„Parintele” Polidinului a plins cind a auzit ca medicamentul nu se va mai produce

joi, 10 februarie 2011, 00:11
4 MIN
 „Parintele” Polidinului a plins cind a auzit ca medicamentul nu se va mai produce
Nicolae Lascu

"Numele meu este dr. Nicolae Lascu, fost cercetator stiintific la filiala Iasi a Institutului Cantacuzino, timp de 47 de ani. In acest moment sint doar un pensionar in virsta de 87 de ani. Polidin a aparut dupa laborioase cercetari si experimentari, iar eu sint coautor al acestui produs care a fost aprobat de Ministerul Sanatatii si pentru care am primit mai tirziu, in 1972, certificatul de inovator", asa s-a prezentat dr. Nicolae Lascu, "parintele" Polidinului.

In urma articolului publicat in editia de simbata a Ziarului de Iasi, "Fabrica de Polidin de la Iasi isi da sufletul", in care se arata faptul ca Polidinul, medicament produs exlusiv la Iasi inca din anul 1959, nu se mai fabrica din 2009 si ca exista sanse mici ca productia sa se reia in aceasta filiala a Institutului Cantacuzino, dr. Nicolae Lascu, s-a declarat mihnit de felul in care a sfirsit celebrul imunostimulator.

Pe dr. Lascu l-am gasit acasa, pregatit cu documente si extrase publicate. Isi dorea sa explice importanta Polidinului si sa isi manifeste dezamagirea fata de disparitia medicamentului, dar si fata de stadiul in care a ajuns filialala Iasi a Institutului Cantacuzino, acum cind nu mai produce nimic. Dupa zeci de ani de cercetare insa, primul dintre cei 14 specialisti care au lucrat pentru obtinerea Polidinului nu a putut sa isi ascunda lacrimile ca semn al durerii cauzate de inchiderea productiei de Polidin, medicamentul pentru care a lucrat cel mai mult in laborator, mai ales dupa orele de program. "A iesit cu 40 de bani fiola…", si-a amintit, printre lacrimi, dr. Lascu.

Si-a stapinit cu greu emotiile care nu ii dadeau pace, si-a sters lacrimile din cind in cind si a raspuns mai departe intrebarilor, ca si cum incerca macar pentru un moment sa nu se lase afectat. "Dupa ce am citit articolul din ziarul dumneavoastra, imi dau seama ca ma aflu in pielea celebrului personaj al lui Cervantes, care se lupta cu morile de vint. La virsta mea, nu pot fi decit un spectator al societatii noastre, care se schimba de la o zi la alta, fara a ne oferi argumente de nezdruncinat ca schimbarile ne conduc pe calea cea mai buna", a marturisit cercetatorul.

"Medicamente sintetice vor face mai mult rau organismului"

Desi a trimis nenumarate memorii oficialitatilor, inclusiv Ministerului Sanatatii, cu privire la realizarea unui experiment pe voluntari care sa demonstreze ca Polidinul poate vindeca nu doar afectiunile virotice, dar si cancerul, dr. Nicolae Lascu nu a primit nici un raspuns.

Dincolo de implicarea afectiva, cercetatorul a explicat de ce Polidnul era un medicament bun pentru care nu exista inlocuitor in momentul de fata. "Este cel mai puternic imunostimulator din cite am cunoscut si e pe primul loc, in parerea mea, ca importanta in tratarea unor afectiuni, dar si a cancerului. Marele merit al Polidinului este ca protejeaza organismul sa nu faca din nascare aproape nici o boala, inhiba formarea tumorilor. Si nu provoaca nici un fel de reactie negativa, nu a existat vreo sesizare prin care sa se reproseze Polidinului provocarea de efecte adverse sau nocive asupra organismului", a precizat dr. Lascu.

Cercetatorul a mentionat ca nu intelege decizia Institutului Cantacuzino de a nu mai cere un nou aviz de fabricatie pentru Polidin la filiala din Iasi. Si nici faptul ca normele europene ar putea duce la sistarea fabricarii unui medicament care si-a dovedit eficienta timp de zeci de ani. "Oricit de mult mi-as dori sa inteleg considerentele stiintifice care opresc producerea Polidinului, ca si cum ar fi un produs ce s-a dovedit a avea efecte nocive asupra sanatatii omului, nu pot descoperi nici un argument care sa sprijine ideea ca realizarea acestui produs nu respecta niste norme, recent importate. Ceea ce este uluitor priveste chiar atitudinea nejustificata a conducerii Institutului Cantacuzino, beneficiarul acestor venituri, care nu intreprinde nici un demers pentru a pune capat acestui abuz si a-si proteja un produs care a contribuit la dezvoltarea economica a institutului", a precizat "parintele" Polidinului.

Cercetatorul considera insa ca la mijloc se afla alte interese decit cele invocate de catre oficiali. "Polidinul este pe moarte, ca si Institutul, pentru ca apar diferite medicamente chimicale. Era accesibil ca pret si aducea bani foarte multi, iar asta este atragator pentru cei din industria farmaceutica din afara tarii. Probabil ca acesta este motivul pentru care s-a incetat productia. Insa acele medicamente sintetice vor face mai mult rau organismului decit bine, spre deosebire de Polidin", a incheiat dr. Nicolae Lascu.

Solutia Bucurestiului: filiala de la Iasi sa se intretina singura

Conducerea Institutului Cantacuzino, atit cea a filialei Iasi, cit si cea a filialei Bucuresti, a refuzat saptamina trecuta sa isi spuna punctul de vedere cu privire la productia de Polidin si la situatia fabricii din Iasi.

Ieri insa, deputatul Petru Movila a reusit sa stea de vorba cu dr. Gabriel Ionescu. "Conducerea institutului doreste sa mentina in continuare activitatea filialei din Iasi, insa angajatii ieseni vor trebui sa se gindeasca la solutii viabile si de performanta, la proiecte si programe care sa duca la relansarea activitatii lor. Nu s-a pus deloc in discutie inchiderea filialei si acest lucru este imbucurator. Cred ca cel mai important lucru este ca cei din filiala ieseana sa identifice posibilitatile prin care pot sa atraga proiecte benefice, atit pentru filiala, cit si pentru institutul de la Bucuresti pentru a-si garanta functionarea in continuare", a declarat deputatul Petru Movila.

Astfel, a fost lasat in sarcina angajatilor ieseni sa gaseasca solutii pentru a-si pastra locul de munca si a se ridica la standarde europene. Desi filiala ieseana a produs anual intre 50 si 80 de miliarde de lei doar din vinzarea Polidinului, nici o parte din aceasta suma nu a fost utilizata pentru investitii in filiala, ci toti banii au mers la Bucuresti, potrivit sindicalistilor.

Comentarii