Maternitatea „Cuza Voda” nu vrea sa mai preia cazurile grave din celelalte judete

marți, 10 mai 2011, 10:29
3 MIN
 Maternitatea „Cuza Voda” nu vrea sa mai preia cazurile grave din celelalte judete
Dr. Mircea Onofriescu: "In conditiile in care nivelul de Maternitate va ramine II M, nu vom mai respecta regionalizarea"

Nou-nascutii prematuri si gravidele cu probleme din regiunea Moldovei ar putea ramine fara asistenta medicala corespunzatoare. Oficialii Maternitatii „Cuza Voda" sustin ca nu vor mai trata cazurile cu risc, daca spitalul va fi clasificat la nivelul II M de competenta, potrivit criteriilor prevazute acum de ordinul Ministerului Sanatatii. Potrivit ordinului 323/ 18.04.2011 pentru clasificarea spitalelor in functie de competenta, pentru ca un spital precum Maternitatea „Cuza Voda" sa primeasca nivelul I M cu grad inalt de complexitate ar trebui sa trateze cel putin 40% din bolnavi internati din alte judete, acesta fiind singurul criteriu pentru care unitatea medicala nu se poate incadra la nivelul I M. „Acest lucru este imposibil, pentru ca procentul sarcinilor cu risc si cel al nou-nascutului cu risc se incadreaza peste tot in tara intre 10 si 15% din total. Rolul nostru este de a aduce pe lume copii sanatosi, nu bolnavi. Va inchipuiti ce ar fi daca 40% din sarcini si nasteri ar fi cu risc? Este imposibil asa ceva, noi anul trecut am avut cazuri grave din regiunea Moldovei in proportie de 21%, ne dorim sa avem un procent mai mic, nu mai mare. Si pentru gradul II M au impus ca peste 20% din cazuri sa fie din alte judete, pina si acest procent e mare", a declarat prof. dr. Maria Stamatin, directorul medical al Maternitatii „Cuza Voda". Doctorii sustin ca, in cazul in care Ministerul Sanatatii nu va modifica criteriile pentru clasificarea spitalelor, vor refuza sa mai trateze cazuri-problema din celelalte judete ale Moldovei. „Noi ne dorim ca aceste criterii sa fie modificate si procentul cazurilor grave din alte judete sa fie de peste 15%, nu peste 40%. In conditiile in care nivelul de Maternitate va ramine II M, nu vom mai respecta regionalizarea, atita timp cit sintem incadrati la acelasi nivel cu Maternitatile arondate precum «Elena Doamna» sau cele din Piatra Neamt, Roman, Vaslui. Nu vom mai primi cazuri problema din aceste maternitati care vor fi obligate sa-si rezolve singure cazurile cu grad mare de dificultate", a explicat prof. dr. Mircea Onofriescu, managerul Maternitatii „Cuza Voda".

„Ma intreb daca o maternitate precum cea din Roman ar putea ingriji un astfel de prematur"

Doctorii au adaugat faptul ca si pina acum au fost nevoiti sa achizitioneze materiale si medicamente de la furnizori pe datorie, pentru ca au tratat cazuri peste numarul contractat cu Casa de Asigurari, tocmai pentru ca nu au putut sa refuze acordarea ajutorului. In conditiile in care clasificarea spitalului ca nivel II M va defavoriza maternitatea pe plan financiar si mai mult, unitatea medicala nu va mai face fata sa acorde ajutor nici macar pe datorie fata de furnizori. „Luna trecuta am ingrijit 82 de nou- nascuti prematuri in sectia de Anestezie si Terapie Intensiva-Neonatologie si am primit finantare doar pentru 60 dintre ei. Adica pe cei 22 de nou-nascuti i-am ingrijit facind datorii. Anul trecut ne-a scazut bugetul cu 20%, anul acesta sint semne ca va scadea iar si noi in doua saptamini am primit din alte judete 11 prematuri cu greutati intre 700 si 1.100 de grame. Prematuri care necesita ventilatie mecanica de la 120 pina la 160 de zile, deci vorbim de costuri mari si aparatura. Ma intreb daca o maternitate precum cea din Roman ar putea ingriji un astfel de prematur. Se va ajunge la cresterea mortalitatii neonatale in acest fel. Asta se va intimpla", a adaugat prof. dr. Stamatin. Oficialii Maternitatii au facut adrese catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate si Directia de Sanatate Publica prin care au expus problema cu care se confrunta. Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica sustin ca au transmis Ministerului datele, dar ca va ramine la latitudinea decidentilor daca aceste criterii de clasificare a spitalelor vor fi sau nu modificate. „Astazi era data la care trebuia sa transmitem Ministerului raportele fiselor de autoevaluare, asa ca astazi am transmis datele culese din teren. Deocamdata nu am cum sa am un raspuns, pentru ca abia am trimis actul normativ, dar daca Ministerul doreste sa modifice criteriile, atunci o va face", a mentionat dr. Vasile Cepoi, seful Directiei de Sanatate Publica.

Comentarii