Noile zone de impozitare ale Iasului

luni, 05 mai 2008, 23:03
4 MIN
 Noile zone de impozitare ale Iasului

Modernizarea orasului aduce si impozite mai mari. Sefii Primariei intentioneaza sa modifice zonele de impozitare in care este impartit municipiul. Noua clasificare este extrem de importanta pentru ieseni, pentru ca in functie de aceasta se vor plati impozitele locale pentru cladiri si terenuri.

"Am luat in calcul modernizarile facute in ultimii patru ani. Vechea zonare este din 2004. In functie de ce modernizari s-au facut la strazi, iluminat public, retele de utilitati exista cazuri in care suprafete au fost trecute de exemplu, din zona C de impozitare in zona A. In aceasta situatie se afla strazi din cartierul Smirdan", a declarat Gheorghe Salceanu, seful Serviciului GIS, in cadrul Primariei.

Astfel, chiar daca nivelul impozitelor a ramas acelasi ca si anul trecut, o buna parte din ieseni vor trebui sa plateasca in 2009 dari locale mai mari. In aceasta situatie se vor gasi de anul viitor iesenii care locuiesc pe 78 de strazi. In cazul terenurilor aflate in intravilan, se achita un impozit aproape dublu pentru o suprafata din zona A, comparativ cu una din zona C.

"Ziarul de Iasi" va prezinta o situatie cu toate strazile din municipiu si zona de impozitare in care au fost incluse de Primarie. Propunerile vor fi analizate in cadrul unei sedinte a Consiliului Local.

Zona Smirdan, trecuta din zona C in zona A

Noua zonare a municipiului va intra in vigoare de anul viitor. Reprezentantii Primariei sustin ca la delimitarea zonelor de impozitare au luat in calcul mai multe criterii.

"Exista si prevederi legale in acest sens. S-au luat in calcul investitiile facute de Primarie, apropierea de kilometrul zero al municipiului, de unitati ale administratiei locale, centre de cultura, de invatamint, transport in comun, dar si gradul de poluare sau restrictiile de urbanism", a explicat Salceanu. El a explicat si cum s-a procedat la stabilirea zonei de impozitare. "La inceput se localizeaza, se vede unde este situat respectivul imobil. Apoi trebuie vazut daca e la o strada principala sau daca e in planul doi, trei. Se cauta retelele de utilitati, daca beneficiaza de toate utilitatile, daca este situat in apropiere de scoli, un centru de cartier, unitati de cultura si altele. Pe baza acestor criterii se face un punctaj si se stabileste zona de impozitare", a afirmat Salceanu.

Noua zonare va aduce schimbari importante atit la bugetul local, cit si in bugetele iesenilor. Transferurile de la o zona la alta sint destul de insemnate.

In total, proprietatile de pe 78 de strazi vor trece intr-o zona de impozitare superioara. Cele mai mari diferente vor fi resimtite de iesenii care locuiesc in cartierul Smirdan. Daca acum, terenurile de acolo sint incadrate in clasa C de impozitare, din 2009 acele suprafete au fost propuse pentru clasa A de impozitare.

Astfel, iesenii de pe 17 strazi din cartierul Smirdan vor trebui sa achite un impozit pe teren de 7.014 lei/ha/an, fata de 3.738 lei/ha/an. In aceasta situatie sint persoanele care locuiesc pe strazi precum Malu, Adunati, Zimbrului, Icoanei, Barbu Lautaru sau Taietoarei.

Impozitul in zona D, de patru ori mai mic decit in zona A

De la zona B de impozitare, la zona A sint propuse a fi transferate opt artere din centrul municipiului. Cele mai multe strazi, 54, vor trece de la categoria C, la categoria B de impozitare. Acestea sint situate in cartierele Moara de vint, Nicolina, Manta Rosie sau Aviatiei. Noul sistem aduce si situatii ciudate. Astfel, pe aceeasi strada exista familii care vor trebui sa achite impozit mai mare decit vecinii lor. Uneori, diferenta este chiar de doua clase de impozitare.

Un astfel de exemplu este pe strada Salciilor. Majoritatea celor care locuiesc acolo au fost inclusi in zona B de impozitare, mai putin o familie care a fost inclusa in zona D. "Cred ca acolo nu a mai ajuns alimentarea cu apa, canalizarea. De aceea este aceasta diferenta. Exista mai multe astfel de situatii. Dupa ce vom termina de realizat cadastrul general, zonele de impozitare vor fi stabilite mult mai exact. Astfel, zona de impozitare se va stabili pentru fiecare parcela in parte si nu la nivel de proprietate sau strada, cum este acum. Daca o persoana are in proprietate un teren mai bun, dar si o ripa de exemplu, va plati un impozit pentru terenul bun si alt impozit pentru restul, desi se afla in aceeasi curte. Acum lucram la fisa fiecarui bun imobil in municipiu si colectam date de la populatie. Rugam iesenii sa coopereze si sa ofere date exacte", a adaugat Salceanu.

Zona de impozitare afecteaza atit impozitul pe locuinte, cit si cel de pe teren. In cazul locuintelor exista un coeficient aplicat in functie de zona de impozitare. Acest coeficient este de 2,5 pentru zona A, 2,4 pentru B, 2,3 pentru C si 2,2 pentru D. Concret, pentru un apartament cu doua camere, cu o suprafata construita desfasurata de 54 mp, situat intr-un bloc cu peste trei etaje, construit dupa 1976, dotat cu toate utilitatile trebuie achitata o suma de 88 lei/an in cazul in care este situat in zona D. Pentru acelasi apartament situat in zona C trebuie achitat un impozit de 92 lei/an, iar pentru zona B un impozit de 97 lei/an. Cea mai mare suma va fi achitata de iesenii care locuiesc in zona A, adica 101 lei/an.

Si in cazul impozitului pentru terenul cu constructii, la persoanele fizice, exista diferente mari. Astfel, un iesean care are un teren in zona A de impozitare trebuie sa plateasca anual 7.014 lei/ha. Pentru zona B impozitul este de 5.376 lei/ha, iar pentru zona C trebuie achitata o suma de 3.738 lei. In cazul terenurilor situate la periferie, in zona D, impozitul este de 1.753 lei/ha pe an. Aceste sume trebuie achitate de ieseni la bugetul local.

 

Vezi lista arterelor modernizate

Vezi nomenclatorul arterelor pe zone de impozitare

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii