Nou-nascut dus in primele ore de viata cu elicopterul (VIDEO si FOTO)

Subtitlu

vineri, 23 iulie 2010, 18:55
5 MIN
 Nou-nascut dus in primele ore de viata cu elicopterul 
 (VIDEO si FOTO)

Solicitarea pentru elicopter a venit ieri- dimineata. Cu patru ore in urma, la Birlad, Andrei, fiul unei adolescente de 15 ani, dintr-o comuna de linga Vaslui, se nascuse cu o malformatie abdominala grava, respectiv laparoschizis. Trebuia operat de urgenta la Iasi. Baietelul avea 2,6 kilograme la nastere, dar in peretele abdominal, in dreptul ombilicului, a ramas o despicatura prin care intestinele au iesit la exterior. Elicopterul era cea mai rapida si mai sigura cale de a-l transfera pe micul pacient la Iasi, intr-un mediu steril, esential pentru a-i spori sansele de viata. Am participat la aceasta operatie de salvare, care a durat aproximativ o ora si 40 de minute. Pacientul a zburat insa timp de 40 de minute. Pentru el, acestea ar putea fi minutele care i-au dat o sansa la viata.

Transferul pacientului s-a facut pe terenul de rugbi

In jurul orei 11.30 elicopterul a decolat de pe pista de la Iasi. O noua ocazie de a-mi confirma ca totul e mai frumos de sus. Iasul pare un oras curat, fara praf si fara gropi. Medicul de urgenta si asistentul medical de garda pe SMURD nu erau la prima misiune de acest fel si au stiut de la inceput la ce sa se astepte si au luat din Iasi toata aparatura de care stiau ca au nevoie. "Nu se stie ce au cei din Barlad. Mai bine ne bazam pe aparatele cu care am mai lucrat", spune Mihaela Munteanu, asistenta medicala de garda. Din cei cinci membri ai echipajului au mai facut parte doi piloti – comandorul Catalin Ungureanu si Ionel Dascalu –  maistrul militar Ion Sorin, mecanic de bord, si medicul de urgenta Bogdan Zamfir.
Avantajul elicopterului de la Iasi – un aparat de zbor sovietic de tip MI-8 care are un plafon dinamic la 5.500 metri si zboara la aproximativ 100 de metri de sol –  este reprezentat mai ales de faptul ca este foarte spatios. Astfel ca incubatorul pentru nou-nascuti a incaput foarte bine, fiind imobilizat pentru a nu se legana dintr-o parte in alta. In jurul orei 12.10 elicopterul SMURD a aterizat la Barlad. Cum aici nu exista aeroport, deci nici pista de aterizare, cea mai sigura solutie a fost aterizarea pe un teren de rugbi de pe un cimp de la marginea orasului. Elicopterul a determinat si intreruperea unui meci de rugbi care se desfasura pe un teren din apropiere.

Oamenii au lasat mingea si s-au adunat curiosi sa vada aparatul de zbor. Se statea "ca la urs", toata lumea filma si facea fotografii cu telefoanele mobile. Spectacolul era incercarea de a salva un suflet de doar citeva ore. Intr-un final, o parte dintre cei care jucau rugbi chiar au iesit de pe stadion si s-au apropiat de elicopter. Vacile care pasteau in apropiere si-au rupt pripoanele si au luat-o la fuga. Doar un catel a fost atras de ceea ce se intimpla pe cimp sau poate doar de racoarea ce era provocata de elice. Imediat a aparut si ambulanta care a adus pacientul. "Se plimba cu elicopterul din prima zi de viata. Aviator se face", spune una din asistentele venite cu cel mic. Transferul baietelului din ambulanta in elicopter a durat citeva minute, insa micutul a fost foarte cuminte si abia cind a fost asezat in incubator a simtit nevoia sa-si faca simtita prezenta prin citeva scincete. Pe la 12.30 elicopterul a decolat pentru a doua oara. Atit asistenta medicala, cit si medicul de urgenta, dr. Bogdan Zamfir, nu l-au scapat o clipa din ochi pe micut, monitorizindu-i permanent functiile vitale. "Malformatia e destul de grava, insa daca este operat la timp organele pot fi reintroduse in abdomen. De asta s-a ales solutia cu elicopterul, pentru a ajunge la operatie intr-un timp cit mai scurt", a spus dr. Zamfir.

In foarte multe cazuri, pacientii nu ar rezista unui transport terestru

Misiunile in care se transporta bebelusi nu sint usoare nici pentru echipajul de pe elicopter, chiar daca pilotii au mii de ore de zbor la activ. "Nu e nimic banal in a salva un copil atit de mic. Am adunat de-a lungul carierei mele peste 3.000 de ore de zbor si am participat la peste 500 de misiuni umanitare, insa nici un zbor nu seamana cu altul. Din momentul in care te desprinzi de sol totul este posibil. E o satisfactie deosebita sa stii ca salvezi o viata prin ceea ce faci", a declarat comandorul Ionel Dascalu, comandantul Unitatii Speciale de Aviatie de la Iasi.

Pentru aproape o ora, toti cei cinci au avut drept singura grija siguranta micutului pacient pe care il transportau. Diferenta dintre viata si moarte se masoara in secunde in astfel de situatii si respiratia echipajului se confunda practic cu cea a pacientului. La inaltime insa viata cistiga si fiecare aterizare reprezinta un succes si un semn de misiune indeplinita. "Cel mai mare avantaj al elicopterului este faptul ca reduce foarte mult timpii de deplasare. In foarte multe cazuri pacientii nu ar rezista unui transport terestru, fie din cauza duratei lui, fie din cauza conditiilor de drum", a mai precizat comandantul Unitatii Speciale de Aviatie de la Iasi.
In jurul orei 13.10 elicopterul ateriza deja la Aeroportul Iasi. Misiunea pilotilor lua sfirsit, cea a medicilor abia incepea. Aici baietelul a fost preluat de o ambulanta speciala de la Maternitatea "Cuza Voda" si a fost transferat la Spitalul de Copii "Sf. Maria" pentru a fi internat in vederea unei interventii chirurgicale.

Copilul a fost operat ieri la "Sfinta Maria"

Bebelusul a fost operat in dupa-amiaza zilei de ieri de o echipa de medici de la Spitalul de Copii "Sf. Maria". Interventia s-a terminat in jurul orei 18 si baietelul a fost apoi internat in Clinica de Terapie Intensiva a spitalului. "Organele care erau in exterior, respectiv stomac intestin subtire si intestin gros, au fost reintroduse in abdomen si a fost refacut peretele abdominal. Problema este ca acele organe au fost in contact cu lichidul amniotic pe durata cit copilul a fost in uterul mamei si apoi au luat contact cu aerul dupa nastere. Deocamdata prognosticul este rezervat pentru ca exista riscuri mari de complicatii postoperatorii. Mai trebuie sa asteptam sapte-zece zile pentru a vedea mai sigur cum decurge starea baietelului", a declarat dr. Mihaela Fermesanu, purtator de cuvint al spitalului. Medicii spun ca acest tip de malformatie poate fi observat la o ecografie inainte de nastere. In acest caz, tinara mama trebuia sa vina la Iasi pentru a naste in conditii bune si a evita complicatiile.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii