza in aceste cabinete din anul 1988 si ca toate investitiile si reparatiile au fost realizate din fonduri proprii si nu ale Primariei.

Reprezentantii administratiei locale spun insa ca ei respecta legea si ca evaluarile spatiilor au fost facute de specialisti. "Noi avem evaluatori autorizati care au stabilit aceste preturi si le-au raportat la pretul imobilelor similare din zona respectiva. Sigur ca evaluatorul a tinut cont si de activitatea pe care o desfasoara medicii. I-am convocat acum doua saptamini, le-am prezentat conditiile si le-am dat termen 30 de zile sa semneze sau sa evacuze cabinetele. Unii sint deja la a doua somatie, altii au semnat. Vom vedea in maximum o luna cind vom avea un raport clar citi au fost de acord cu acest pret", a explicat Letitia Palaga, sefa Directiei de Administrare a Patrimoniului.

"Banii mei au ramas la Primarie"

Sint insa si medici care se judeca deja cu Primaria din cauza schimbarilor produse de legislatie. Daca 134 au cumparat deja spatiile, din cei 130 ramasi sint zeci de medici care au platit banii pentru cabinete, dar nu si-au mai primit contractul de vinzare-cumparare, pentru ca Primaria a refuzat sa il semneze.

"Eu am cumparat cu 50 de euro mp in 2007, m-a ajuns peste 3.200 de euro la vremea respectiva tot spatiul. Am primit chitanta, proces-verbal, dar contractul de vinzare-cumparare nu l-am mai vazut. Au ramas banii mei la Primarie, am platit si concesiune din 2007 incoace, i-am dat in judecata, si acum vor sa mai semnez si noul contract cu pretul pietei. Eu nu le mai semnez nimic, astept hotarirea din aprilie de la proces", a precizat dr. Valeria Condrea, medic de familie care activeaza in centrul din Alexandru cel Bun.

"Imediat dupa semnarea actelor, legea a devenit neconstitutionala, iar pe noi ne-a prins in diverse etape. Unii cumparasera deja spatiile, dar nu si terenul, altii nu aveau contractele de vinzare-cumparare. Avem mai multe procese, unele chiar si in stadiul de recurs. Pina acum am pierdut doar doua", a adaugat Letitia Palaga.

In aceeasi situatie se afla si alti opt medici din centru, care au dat impreuna in judecata Primaria. "Noi am fost 13 la inceput, am ramas 8 pentru ca unii au fost de acord sa dea diferenta de pret, cit a cerut Primaria. Noi 8 am dat impreuna in judecata administratia locala, refuzam sa ne retragem banii dati. Cerem sa ni se semneze actele de vinzare-cumparare", a spus dr. Aurel Condrea, un alt medic de familie din centru. Cei opt medici ar fi trebuit sa afle aseara pronuntarea instantei in acest proces, dar aceasta nu a fost afisata pe portalul Judecatoriei.

Doi medici au cistigat procesele

Chiar daca situatiile celor care au dat in judecata Primaria au fost similare, unii au pierdut procesul, altii l-au cistigat. Una dintre cele doua persoane care au cistigat procesul ii incurajeaza pe medicii care se lupta si ei acum pentru aceeasi cauza.

"Eu platisem spatiul, Primaria tot a refuzat sa semneze contractul si am dat-o in judecata. Am hotarire definitiva, am cistigat procesul si pretul cumpararii a ramas cel de 50 de euro/mp. Acum mai ramine sa ma judec pentru teren, pentru ca pe ala tot mi se cere pretul pietei acum. Eu ii incurajez pe toti colegii mei sa lupte, pentru ca este dreptul lor si au toate sansele sa il obtina", a mentionat dr. Ioana Prodan, medic stomatolog care activeaza in centrul din Tatarasi.

Comentarii