O operatie spectaculoasa a salvat viata unei fete de 16 ani (VEZI OPERATIA)

joi, 08 iulie 2010, 21:51
2 MIN
 O operatie spectaculoasa a salvat viata unei fete de 16 ani (VEZI OPERATIA)

Viata unei adolescente de 16 ani a fost salvata de medicii din Clinica de Chirurgie I de la Spitalul „Sf. Spiridon" in urma unei interventii in premiera la Iasi. Fata, de loc din Piatra Neamt, a ajuns la spitalul din Iasi in urma cu citeva zile din cauza unei afectiuni care o impiedica sa se alimenteze normal. Problemele ei au inceput in urma cu mai bine de jumatate de an, iar din cauza bolii, adolescenta nu a mai putut inghiti alimente, si a ajuns sa slabeasca foarte mult. In momentul internarii ei in spital, fata cintarea abia 35 de kilograme si avea chiar probleme respiratorii.

"Pacienta suferea de acalazie. Este vorba de o tulburare a functiei musculaturii esofagiene. Din cauza unor spasme in acel teritoriu, fata nu mai putea inghiti, nu mai trecea mincarea de esofag. Interventia chirurgicala la care a fost supusa se numeste miotomie si inseamna sectionarea musculaturii din portiunea terminala a esofagului. Operatia s-a realizat in premiera cu un aparat Harmonic Scalpel cu ultrasunete, care coaguleaza vasele si le sectioneaza in acelasi timp fara a folosi caldura. Interventia s-a facut laparoscopic sub ghidaj endoscopic", a declarat prof.dr. Eugen Tircoveanu, seful clinicii. Medicii spun ca fata va putea minca normal in citeva zile.

Aparatul a fost pus la dispozitia medicilor de catre firma Johnson&Johnson pentru mai multe zile in care s-au facut operatii demonstrative. Desi medicii ieseni au mai facut astfel de interventii prin metode clasice, ei spun ca acest aparat reduce foarte mult riscul de a perfora peretele foarte subtire al esofagului. De asemenea, daca folosind metodele obisnuite o astfel de interventie dureaza in jur de o ora si jumatate, adolescenta a iesit din operatie in mai putin de 20 de minute.

"Precizia aparatului este foarte buna, iar prin utilizarea endoscopului chirurgul vede exact ce si unde trebuie sa taie. Un alt avantaj este ca nu scoate fum si nu exista un circuit electric in corpul pacientului, ci doar in corpul aparatului. Aparatul poate fi folosit in orice operatie. Din cite am inteles ar costa aproximativ 30.000 de euro cu tot ce mai are el", a mai spus prof.dr. Tircoveanu.

Chirurgii din Spitalul "Sf. Spiridon" au mai folosit ieri aparatul pentru o histerectomie totala si extirparea unui polip pe colon la aceeasi pacienta. Mai erau planificate si operatii de extirpare a unor tumori.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii